VSD tiria informaciją apie „Garsų pasaulio“ galimas sąsajas su Minsko aplinka

Valstybės saugumo departamentas (VSD) vertina žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie su Minsko aplinka sietą Lietuvoje pasus gaminančią įmonę „Garsų pasaulis“.

Apie tai praėjusią savaitę BNS informavo pats departamentas.

„Atkreipiame dėmesį, kad VSD kaip įslaptintų sandorių saugumą užtikrinančios institucijos veiksmai vertinant tiekėjų patikimumą bei vertinimo metu gauti duomenys nėra viešinami“, – rašoma VSD atsiųstame komentare.

„Garsų pasaulis“ yra Lietuvos pasų blankus gaminanti įmonė.

Kaip anksčiau skelbė naujienų portalas „15min“, 2011 metais „Garsų pasaulį“ valdžiusi įmonė, kartu su Baltarusijoje monopolį turinčia hologramų gamintoja „Golografičeskaja industrija“, Lietuvoje įsteigė bendrą kompaniją „GP Holographics“. Ji tiekė „Garsų pasauliui“ holograminę plėvelę, naudotą gaminant trečiųjų šalių dokumentus.

Tarp „Golografičeskaja industrija“ akcininkų – Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos „pinigine“ vadinamas Viktoras Ševcovas.

Garsų pasaulis“ ir „GP Holographics“ Vilniuje iki šiol įsikūrę tuo pačiu adresu, dalijasi ta pačia administratore ir buhalteriu.

 

Kaip teigia departamentas, vadovaujantis Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo nuostatomis VSD pagal kompetenciją yra anksčiau atlikęs „Garsų pasaulio“ patikimumo vertinimą, tačiau paaiškėjus naujoms aplinkybėms, vertinimas gali būti keičiamas ir išduotas tiekėjo pažymėjimas naikinamas.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Strateginės komunikacijos skyriaus vedėjas Mindaugas Bajarūnas teigė, kad ministerija kreipėsi į VSD dėl naujienų portale pasirodžiusios informacijos.

„Po „15min“ pateiktos informacijos mes oficialiai kreipėmės į departamentą“, – BNS sakė M. Bajarūnas.

„Garsų pasaulio“ vadovė Ana Janauskienė „15min“ tvirtino, kad su „GP Holographics“ visi ryšiai nutraukti 2022 metais, prasidėjus karui Ukrainoje – parduotos įmonės akcijos, nebeužsakomos prekės.

Kaip rodo „15min“ surinkti duomenys, „Garsų pasaulis“ turėtas „GP Holographics“ akcijas per tarpininką pardavė V. Ševcovui.

Nepaisant to, „Garsų pasaulis“ ir „GP Holographics“ Vilniuje iki šiol įsikūrę tuo pačiu adresu, dalijasi ta pačia administratore ir buhalteriu.

Šiuo metu 70 proc. „GP Holographics“ akcijų valdo V. Ševcovas. Dar 10 proc. – Baltarusijos įmonė „Golografičeskaja industrija“, 15 proc. – pastarosios generalinis direktorius Aliaksandras Babarenka.

„15min“ taip pat skelbė, kad „Garsų pasaulis“ ketina gaminti Baltarusijos opozicijos kuriamus alternatyvius pasus, įmonę pasiūlė anksčiau Minsko vidaus reikalų sistemoje dirbęs, dabar Lietuvoje prieglobstį radęs Baltarusijos pilietis Mikita Zabuga.

Kaip BNS teigė VSD, departamentas Migracijos departamentui prie VRM teikia vertinimą dėl užsieniečio keliamos grėsmės valstybės saugumui, tačiau atskirų atvejų, šiuo atveju M. Zabugos, VSD nekomentuoja.

Anot žiniasklaidos, vienas iš naujojo Baltarusijos paso iniciatorių ir Lietuvos Gudų kultūros draugijos narių M. Zabuga yra dirbęs Minsko vidaus reikalų sistemoje, buvo gavęs pasiūlymą darbuotis Baltarusijos KGB ir turėjo su Astravo atomine elektrine susijusių įmonių akcijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vatos naujienos

Vatos naujienos portretas
Vatkus nein i EP ne taip kaip prodažnas uspk

Anonimas

Anonimas portretas
tai kad lietuvoje daug padugnių kurios ir prekiauja ir šikynes bučiuoja diktatoriam.

Rinkėjas

Rinkėjas  portretas
Juokas ima kad liunzzzzbirbiu šutvės padugnėm vaidenasi visur RUSIJA ir BALTARUSIJA, greičiau rinkimai, rinksim VAITKŲ i seimą arba balsuosime už EDUARDO VAITKAUS sukurta partija, kuri bus parlamentinė partija
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių