Aplinkos ministerijos planas stebina: siūlo didinti didmiesčių gyventojų tankį

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministerija siūlo tankinti miestiečių skaičių. Miesto centre į kvadratinį kilometrą siūloma sutalpinti 60 tūkstančių gyventojų, pasakojama LNK reportaže.

„Mums reikia kalbėti apie tai, kaip mes galime gyventi kompaktiškai ir pakelti gyventojų gerovę bei kokybę miestuose. Turime miestų, kuriuos reikėtų pergalvoti. Kvartalų skirstymas į rajonus, kuriuose miegame, ilsimės, apsiperkame, tai – senasis paveldas, kuris nėra labai geras, nes šiandieniniai miestai turi būti, kad tame pačiame pastate būtų visos paslaugos, kad pusės kilometro atstumu būtų visos gyvenimui reikalingos paslaugos, kad nereikėtų įsigyti automobilio, kad vaikas galėtų saugiai nuvažiuoti iki darželio ar mokyklos“, – kalbėjo aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Ministras taip pat tvirtino, kad miestas turi tapti kompaktiškas bei įvertintas funkcionalumas.

„Tad iš esmės peržiūrime teritorinio planavimo taisykles, miestų kompaktiškumo taisykles. Šiuo metu labai griežtai nustatoma, kaip kokioje teritorijoje, kokia dominuoja funkcija. Reikia daugiau funkcijų toje pačioje teritorijoje. Jeigu norime gyventojams pasiūlyti vakarų Europos standartą, turime pergalvoti plėtros intensyvumą, kad plėtra vyktų truputį aukštesnė ir kompaktiškesnė“, – tęsė S. Gentvilas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vilniaus miesto vyriausias architektas Mindaugas Pakalnis, paklaustas apie tai, kiek Vilniuje kvadratiniame kilometre šiuo metu gali gyventi žmonių, pasakė skaičių, kuris toli gražu neatspindi Aplinkos ministerijos lūkesčių.

„Šiuo metu kvadratiniame kilometre gyvena apie 1,5 tūkst. žmonių, realiai, penkiolika gyventojų į hektarą. Tikrai nedidelis gyventojų tankis. Kadangi dirbame su miestu, planuojame miestą, tai pagrindinis rodiklis yra gyventojai į hektarą. Gyventojų tankis kvadratiniame kilometre naudojamas labiau didesnei statistikai, lyginant miestus tarpusavyje“, – pasakojo M. Pakalnis.

Vilniuje pasiekti 60 tūkst. gyventojų tankį, M. Pakalnio teigimu, yra tiesiog neįmanoma.

„Tokie tankumai yra pasauliniuose megapoliuose, mes turėtume būti apsupti didžiulių dangoraižių ir jie visi turėtų būti gyvenami. Su ministerija taip jau ne kartą buvo, kad jie parašo skaičių, o paskui paskaičiuoja. Turėjome ne vieną kuriozišką atvejį, kai pagal ministerijos nustatytas metodikas Lazdynai nebuvo kompaktiškas rajonas. Tačiau nustatomi nepamatuoti rodikliai, kurie iškreipia visą statistiką. Nemanau, kad bet kuris mūsų miestas gali šį rodiklį pasiekti. Kai kuriuose tankiai apstatytuose kvartaluose toks rodiklis gali būti, bet vertinant rajono masteliu – neįmanoma“, – sakė jis.

„Mano galva, tai nėra logiška ir, ko gero, Lietuvos sąlygomis ir nėra įmanoma. Jeigu mes paimtumėm kitų Europos miestų, kurių gyventojų skaičius yra panašus į Vilniaus analogiškus skaičius, tai gautume nuo 4,8 iki 5,5 tūkst., pavyzdžiui, Viena, Lisabona, Dublinas. Toks skaičius, kaip 60 tūkst., yra nerealus“, – kalbėjo architektas Gintautas Tiškus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Na tai

Na tai portretas
jeigu taip, tai galėsit susikišt tą miestą sau i subine skersa. Manot lietuvis išlaikys tokį gyvenimo būdą?Kai snukis prie snukio? Jau dabar žmonės bėga į sodus priemiesčius ir kaimus negalėdami gyvent nykių kiemų daugiabučiuose inkiluose su brangiais komunaliniais tai kai dar sutankins bus kas? Nesugebat prie namo infrastruktūros įrengt o svaigstat apie modernų daugiafunkcionalumą?Gentvilioko mintis suprantama - žinant kad šitas mašalas dirba tik verslui, aišku kad jis nori miestus paverst kinietiškais šanhajais kur vergas iš darbo pareitų tik permiegot. Ir kur negaišdmas laiko važinėjimui šen-ten, vienoj vietoj rastu viską kas reikalinga pagrindinėm organizmo reikmėm tenkinti.. Taip ir pragyventu žmogelis viename name visą gyvenimą daugiau nieko nematydamas..:D)Tiesiog puiku.

ir teisingai

ir teisingai portretas
nes miestui zeldynai kainuoja ir mokesciu moketojams, vis dazniau visi tingi pjauti, skundzia kuro kainomis ir pan...tuoj skusis ir elektros kainomis kai elektrinėmis pjaus...bet esme tame, kad miestai pleciasi o as ju miestai net nevadinciau, mano nuomone, vilnius pats didziausias kaimas lietuvoje, todel kad daug vilnieciu namu prisistate turtuoliai neturi centrinio nuoteku salinimo, ar vandentiekio :D o pleciasi juk miestas,,,esme tame, kad pleciantis miestui vis sunkiau ir organizuoti kelione is periferijos i centra, vis ilgeja ta kelione, o vilnius tik paspirtukus, ir prigrustus autobusus siulo viesajam transporte, apie tramvajus tik svajoja, o dar save miestu vadina, gyenau vilniuje seniau, pabegau ir dziaugiausi,

siūlau bibiagalviui šalia savo nelegalių statybininkų

siūlau bibiagalviui šalia savo nelegalių statybininkų portretas
statomo tvarto pora dangoraižių suprojektuoti, taip sakant savo pavyzdžiu parodyti kaip reikia tankinti
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių