Mainais už žemę „Rheinmetall“ gautus sklypus LSMU tikisi pritaikyti per keletą metų

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) šešis iš valstybės gautus sklypus savo veiklai ketina pritaikyti per keletą metų.

Ši žemė aukštajai mokyklai suteikta mainais už užleistąją Vokietijos gynybos pramonės koncerno „Rheinmetall“ amunicijos gamyklai Radviliškio rajone.

„Lietuvos sveikatos mokslų universiteto studijų, mokslo ir praktinio mokymo ir eksperimentinės veiklos perkėlimas bus tęstinis procesas, o nauji sklypai veiklai ir siekiamiems rezultatams pilnai pritaikyti gali būti per keletą artimiausių metų“, – komentare BNS nurodė LSMU.

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad valstybės poreikiams iš aukštosios mokyklos būtų perimtas netoli Baisogalos, kur veikia universiteto Gyvulininkystės institutas, esantis 340 hektarų ploto sklypas – čia bus statoma „Rheinmetall“ 155 mm artilerijos amunicijos gamykla.

Mainais už tai LSMU perduoti šeši 352,1 hektaro ploto netoli Šeduvos ir Baisogalos esantys sklypai. Penkis iš jų šiuo metu valstybė nuomoja Turto banko valdomai galvijų auginimo veislei ir mėsai bendrovei „Genetiniai ištekliai“, jie naudojami įmonės avininkystės padalinio veiklai.

Universitetas tikisi gautus sklypus savo poreikiams pradėti pritaikyti šiemet, kai „Genetiniai ištekliai“ juose nuims derlių – dėl to abi pusės yra sutarusios.

„Jį nuėmus – Lietuvos sveikatos mokslų universitetas nedelsdamas pradės naujus žemės sklypus pritaikyti vykdomoms studijų, mokslo ir praktinio mokymo bei eksperimentinėms veikloms“, – teigė LSMU.

„Sklypai pereis universitetui, bet derlių nusiims tie, kas sėjo – tai yra mes. (...) Mes su universitetu šnekame geranoriškai ir manau, kad tas, kas pasėjo, tas nusiims, o toliau jau laikas parodys“, – BNS teigė „Genetinių išteklių“ vadovas Audrius Zalatoris.

Sklypas iš aukštosios mokyklos formaliai bus perimtas liepos 1 dieną, o šeši sklypai jai bus suteikti birželio 28 dieną.

Vis tik Vyriausybės nutarimo protokole ir pačiam LSMU sudarytos sąlygos nuimti pasėlių derlių iš jo perimamame sklype, tuo metu dėl negauto derliaus patirti nuostoliai būtų kompensuojami pagal aukštosios mokyklos pateiktus duomenis.

LSMU rektorius Rimantas Benetis anksčiau yra teigęs, jog nuostoliai dėl žemių mainų universitetui gali siekti milijonus eurų.

„Genetiniai ištekliai“ anksčiau teigė, kad sklypų, kurių didžioji dalis naudojama avims ganyti ir gaminti pašarus, paėmimas ir perdavimas aukštajai mokyklai sustabdytų jos avininkystės padalinio veiklą. Vis dėlto įmonės vadovas įsitikinęs, kad sprendimas dėl to bus rastas, o genofondines avis auginantis avininkystės padalinys ateityje kartu su sklypais taip pat turėtų būti perduotas LSMU.

„Dūšia rodo, kad tai spręsis tinkama linkme. (...) Čia tiktai laiko klausimas man atrodo (kad įmonės avininkystės padalinys su žemėmis bus perduotas LSMU – BNS). Negalime mes taip staigiai pasidalinti, kadangi mūsų įmonė tai viena yra. (...) Bandome mes čia su universitetu biški (kalbėtis – BNS)“, – sakė „Genetinių išteklių“ vadovas. 

Vokietijos karinės pramonės milžinė „Rheinmetall“ į 155 mm artilerijos amunicijos gamyklą Lietuvoje ketina investuoti daugiau nei 180 mln. eurų, joje turėtų būti sukurta bent 150 naujų darbo vietų. Projektui suteiktas stambaus projekto statusas.

Gamyklos statybas numatoma pradėti jau šių metų spalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To laukia

To laukia portretas
Vata ubagai savi nieko neturi tik Tolstoju ?

Tadas ukrainos laikrascio zurnalistui

Tadas ukrainos laikrascio zurnalistui portretas
Lietuvos zeme kas nori tas keicia, nuomoja, parduoda, dalina uz dyka...

staytu konservu fabrika

staytu konservu fabrika portretas
arba viniu ir netai ka nepriestarauciau,bet dar ir dzaiaugciaus... a dabar gamins ginklus kad valdzioj susigrude seniu imepralistu isnaudotuju, turtingu dedziu ir tatu ir anuku bandos galetu musu vaikus efektyviai zudyt ... prisimenat : visus nepatenkintus suvakcinuot...prievarta...i gardelius suvaryt... isvada tevyne pavojuje
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių