- Žygimantas Šilobritas, ELTA
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Į „Michelin“ gidą birželio mėnesį įtraukto Vilniaus restorano „Gastronomika“ šefas Liutauras Čeprackas atskleidė, kad uždaryti įstaigą paskatino nepalankios ekonominės sąlygos Lietuvoje vystyti aukšto lygio restoranų veiklą. Anot jo, gaunamos pajamos buvo nepakankamos išlaikyti restorano kokybei, todėl jis uždaromas visam laikui.
„Pavargau tikėtis, kad kovas bus dosnesnis, nei sausis ar vasaris, o rugsėjis, spalis – dosnesnis negu liepa ir rugpjūtis... Galbūt atrodo, kad 1,028 mln. eurų pajamos per metus yra labai daug, tačiau kokybė kainuoja dar daugiau ir to nepakanka, kad tokio lygio restoranas galėtų veikti“, – antradienį feisbuko įraše pasidalino L. Čeprackas.
„Kurdamas „fine dining“ standartą Lietuvoje buvau pilnas entuziazmo ir tikėjimo, kad man pavyks, tačiau pastarųjų metų įvykiai, deja, nebuvo palankūs. Apibendrinant – edukacija daugiausiai kainuoja edukuojančiam. Atsibodo dirbti nemokamai arba į nuostolį“, – pabrėžė jis.
Šefas pabrėžė, kad daugelis maitinimo verslų taip pat susiduria su nepalankiomis ekonominėmis sąlygomis.
„Ekonominės maitinimo verslo situacijos nekomentuosiu, nes kas joje dirba ir taip puikiai viską žino“, – teigė jis.
L. Čeprackas pastebėjo, kad jau kelis metus keičiasi restoranų svečių įpročiai – mažėja poreikis degustacinėms vakarienėms.
„Priimdamas spendimą uždaryti „Gastronomiką“ pripažįstu, kad pastaraisiais metais labai keičiasi restoranų svečių įpročiai. Žmonės nenori to įpareigojančio vakarienės tono, degustacinės vakarienės tampa atgyvena. Todėl privalau keistis ir padėti tašką savo „fine dining“ erai“, – vertino L. Čepraskas.
Žmonės nenori to įpareigojančio vakarienės tono, degustacinės vakarienės tampa atgyvena.
Galiausiai feisbuko paskyroje šefas priminė, kad restoranas dar veiks iki rugsėjo 27 dienos, iki tol bus surengta 14 vakarienių.
Registrų centro duomenimis, 2023 metais „Gastronomika“ pardavimo pajamos siekė virš 1 mln. eurų, o nuostolis prieš mokesčius buvo 14,3 tūkst. eurų. Naujausiais „Sodros“ duomenimis, restorane dirbo 18 žmonių.
ELTA primena, kad šių metų birželį į „Michelin“ gidą įtraukti 26 Lietuvoje įsikūrę restoranai, o maitinimo įstaigoms „Demo“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“ ir „Pas mus“ skirta po vieną „Michelin“ žvaigždę.
Dar keturi restoranai nusipelnė „Bib Gourmand“ vertinimo, skiriamo kokybiškoms ir geras kainas siūlančioms maitinimo įstaigoms. Šie restoranai: „14 horses“, „Gaspar‘s“, „Numan“ ir „Le Travi“.
„Michelin Green Star“ žvaigždutė, skirta išskirtinai į tvarumą susitelkusiems restoranams, suteikta „Red Brick“.
„Michelin“ gidas – prestižinis geriausius pasaulio restoranus įvertinantis leidinys, nuo 1900 m. leidžiamas Prancūzijoje. Padangų bendrovė „Michelin“ šį gidą sukūrė siekdama paskatinti keliones automobiliais
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Paukštys pratrūko: skleidžiamas šmeižtas
Viešojoje erdvėje pasklidus informacijai, kad „Teltonikos“ prekių vis dar galima įsigyti Rusijoje ir Baltarusijoje veikiančiuose interneto portaluose, įmonių grupės įkūrėjas Arvydas Paukštys tvirtina – jau nuo 2022 m. ...
-
Dėl sukčių atakos užblokavo dalį „Akropolio“ dovanų kortelių: štai ką reikia daryti jų turėtojams
Dovanų kortelių platinimo bendrovė „Gera dovana“ nustatė, kad į jos partnerių savitarnos portalą per darbuotojo paskyrą nuotoliniu būdu įsilaužę nežinomi asmenys neteisėtu būdu nukopijavo dalį išplatintų „Akropolio&ldq...
-
Lietuvos oro uostų užmojai: žada patuštinti „kišenes“
Tris oro uostus valdanti valstybės įmonė Lietuvos oro uostai (LTOU) šiemet į plėtrą investuos 58 mln. eurų, skelbia LTOU. ...
-
Didžiausią Lietuvos medicinos įstaigų tinklą perka suomiai
Privataus kapitalo fondo „INVL Baltic Sea Growth Fund“ valdomą medicinos įstaigų tinklą „InMedica grupę“ perka Suomijos socialinės ir sveikatos priežiūros įstaiga „Mehilainen“. ...
-
Svarbi žinia: VMI įspėja gyventojus1
Dėl EDS serverių perkėlimo darbų nuo penktadienio vakaro iki sekmadienio nebus pasiekiamos VMI sistemos. ...
-
Bendrovė „Tilsta“ rekonstruos Klaipėdos uosto krantines
Klaipėdoje, šalia žiemos uosto krantinių ketinant statyti naują kruizinių laivų terminalą, uosto krantines už 43,9 mln. eurų (su PVM) rekonstruos konkursą laimėjusi statybos bendrovė „Tilsta“. ...
-
Vietoj baldų – bėdos: neturėkite reikalų su šiomis įmonėmis9
Laikytis nuoseklumo – pirma kėdės, paskui pinigai, sunku, nes baldininkai nori avanso. O gavę dingsta. Taip elgėsi Kaune baldus siūlę abejotini meistrai. ...
-
Vis gyvesnė rinka, pirkėjų lojalumas lėmė pernai dvigubai išaugusius „YIT Lietuva“ būsto pardavimus2
Sumažėjusios palūkanų normos ir naujų projektų plėtra lėmė pernai Lietuvoje gerokai išaugusį būsto rinkos aktyvumą. Tą demonstruoja tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovės „YIT Lietuva“ būsto pardavimo duomenys....
-
Mažeikių rajono logistikos įmonės „Norlida“ darbuotojai išgirdo liūdną žinią3
Bankrutuojanti Mažeikių rajono logistikos bendrovė „Norlida“ atleidžia visus 20 darbuotojų. Apie grupės darbuotojų atleidimą įmonė Užimtumo tarnybą informavo pirmadienį. ...
-
Sugiharos namų muziejus atnaujina ekspoziciją: ypatingos istorijos ir humanizmo įkvėpti potyriai7
Jau netrukus Kaune duris atvers atsinaujinęs Sugiharos namų muziejus, kviesdamas į išskirtinę ir moderniai atnaujintą ekspoziciją. Po kelis mėnesius trukusių atnaujinimo darbų, muziejus pristatys pasaulinio pripažinimo sulaukusios britų menin...