Policija apie prigrūstus daugiabučių kiemus: gyventojams reikėtų imtis prevencinių priemonių

Didmiesčių daugiabučių kiemai – pilni automobilių. Stovintį transportą neretai kliudo pravažiuojantys automobiliai. Sąžiningesnis vairuotojas kviečia policiją arba palieka raštelį su telefono numeriu. Tačiau praktika rodo, kad vairuotojas kieme padaręs eismo įvykį dažnai pasišalina. Policija neslepia, gyventojų skundų gauna daug, tačiau surasti pabėgusį vairuotoją – sudėtinga.

„Per mėnesį gauname apie 300 pranešimų, jog kiemuose rasti apgadinti automobiliai. Patys suvokiate, kad Vilniaus mieste, tai yra pakankamai didelis skaičius“, – teigė Vilniaus kelių policijos vyriausiasis specialistas Donatas Mankauskas. 

Draudimo įmonės atstovas sakė, jog vairuotojai, kurie apsidraudę „Kasko“, dėl kompensacijos gali jaustis ramiau.  

„Jei automobilis nedraustas „Kasko“ ir jeigu nėra kaltininko, tokiu atveju kaltininkas turi būti surastas: nufilmuotas, liudininkai, policija. Tokiu atveju taip, tada žalą atlygina kaltininkas“, – aiškino  draudimo įmonės atstovas Rimvydas Pocius.

Draudimo atstovas neslepia, kad automobiliui padaryta žala gali skirtis.  

„Senesnio automobilio kaina gali būti keli šimtai eurų. Bet jeigu automobilis naujas, tai kaina gali būti ir ne vienas tūkstantis eurų“, – sakė R. Pocius.  

Policija supranta vairuotojų skundus, bet dažniausiai nieko padaryti negali, anot jų, patiems vairuotojams reikėtų imtis prevencinių priemonių. 

„Atsiminti kokios transporto priemonės šalia stovėjo. Vėlgi jeigu tai yra pakankamai aktyvi, pilietiška bendruomenė, galima įsisteigti pakankamai geros raiškos ir kokybės kameras“, – patarė D. Mankauskas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

 

Prigrūsti daugiabučių kiemai galvos skausmu tampa ir į iškvietimą skubantiems gaisrininkams.  

Gelbėtojai neslepia, jog yra tekę kliudyti daugiabučio kiemuose stovinčius automobilius. 

„Vien mūsų padalinys turbūt apie septynis kartus pateko į tokius smulkius auto įvykius, kuomet buvo gyventojų automobiliai apgadinti, nes pravažiuoti yra sudėtinga“, – pasakojo VPGV 3-iosios komandos viršininkas Andžejus Romeiko. 

Vilniaus savivaldybė sako, kad daugiabučių situacija jiems žinoma.  

„Baudžiame tuos vairuotojus, kur pastatytos transporto priemonės trukdo pavažiuoti kitiems, trukdo išvežti atliekas. Iš esmės apriboja eismą. Nuvežame tas transporto priemones, kai kito kelio nėra“, – teigė Viešosios tvarkos grupės vyresnysis patarėjas Gintaras Leperskas. 

Vairuotojams, norintiems nusipirkti vietą automobiliui, savivaldybė atkerta – to padaryti neįmanoma. 

„Daugiabučių kiemai paprastai yra valstybinė žemė ir po gabaliuką valstybinės žemės niekas nepardavinėja ir taip pat nerezervuoja stovėjimo vietų gyventojams prie daugiabučių“, – aiškino G. Leperskas. 

Miesto valdžia problemą planuoja spręsti praplėsdama daugiabučių kiemų aikšteles. 

2022 metų pabaigoje šalyje buvo beveik pusantro milijono registruotų lengvųjų automobilių. Iš jų beveik 400 tūkst. teko Vilniaus apskričiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Von

Von portretas
Von privatų transportą iš daugiabučių kiemų! Gana teršti daugiabučių aplinką, įskaitant orą, dirvą, vandenį...

VAIRUOTOJAI

VAIRUOTOJAI  portretas
ELGIASI LABAI NEATSAKINGAI,IŠVAŽINĖJA VISUS KAMPUS IR VEJAS.TAČIAU REIKIA IR JIEMS LEISTI ŠIEK TIEK UŽIMTI VEJŲ PLOTO,BET TURĖTŲ IR PATYS TUO PASIRŪPINTI. DABARTINIAI VAIKAI KIEMUOSE NEBEŽAIDŽIA,BE TO VISAD ARTI NAMŲ YRA AIKŠTELĖS SPORTUOYI AR ŽAISTI.

manau

manau portretas
Tiesiog valstybinių mastu reikia radikaliai spresti šį klausymą. Visuose miestuose reikia didinti daugiabučių namų automobilių statymo aikšteles žaliųjų vejų sąskaita. Nes daugumoje daugiabučiai yra dar sovietų statymo laikų, kai nebuvo numatyta , kad gyventojai turės tiek automobilių ir tos aikštelės dabar nebeatitinka šiuolaikinių reikalavimų.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių