Čiurlionis sugrįžo kariniu lėktuvu

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų lėktuvu "Spartan" vakar iš Kijevo parskraidinti vertingi Lietuvos dailės klasikų paveikslai.

Iš Šiaulių karinės oro bazės 11 val. reisu Šiauliai–Kijevas–Karmėlava išskridusio kariškių orlaivio kelionė truko septynias valandas.

Nors iš anksto buvo numatyta, kad lėktuvas Karmėlavoje nutūps apie 15.40 val., Kauno oro uosto dispečeriai du kartus pranešė, kad skrydis atidėtas. Paskutinis pranešimas – karinis orlaivis leisis apie 17.40 val. Teigiama, kad papildomų poros valandų lėktuvo įgulai prireikė, jog sutvarkytų ilgokai trunkančias ir gana sudėtingas muitinės procedūras Ukrainos sostinės oro uoste.

Galiausiai, likus kelioms minutėms iki 18 val., prie Kauno oro uosto susirinkęs nedidelis žurnalistų būrelis horizonte pastebėjo žybsinčias lėktuvo "Spartan" švieseles. Išjungus variklius trumpam stojo tyla, kurią nutraukė aplink ėmę būriuotis oro uosto apsaugininkai ir kariškiai. Pastarieji ėmė rengtis perkrauti visus 93 paveikslus į sunkvežimį, kuris pamažu priartėjo prie lėktuvo krovinių skyriaus.

"Tai buvo sudėtinga ir atsakinga kelionė, nes skraidinome ypatingos vertės meno kūrinius. Nors paroda baigėsi vasario 1-ąją, visus meno paveikslus reikėjo deramai parengti kelionei namo. Jiems būtinas termiškas įpakavimas, apsaugantis nuo galimo oro ar drėgmės poveikio", – aiškino vertybes iš Ukrainos į Lietuvą parlydėjusi Tarptautinių kultūros programų centro prie Kultūros ministerijos atstovė Kristina Ulevičiūtė.

Ji pasakojo, kad dar šiek tiek užtruko ir lėktuvo paieškos, nes pernai lapkritį į Ukrainą paveikslus išgabenusi skrydžių bendrovė "flyLAL" atsidūrė ties bankroto riba. "Su "flyLAL" yra taip, kaip yra. Mums neliko kitos išeities, kaip kreiptis į Krašto apsaugos ministeriją su prašymu padėti sugrąžinti į Lietuvą meno kūrinių kolekciją. Svarbiausia, kad kariškiai greitai ir geranoriškai atsiliepė į šį prašymą ir sutiko pagelbėti", – džiaugėsi K.Ulevičiūtė.

Centro atstovė sakė kol kas iš Karinių oro pajėgų nesulaukusi sąskaitos už skrydį, tačiau prognozavo, kad kariškių paslaugos ir tolesnis krovinio transportavimas su konvojaus palyda iki Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus gali kainuoti iki 20 tūkst. litų. Anot jos, tai yra daug mažesnė kaina, nei pernai už tokias pat paslaugas buvo sumokėta bendrovei "flyLAL".

Pašnekovė pastebėjo, kad kariškiai tokią misiją atlieka kur kas saugiau: "Reikia pripažinti, kad tai yra ypatingo saugumo reikalaujanti procedūra. Tokios vertės krovinys turi keliauti itin saugiai ir žemės keliu, ir oru."

Paklausta, ar neketinama ir ateityje naudotis kariškių paslaugomis, K.Ulevičiūtė sakė dar nežinanti, ar šiais metais dar bus ryžtasi tokioms sudėtingoms ir ypač brangiai kainuojančioms parodoms svečiose šalyse.

Specialiai į Ukrainos muziejų išvykę M.K.Čiurlionio muziejaus darbuotojai apžiūrėjo kiekvieną eksponuotą paveikslą ir nustatė, kad jie nepažeisti. Per vakarykštį skrydį meno kūriniai taip pat nenukentėjo ir gimtinę pasiekė saugiai.


