Vyriausybėje – būsimos „Rheinmetall“ gamyklos sklypo paskirties keitimas

  • Teksto dydis:

Vyriausybė trečiadienį svarstys siūlymą keisti Vokietijos gynybos pramonės milžinės „Rheinmetall“ būsimai artilerijos amunicijos gamyklai numatyto sklypo paskirtį iš žemės ūkio į pramonės ir sandėliavimo.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija Vyriausybei siūlo patvirtinti sklypo specialiosios paskirties projektą. Valstybinio sklypo Radviliškio rajono Baisogalos seniūnijos Kemėrų kaime plotas siekia 339,36 hektaro.

Šiuo metu didžiąją jo dalį – 330,93 ha – sudaro žemės ūkio naudmenos, 5,44 ha – kitos paskirties žemė, dar 1,6 ha teritorijos užstatyta. Sklype taip pat yra 1,2 ha kelių ir 0,18 ha vandens telkinių.

BNS žiniomis, pakeitus sklypo paskirtį bei išsprendus kitas problemas su „Rheinmetall“ ketinama pasirašyti žemės nuomos sutartį.

Anksčiau ministerija žemės nuomos sutartį su koncernu ketino pasirašyti liepą, o pradėti gamyklos statybas spalį.

Gamyklai parinktas sklypas nuo Baisogalos nutolęs apie 4 kilometrus, netoli jo yra Augmenų ir Šilelių gyvenvietės. Jis ribojasi su privačių asmenų valdomais žemės sklypais, valstybine žeme.

 

Ministrė Aušrinė Armonaitė BNS rugsėjį sakė, kad rengiantis gamyklos statyboms dar reikia išspręsti su žeme bei finansais susijusius „paralelinius procesus“.

„Rheinmetall“ gamyklai numatytą sklypą Radviliškio rajone iki liepos 1 dienos valdė Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU), o naudojo jo padalinys – Gyvulininkystės institutas.

Gamyklai parinktas sklypas nuo Baisogalos nutolęs apie 4 kilometrus, netoli jo yra Augmenų ir Šilelių gyvenvietės. Jis ribojasi su privačių asmenų valdomais žemės sklypais, valstybine žeme.

„Rheinmetall“ gamyklą Vyriausybė liepą pripažino svarbiu projektu valstybės saugumo ir gynybos poreikiams užtikrinti. Toks išskirtinis statusas leis gamyklos statybas pradėti dar neturint leidimo, jį reikės gauti iki statybų pabaigos.

Vokietijos karinės pramonės milžinė „Rheinmetall“ į 155 mm artilerijos amunicijos gamyklą Lietuvoje ketina investuoti daugiau nei 180 mln. eurų, joje turėtų būti sukurta bent 150 naujų darbo vietų.

Investicijų sutartis su su pagrindine „Rheinmetall“ grupės bendrove „Rheinmetall“ bei Lietuvoje nuo 2018 metų veikiančia „Rheinmetall Defence Lietuva“ pasirašyta birželio pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių