- Jūratė Žuolytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lietuvių numylėtas gėrimas alus tinkamas gerti ne tik su kepta duona. Tai įrodė Arūnas Oželis ir Rolandas Viršilas, atskleidę netikėtas šio gėrimo panaudojimo virtuvėje galimybes.
Visą trečiadienį alaus restorane "Žemaičių smuklė" virė darbas. Kulinarinių paslapčių bendrovės "Švyturys-Utenos alus" generalinį direktorių Rolandą Viršilą mokė virtuvės virtuozas Arūnas Oželis. Kaip jiems sekėsi, vakare galėjo įvertinti į gurmanišką degustaciją gausiai susirinkę svečiai.
Su alumi galima pagaminti daugybę patiekalų: lašišą su šparagais ir kreminiu alaus padažu, aluje troškintą avieną, alaus sriubą su svogūnais ir sūrio skrebučiu ir begalę kitų. R.Viršilas su A.Oželiu parodė, kaip reikia gaminti vištų kepenėlių paštetą su "Ekstra Draught" alaus ir obuolių sulčių putėsiais, aluje troškintus baravykus, kiaulienos suktinukus su sūriu ir špinatais kvietinio alaus padaže.
Puikiai nusiteikęs R.Viršilas virtuvėje jautėsi laisvai, tačiau vėliau prisipažino, kad be A.Oželio pagalbos užduotis pagaminti tokius patiekalus jam būtų buvusi neįmanoma. "Sunkiausia – viską suderinti. Reikia turėti kūrėjo, virėjo gyslelę, o man jos dar tikrai trūksta. Tačiau šiandien pasitreniravęs bandžiau gaminti ir, regis, man pavyko. Bet kuo daugiau bandysiu, tuo labiau tobulėsiu ir priartėsiu prie tos tiesos", – šypsojosi bendrovės "Švyturys-Utenos alus" vadovas.
R.Viršilas laisvalaikiu mėgsta sukiotis virtuvėje, tačiau pastaruoju metu tam pritrūksta laiko. "Seniau daugiau gamindavau, dabar nebespėju. Tačiau šie bandymai mane įkvėpė. Dabar pabandysiu pasigaminti namie patiekalų su alumi pats. Paprasčiausias ir lengviausias pasirodė troškintų grybų receptas, nuo to ir pradėsiu", – žadėjo jis.
225 metų jubiliejų švenčiantys "Švyturio" aludariai renginyje pristatė ir tradicinę "Švyturio" alaus kolekciją. Susirinkę svečiai galėjo daugiau sužinoti apie šių gėrimų istoriją, kaip derinti su maistu, degustavimo taisykles. "Visuomet pradėkite ragauti nuo silpniausio alaus, jei darysite atvirkščiai, nepajusite tikrojo gėrimo skonio", – patarė aludarė Džuljeta Armonienė.
Receptas
Aluje troškinti baravykai (2 porcijos)
Reikės:
4 didelių šviežių baravykų (galima ir šaldytų – apie 250 g), 2 mažų svogūnų, 4 mažų morkų, 2 salierų stiebų, 200 ml nepasterizuoto šviesiojo alaus, raudonėlių, grybų sultinio, 150 g 35 proc. riebumo grietinėlės, aliejaus kepti, pipirų, virtų bulvių garnyrui.
Gaminimas:
Grybus nuplaukite, nuvalykite ir supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais. Alų užvirinkite, į jį sudėkite grybus, pasūdykite grybų sultiniu, įberkite pipirų ir pavirinkite, kol išvirs grybai. Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite. Mažas morkytes nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais. Daržoves pakepinkite aliejuje, supilkite grietinėlę, įberkite raudonėlių, sudėkite supjaustytus salierų stiebus ir virinkite, kol pradės tirštėti. Baravykus išgriebkite iš alaus ir sudėkite į pradėjusį tirštėti padažą. Jei padažas per tirštas, praskieskite baravykų nuoviru. Patiekite su virtomis bulvėmis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Teismas: 0,5 mln. eurų sankcija Vilniaus arkivyskupijos ekonomo tarnybai – neteisėta
Teismas pripažino, kad Vilniaus arkivyskupijos ekonomo tarnybai skirta daugiau nei 0,5 mln. eurų sankcija yra neteisėta. ...
-
Vilniuje – Lietuvos kariuomenės dienos rikiuotė ir karių paradas
Minint Lietuvos kariuomenės dieną šeštadienį Vilniuje įvyko iškilminga rikiuotė bei Lietuvos ir sąjungininkų karių paradas. ...
-
Sostinė ketina pratęsti galimybę ukrainiečiams viešuoju transportu važiuoti nemokamai4
Vilniaus miesto savivaldybės taryba ketina dar metams pratęsti galimybę nuo karo pabėgusiems ukrainiečiams nemokamai keliauti sostinės viešuoju transportu. ...
-
Savivaldybė leido atnaujinti dalį gatvių šalia būsimo Vingio „Akropolio“
Šalia planuojamo naujo prekybos ir pramogų centro „Akropolis Vingis“ Vilniuje bus atnaujintos ir įrengtos naujos gatvės. ...
-
Keturioms Vilniaus rajono mokykloms perduoti nauji mokykliniai autobusai
Keturioms Vilniaus rajono savivaldybės mokykloms penktadienį perduoti nauji mokykliniai autobusai. ...
-
Vilniuje – maždaug dviejų dešimčių baltarusių protestas: norime, kad „vatnikų“ pelkė plėstųsi?11
Apie dvi dešimtys Lietuvoje reziduojančių baltarusių opozicijos atstovų penktadienį Vilniuje piketavo prie Europos Komisijos atstovybės siekdami atkreipti pasaulio dėmesį į tautiečių padėtį. ...
-
Vilniui – tarptautinis titulas: miestas išrinktas Europos Kalėdų sostine
Už kalėdinės dvasios puoselėjimą ir tradicijų persipynimą su naujovėmis Vilniui skirtas tarptautinis įvertinimas – kalėdinių miestų tinklo rengiamuose apdovanojimuose miestas tituluotas „Europos Kalėdų sostine 2025“. ...
-
Dronų verslo forume Vilniuje – ir Taivano įmonių atstovai
Vilniuje rengiamame dronų sektoriaus forume ketvirtadienį dalyvaus ir Taivano verslo delegacija, vadovaujama užsienio reikalų ministro Lin Chia-lungo (Lin Čia-lungo). ...
-
Vilniaus savivaldybė sulaukė 46 pranešimų apie saugumo spragas informacinėse sistemose
Sostinės valdžios surengto „Bug Bounty“ konkurso metu per dešimt darbo dienų programavimo entuziastai pateikė 46 pranešimus apie saugumo spragas Vilniaus savivaldybės informacinėse sistemose. ...
-
Vilniaus oro uostui penkeriems metams bus suteiktas simbolinis M. K. Čiurlionio vardas8
Vilniaus oro uostui nuo 2025-ųjų penkeriems metams bus suteiktas simbolinis kompozitoriaus ir dailininko Mikalojaus Konstantino Čiurlionio vardas, trečiadienį nutarė Vyriausybė. ...