Pasaulio moksleivių robotikos olimpiadai besiruošianti Ukrainos rinktinė išvyko pasitikinti savimi

  • Teksto dydis:

Sukonstruoti trys robotų prototipai, užmegztos naujos ir atgaivintos senos pažintys, gausybė šypsenų bei įsimintinų akimirkų. Taip baigėsi poilsio ir pramogų komplekse „Harmony park“ savaitę trukusi jungtinė Ukrainos ir Lietuvos robotikos komandų stovykla, kurioje dviejų šalių komandos (dalyviams – nuo 13 iki 17 metų) ruošėsi Pasaulio moksleivių robotikos olimpiadai „First Global Challenge“. Svarbiausias pasirengimo olimpiadai tikslas – iš kiekvienai komandai pateiktų standartinių komponentų rinkinių sukurti veikiantį roboto prototipą, kuris iki pat olimpiados būtų tobulinamas ir galiausiai galėtų varžytis su kitų komandų sukurtais robotais.

„Mums čia labai patinka. Labai gera atmosfera. Mes esame labai dėkingi stovyklos organizatoriams už tokį šiltą priėmimą. Mus apgyvendino puikioje vietoje – čia tikrai didelė teritorija, kur galima ir robotus konstruoti, ir pasivaikščioti, ir pažaisti įvairius žaidimus, užsiimti mėgstama veikla. Užtenka vietos visiems, nors mūsų ne tiek mažai ir yra,“ – kalbėjo Ukrainos komandos atstovas Igoris Hončarenko.

„Žinoma, po šios stovyklos jaučiamės labiau užtikrinti ir pasiruošę Atėnuose vykstančiai Robotikos olimpiadai. Daug sužinojome. Kolegos iš Lietuvos yra labiau patyrę dalyvaudami analogiškose varžybose. Tad buvo labai įdomu su jais bendrauti, diskutuoti, kokį sprendimą konstruojant robotą geriau priimti, kokios strategijos laikytis, kokių idėjų galima tikėtis kitų komandų sukurtuose prototipuose. Tad remiantis įgytomis žiniomis ir informacija, grįžę į Kyjivą darysime pakeitimus savo konstruojamame robote,“ – sakė I. Hončarenko.

Organizatorių nuotr.

Jam antrino ir Lietuvos komandos narys Povilas Kulis. „Malonu susitikti su senais draugais, su kuriais jau teko bendrauti kituose renginiuose, o taip pat - susipažinti su naujais. Man asmeniškai smagu pamatyti, kaip kuriant robotų prototipus kolegos iš Ukrainos naudoja ir kitus būdus tai pačiai problemai spręsti,“ – sakė pašnekovas. Žinoma, iki Pasaulio moksleivių robotikos olimpiados, kuri Atėnuose vyks rugsėjį, laiko dar yra, ir lietuvių komanda pasiruošimą tęs Vilniuje, bet, pasak P. Kulio, sudalyvavus jungtinėje stovykloje komanda pasitikėjimo savimi tikrai jaučia gerokai daugiau.

Idėja sujungti lietuvių bei ukrainiečių moksleivių jėgas ir jungtinėje stovykloje drauge ruoštis Pasaulio moksleivių robotikos olimpiadai kilo organizacijos „Stiprūs kartu“ vadovui Edmundui Jakilaičiui. „Lietuvos robotikos bendruomenė jau turi įgijusi sėkmingo dalyvavimo tarptautinėse varžybose patirties, todėl ruošdamasi olimpiadai pati, pakvietė prisijungti ir jai besiruošiančią Ukrainos moksleivių robotikos rinktinę,“ – sakė  Lietuvos robotikos komandų bendruomenės „Lituanica X“ vadovas ir įkūrėjas Algirdas Augustaitis.

Organizatorių nuotr.

Stovyklos vadovas Stanislav Karnišov, turintis didelę vadovavimo įvairioms stovykloms Lietuvoje ir užsienyje patirtį pastebi, kad šios stovyklos dalyviai tikrai ypatingi. „Čia pastebėjau kiek jie yra atsidavę robotikos mokslui – jie net laisvą laiką praleidžia tobulindami savo kuriamą robotą. Tiesiog matosi degančios akys ir didelis noras padaryti geriau, sukonstruoti, pabaigti darbą iki galo. Pirmą dieną buvo gal kiek sunku pralaužti ledus, bet pamačius vienas kito kuriamus prototipus, kilo daug klausimų, atsirado daugiau bendravimo tarpusavyje, kryptingo ėjimo tikslo link,“ – pasakojo S. Karnišov.

Savaitę laiko poilsio ir pramogų parke praleidusi Lietuvos ir Ukrainos jungtinė robotikos komanda čia ne tik kūrė robotų prototipus, bet ir aktyviai ilsėjosi.

„Suprantama, stovyklos pagrindą sudarė kasdieniai robotikos užsiėmimai. Vis dėlto norėdami, kad vaikai šioje stovykloje ne tik intensyviai ruoštųsi olimpiadai, bet ir galėtų įgyti jų ateičiai naudingų įgūdžių bei maksimaliai pasimėgauti vasara, į stovyklos programą įtraukėme ir seminarus bei praktinius užsiėmimus entreprenerystės, verslo organizavimo, rinkodaros ir kitomis temomis, taip pat daug įvairių laisvalaikio veiklų: pramogas SPA vandens ir pirčių erdvėje, jodinėjimą žirgais, žaidimus teniso ir padelio kortuose, golfo aikštyne, futbolo, krepšinio ar tinklinio aikštelėse, plaukiojimą vandens dviračiais ar irklentėmis“, – pasakojo jungtinę lietuvių ir ukrainiečių stovyklą organizuojančios „Litvaldos“ įmonių grupės atstovė  Agnietė Rakauskaitė, susižavėjusi ne tik moksleivių gebėjimu susikoncentruoti ties robotų konstravimu, bet ir tuo, kad stovyklos dalyviai – labai disciplinuoti.

Organizatorių nuotr.

Pasirengimo Robotikos olimpiadai „First Global Challenge“ stovykloje dalyvaujantys Ukrainos ir Lietuvos jaunuoliai stovyklos uždarymo proga sulaukė išskirtinių svečių. Apie pasirengimą, motyvaciją, sunkumus ir kitas sporto subtilybes papasakoti atvyko tris kartus Everestą bei vieną pavojingiausių ir sudėtingiausių viršūnių – K2 – įveikusi ukrainietė Antonina Samoilova ir pirmasis lietuvis, iškart įkopęs į Everestą ir į ketvirtą pasaulio viršūnę Lhotsę bei ten iškėlęs mūsų valstybės vėliavą - Mindaugas Šatkauskas. Jis tapo septintuoju lietuviu, įveikusiu Everesto viršūnę Himalajuose. Anot Mindaugo, pasidalinti patirtimi ir motyvuoti juos pasiekti savo viršukalnių yra itin prasminga. 

„Kiekvienam – savi Everestai. Mes fiziškai kopiame į aukščiausias viršūnes. Tai, ką daro šie jaunuoliai, yra tikrai aukšti išminties kalnynai. Džiaugiuosi, kad pavyko ne tik su jais susipažinti, pasidalinti savo istorija, padrąsinti, bet ir motyvuoti dar labiau siekti savo tikslų. Everesto viršukalnę mes pasiekiame kiekvienas asmeniškai, bet jei ne komanda, tai būtų neįmanoma. Visos viršūnės yra apie valią ir discipliną,” – kalbėjo M. Šatkauskas.

Ukrainietė A. Samoilova labai džiaugėsi stovykloje sutikusi savo kraštiečius.

„Džiaugiuosi, kad gyvenimas taip klostosi, jog Lietuvoje būnu vis dažniau. Čia susitikti savo tautiečius – nepaprastas jausmas. Žaviuosi Lietuvos žmonių geranoriškumu ir dėkoju už Jūsų atviras širdis. Šie jaunuoliai yra augantis savų valstybių potencialas ir protas. Garsinkite Lietuvą, garsinkite Ukrainą. O kai pergalė bus pasiekta, tuo neabejoju, pakviesime Jus į Ukrainą,“ – kalbėjo A. Samoilova.

Organizatorių nuotr.

Tiek lietuvių, tiek ukrainiečių moksleivių komandos Pasaulio moksleivių robotikos olimpiadoje dalyvaus penktą kartą. 2022 m. Ženevoje lietuviams jau yra pavykę tapti Pasaulio moksleivių robotikos olimpiados čempionais. Olimpiadoje vyksiančiose varžybose kiekvienas sukurtas robotas turės gebėti sukelti 25 cm skersmens kamuolius į kelių metrų aukštį, sudėlioti juos pagal spalvas ir galiausiai užvažiuoti ant judančios platformos. Per varžybas vienu metu toje pačioje aikštelėje užduotis vykdys net šešių skirtingų komandų robotai.

Pasaulio moksleivių robotikos olimpiada „First Global Challenge“, kuriai pasirengimą lietuvių ir ukrainiečių moksleivių komandos pradėjo praėjusią savaitę, rugsėjo 26–29 d. vyks Graikijos sostinėje Atėnuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių