- Žygimantas Šilobritas, ELTA
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Į „Michelin“ gidą birželio mėnesį įtraukto Vilniaus restorano „Gastronomika“ šefas Liutauras Čeprackas atskleidė, kad uždaryti įstaigą paskatino nepalankios ekonominės sąlygos Lietuvoje vystyti aukšto lygio restoranų veiklą. Anot jo, gaunamos pajamos buvo nepakankamos išlaikyti restorano kokybei, todėl jis uždaromas visam laikui.
„Pavargau tikėtis, kad kovas bus dosnesnis, nei sausis ar vasaris, o rugsėjis, spalis – dosnesnis negu liepa ir rugpjūtis... Galbūt atrodo, kad 1,028 mln. eurų pajamos per metus yra labai daug, tačiau kokybė kainuoja dar daugiau ir to nepakanka, kad tokio lygio restoranas galėtų veikti“, – antradienį feisbuko įraše pasidalino L. Čeprackas.
„Kurdamas „fine dining“ standartą Lietuvoje buvau pilnas entuziazmo ir tikėjimo, kad man pavyks, tačiau pastarųjų metų įvykiai, deja, nebuvo palankūs. Apibendrinant – edukacija daugiausiai kainuoja edukuojančiam. Atsibodo dirbti nemokamai arba į nuostolį“, – pabrėžė jis.
Šefas pabrėžė, kad daugelis maitinimo verslų taip pat susiduria su nepalankiomis ekonominėmis sąlygomis.
„Ekonominės maitinimo verslo situacijos nekomentuosiu, nes kas joje dirba ir taip puikiai viską žino“, – teigė jis.
L. Čeprackas pastebėjo, kad jau kelis metus keičiasi restoranų svečių įpročiai – mažėja poreikis degustacinėms vakarienėms.
„Priimdamas spendimą uždaryti „Gastronomiką“ pripažįstu, kad pastaraisiais metais labai keičiasi restoranų svečių įpročiai. Žmonės nenori to įpareigojančio vakarienės tono, degustacinės vakarienės tampa atgyvena. Todėl privalau keistis ir padėti tašką savo „fine dining“ erai“, – vertino L. Čepraskas.
Žmonės nenori to įpareigojančio vakarienės tono, degustacinės vakarienės tampa atgyvena.
Galiausiai feisbuko paskyroje šefas priminė, kad restoranas dar veiks iki rugsėjo 27 dienos, iki tol bus surengta 14 vakarienių.
Registrų centro duomenimis, 2023 metais „Gastronomika“ pardavimo pajamos siekė virš 1 mln. eurų, o nuostolis prieš mokesčius buvo 14,3 tūkst. eurų. Naujausiais „Sodros“ duomenimis, restorane dirbo 18 žmonių.
ELTA primena, kad šių metų birželį į „Michelin“ gidą įtraukti 26 Lietuvoje įsikūrę restoranai, o maitinimo įstaigoms „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas mus“ skirta po vieną „Michelin“ žvaigždę.
Dar keturi restoranai nusipelnė „Bib Gourmand“ vertinimo, skiriamo kokybiškoms ir geras kainas siūlančioms maitinimo įstaigoms. Šie restoranai: „14 horses“, „Gaspar‘s“, „Numan“ ir „Le Travi“.
„Michelin Green Star“ žvaigždutė, skirta išskirtinai į tvarumą susitelkusiems restoranams, suteikta „Red Brick“.
„Michelin“ gidas – prestižinis geriausius pasaulio restoranus įvertinantis leidinys, nuo 1900 m. leidžiamas Prancūzijoje. Padangų bendrovė „Michelin“ šį gidą sukūrė siekdama paskatinti keliones automobiliais
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Turto banko aukcionuose per dieną buvo parduota patalpų ir pastatų už įspūdingą sumą
Turto banko elektroniniuose aukcionuose per vieną dieną buvo parduoti 5 objektai, kurių bendra vertė siekia 2,7 mln. eurų. Kaip praneša įmonė, už didžiausią sumą buvo įsigytos Buivydiškių valgyklos patalpos. Jos pirkėjui atsiėjo 92...
-
Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga prašo stabdyti diskriminaciją viešajame transporte
Po incidento Klaipėdos viešajame transporte, kuomet silpnaregę merginą su jos šunimi vedliu buvo bandoma išprašyti lauk, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) kreipėsi į šalies viešojo transporto valdy...
-
Pritarimo sulaukusios įstatymo pataisos leistų RRT tikrinti Telecentro paslaugų kainas
Seimas po svarstymo pritarė siūlymui įpareigoti Ryšių reguliavimo tarnybą (RRT) tikrinti Lietuvos radijo ir televizijos centro (Telecentro) Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai (LRT) teikiamų paslaugų kainų pagrįstumą. ...
-
LTOU: naują atvykimo terminalą Vilniaus oro uoste ketinama pastatyti iki 2028 m. pabaigos
Vilniaus oro uostas dar lapkritį skelbs architektūrinės idėjos konkursą naujo atvykimo terminalo projektui, kurį pastatyti tikimasi per 2028 metus, sako Lietuvos oro uostų (LTOU) Plėtros departamento vadovas Arnas Dūmanas. ...
-
Po Vilniaus oro uosto kvietimo – didelis susidomėjimas
Dalyvauti masiškai testuojant kitų metų vasarį pradėsiantį veikti naują Vilniaus oro uosto keleivių išvykimo terminalą per pusdienį surinkta 1 tūkst. savanorių, antradienį pranešė Lietuvos oro uostai (LTOU). ...
-
„Temu“ kelia naujų įtarimų: pardavinėja žinomų prekių ženklų klastotes?1
Institucijų akys vėl krypsta į „Temu“ elektroninę parduotuvę. Europos Komisija šią Kinijos platformą įtaria tyčia pardavinėjant nelegalias žinomų prekių ženklų klastotes. Neseniai atliktas tyrimas parduodamuose daiktuose parod...
-
Istorinis įvykis: Klaipėdoje startavo Singapūrui skirtų patrulinių laivų statyba2
Lietuvos jūrinė inžinerinė pramonė prisidės Singapūrui plėtojant savo karinį laivyną. Bendradarbiaudama su Vokietijos kompanija „Fr. Fassmer GmbH & Co“, Vakarų laivų gamyklos įmonių grupė statys keturis patrulinius jūrinius laiv...
-
„Citus“ projektai: Druskininkuose įgyvendinta dar viena ambicinga vizija
Kūrybiškų NT projektų ir vietokūros kompanijos „Citus“ Druskininkuose plėtojamame ambicingame projekte „Nemunas by CITUS“ užbaigti du iš keturių numatytų didelio formato paveikslų ant fasadų: žinomiausias Mikalo...
-
Seimas nutarė – ILTE suteiktas nacionalinio plėtros banko statusas
Antradienį Seimas nusprendė pritarti finansų ministrės Gintarės Skaistės inicijuotam įstatymo projektui, kuriuo numatyta nacionalinei plėtros įstaigai ILTE („Investicijos Lietuvos ekonomikai“, buv. „Invega“) suteikti nacionalin...
-
Po skandalingų atsiliepimų „Roblox“ įveda ribojimus jaunesnio amžiaus vartotojams
Pastaruoju metu daug kritikos dėl abejingumo nepilnamečių saugumui sulaukusi žaidimų platforma „Roblox“ imasi pokyčių – įves ribojimus jaunesnio amžiaus vartotojams. ...