Apie parodą Ukrainoje

Paroda "Mikalojus Konstantinas Čiurlionis ir jo amžininkai" Ukrainos nacionaliniame dailės muziejuje – baigiamasis Lietuvos kultūros metų Ukrainoje akcentas. Lietuvos ambasadoriaus Ukrainoje Algirdo Kumžos iniciatyva surengta paroda Kijeve veikė lapkričio 22 d. – vasario 1 d. Jos atidaryme dalyvavo mūsų šalies Prezidentas Valdas Adamkus, Lietuvos ir Ukrainos diplomatai, politikai.

Parodoje eksponuoti 93 Lietuvos dailės klasikų M.K.Čiurlionio, Adomo Varno, Petro Kalpoko, Antano Žmuidzinavičiaus, Kajetono Sklėriaus, Justino Vienožinskio, Jono Šileikos kūriniai.


Įdomybės

Ukrainoje M.K.Čiurlionio kūryba buvo eksponuota tik 1910 m. Tuomet iš Peterburgo atkeliavusioje Rusų dailininkų sąjungos parodoje buvo eksponuojami ir trys lietuvių dailininko kūriniai. Paroda veikė Miesto muziejuje Kijeve.

Ukrainos nacionalinio dailės muziejaus budėtojos tikrai nėra tokio amžiaus, kad prisimintų M.K.Čiurlionio kūrinius iš 1910 m. parodos. Tačiau jos tvirtino, kad šiuos kūrinius jau yra mačiusios, bet jie esą buvę "daug gražesni, ryškesni". Kauniečiai muziejininkai spėlioja, kad galbūt Kijeve buvo eksponuotos mūsų dailininko kūrinių reprodukcijos. Jas ten atvežti esą galėjęs Vilniaus M.K.Čiurlionio namų direktorius Stasys Urbonas.


Paroda "Mikalojus Konstantinas Čiurlionis ir jo amžininkai" buvo apdrausta 19 mln. litų.

Du Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus darbuotojai parodai pasibaigus specialiai nuskrido į Kijevą, apžiūrėjo parodoje eksponuotų paveikslų būklę, dalyvavo pakuojant kūrinius kelionei į Lietuvą.

Kol 18 M.K.Čiurlionio kūrinių viešėjo Kijeve, Kaune menininko kūrinių ekspozicija netapo skurdesnė. "M.K.Čiurlionio kūrinių pilnos galerijos salės, tik eikit ir žiūrėkit", – pastebėjo Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorius Osvaldas Daugelis. Mūsų mieste saugomas beveik visas išlikęs dailininko kūrybinis palikimas – paveikslai, grafikos kūriniai, piešiniai bei eskizai. Pavieniais tapybos ar grafikos kūriniais gali pasigirti tik Nacionalinis dailės muziejus Vilniuje, Varšuvos nacionalinis muziejus, Rusų muziejus Peterburge, dailininko šeima.

Osvaldas Daugelis

Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorius

Išgirdus, kad bankrutavo "flyLAL", panikos nebuvo. Juk buvo nutraukta tik šios bendrovės keleivių vežimo veikla, o užsakomieji reisai tebevykdomi. Be to, prisiminiau, kad garsaus gruzinų menininko Niko Pirosmanio paveikslai į parodą Vilniuje buvo atskraidinti kariniu lėktuvu. Kodėl ir mes tokiu būdu negalėtume namo paskraidinti mūsų dailininkų kūrinių? Tarpininko vaidmens ėmėsi Lietuvos kultūros ministerijos Tarptautinių programų centras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

langas

langas portretas
O kokie ukrainiečių atsiliepimai apie parodą?

RaimundasJankus

RaimundasJankus portretas
Uz muziejaus pargebenima nepigiai kainuoja, o uz surinktus bilietus - matyt, pelno nera, ypac krizes metu...

Ar ne per daug

Ar ne per daug portretas
Ar ne perdaug "Kauno dienoje" šito rašeivos balasto? Juk visi Jarusevičiaus "kūriniai" - iš tuščio į kiaurą.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių