S.Dariaus ir S.Girėno aerodromas padavė savivaldybę į teismą

Savivaldybės kuriozai: Kauno valdžios įsteigta įstaiga „S.Dariaus ir S.Girėno aerodromas“, kuriai patikėta valdyti miesto turtą, padavė į teismą savo steigėją.

Nenori paklusti

Miesto savivaldybė per metus dalyvauja maždaug 1,5 tūkst. įvairiausių bylų. Pasirodo, miesto lėšos teisminiams ginčams eikvojamos ir aiškinantis su savomis, savivaldybei pavaldžiomis įstaigomis.

Kovą miesto taryba nusprendė perimti savo žinion statinius, kurie nuo 1997 m. buvo patikėti panaudos sutartimi jos viešajai įstaigai „S.Dariaus ir S.Girėno aerodromas“. Šiuose statiniuose įsikūrusi Aleksoto seniūnija ir Aleksoto policijos nuovada. Savivaldybė nusprendė pati administruoti šiuos pastatus ir pasirašyti nuomos sutartį su policija.

Tai nepatiko aerodromo administracijai. Ir ne tik nepatiko, bet buvo imtasi veiksmų, kurie paralyžiavo tolesnius savivaldybės veiksmus. Aerodromo administracija pateikė ieškinį Kauno miesto apylinkės teismui ir paprašė taikyti laikinąsias apsaugos priemones – stabdyti Kauno miesto tarybos sprendimą, kol vyks teismų maratonas. Prašymą teismas patenkino.

Naudojasi savo teise

Aerodromo direktorius Eugenijus Raubickas aiškino, kad naudojasi privalomai numatyta Kauno tarybos priimto nutarimo sąlyga – galimybe skųsti sprendimą. „Mūsų nuomone, perimti savivaldybės žinion pastatai gali būti negrąžinti aerodromui, kai seniūnija ir policija bus perkeltos į naujas patalpas Europos prospekte“, – būgštavo direktorius.

E.Raubickas tikino, kad patalpos, kurias panoro perimti miesto valdžia, būtų tinkamos lakūnų mokymams, instruktorių kabinetams, kitoms aerodromo administracijos reikmėms. „Kituose aerodromo statiniuose darbo sąlygos yra blogos, daugelis patalpų nepritaikytos normaliam įstaigos darbui“, – argumentavo E.Raubickas.

Taip pat vadovas apgailestavo, kad įstaiga praras pajamas iš policijos už patalpų nuomą. Aerodromui mokama 600 litų per mėnesį.

Nuomoti negali

Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė sakė nustebusi, kad aerodromo vadovas pakilo į kovą už pastatą. „Ši viešoji įstaiga turėtų administruoti tik su aviacija ir aerodromo veikla susijusius pastatus, o ne užsiimti nuomos administravimu“, – įsitikinusi ji.

Pasak seniūnės, labiausiai suinteresuoti, kad pastatas būtų perduotas valdyti tiesiogiai savivaldybei, o ne jos įsteigtam tarpininkui, yra Aleksoto policijos nuovada. „Jie neturi galimybių pasirašyti teisiškai pagrįstos nuomos sutarties ir gauna pastabų iš vadovybės, kad būtina normaliai įteisinti turtinius santykius su miesto valdžia. Tai paprasčiau padaryti savivaldybei perėmus statinį savo žinion“, – aiškino L.Navickienė.

 

Jos teigimu, seniūnija ir policija dar negreitai paliks pastatą, dėl kurio užvirė teisinis ginčas. „Rengsime projektą renovuoti apleistus bendruomenių namus Europos prospekte ir sieksime paramos tik 2014–2020 m. ES finansiniu periodu, taigi kraustytis iš čia greitai nesirengiame“, – teigė L.Navickienė.

Chaosas ir tarp valdininkų

Dėl absurdiškai susiklosčiusios situacijos ir chaoso savivaldybės valdomose įstaigose tarnautojai tegali skėsčioti rankomis. Kai kurie apskritai gynėsi nieko nežinantys apie konfliktą su aerodromu, nors pagal pareigybes privalėtų turėti bent elementarią informaciją.

Kauno administracijos direktoriaus pavaduotojas Remigijus Skilandis tepasakė, kad miesto taryba yra pagrindinis viešosios įstaigos šeimininkas, todėl šioji neturėtų iškart skubėti į teismą su ieškiniu. „Tai reikėtų aiškintis prie derybų stalo“, – mano jis.

Plačiau situacijos R.Skilandis komentuoti nenorėjo ir pasiteisino, kad išsamią informaciją turėtų pateikti Turto skyrius. Išties šiam skyriui Kauno taryba buvo patikėjusi vykdyti savo sprendimą – perimti statinį. Turto skyriaus vedėjas Antanas Slušnys, paprašytas pakomentuoti situaciją, netikėtai pareiškė, kad visi aerodromo reikalai patikėti Miesto tvarkymo skyriui. „Įmonė priskirta tam skyriui, tik jie gali vertinti, kas ir kaip, kodėl nevykdomas miesto tarybos sprendimas. Tai ne mūsų kuruojama sritis“, – užtikrintai pareiškė A.Slušnys.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Jolanta Miliauskienė tokius A.Slušnio argumentus kategoriškai paneigė. „Mes atsakingi už aerodromo teritorijos tvarkymą, o pastatai yra vien Turto skyriaus atsakomybėje“, – aiškino vedėjo pavaduotoja.


KOMENTARAS

Ona Balžekienė

Kauno miesto tarybos narė

Visiškas absurdas, kad savivaldybės įsteigta ir valdoma viešoji įstaiga „S.Dariaus ir S.Girėno aerodromas“ teisme sugalvojo užginčyti miesto tarybos sprendimą. Jei tokia situacija susidarytų verslo struktūroje, akimirksniu steigėjas ar savininkas pakeistų samdomą įmonės vadovą. Vis dėlto, atrodo, savivaldybės įmonės – kreivų veidrodžių karalystė ir samdomi darbuotojai gali elgtis taip, kaip jiems patinka.

Miesto tarybos sprendimas, kurį sumanė skųsti teisme grupelė savanaudžių, sudaro sąlygas svarbiausioms Aleksoto seniūnijos viešojo administravimo institucijoms – seniūnijai ir policijos nuovadai – dirbti S.Dariaus ir S.Girėno aerodromo patalpose.

Atsirado keletas žmonių, kurie nusprendė, kad aerodromo steigėjas – ne miesto savivaldybė, bet jie geriau žino, kaip panaudoti viešosios įstaigos patalpas. Keleto žmonių siauri interesai yra iškeliami aukščiau visos Aleksoto bendruomenės poreikių.

Esu tikra, kad savivaldybė vieną kartą turėtų atkreipti dėmesį į jos valdomoje įstaigoje jau daugelį metų vyraujantį chaosą ir keleto žmonių savivalę ir vieną kartą išoperuoti šį pūlinį. Kur matyta, kad kiaušinis auklėtų vištą?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vincas

Vincas portretas
Aišku meras šiuo atveju išmintingai patylės ir apsimes, kad nieko nevyksta.

KAUNENSIS

KAUNENSIS portretas
Manau, Lietuvos spec. tarnybos tokios kaip STT turėtų išsiaiškinti dėl kokių priežasčių laikas nuo laiko inicijuojamas Aleksoto aerodromo puolimas. Būtina nustatyti kaltus asmenis bei juos nubausti. Aišku viena: yra didelis noras sunaikinti Aleksoto aerodromą, ir ten esantį žemės plotą "išparceliuoti" (kaip tai daroma, visi gerai suprantame). Čia pirmoje eilėje reikia gerai išnagrinėti Aleksoto seniūnės L. Navickienės bei neaišku iš kur atsiradusios, ir kaip su aerodromo veikla susijusios O. Balžakienės destruktyvią veiklą. Negali būti, kad valstybės tarnautojai užsiimtų veikla priešiška pačiai valstybei.

Kiek galima

Kiek galima portretas
papurtykit ta Slusni, pagaliau. Kiek jis gali "dura stumti"?
VISI KOMENTARAI 27

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių