Sumokėti už neapmokėtą parkavimą gavus „geltonąjį lapelį“ reikės kitaip: ką svarbu žinoti?

  • Teksto dydis:

Kiekvieną mėnesį Vilniuje už neapmokėtą automobilių parkavimą išrašoma apie 13–14 tūkst. vadinamųjų geltonųjų lapelių. Šis skaičius jau kurį laiką nesikeičia. Nuo gegužės 15 d. sumokėti už neapmokėtą parkavimą reikės kitaip. Ką reikėtų žinoti, LNK papasakojo JUDU klientų patirties vadovė Lina Juknevičienė.

„Iš esmės nelabai kas keičiasi. Keičiasi tik vieta, kur galima sužinoti, kiek mokėti ir apmokėti. Anksčiau klientai mokėdavo parking.lt svetainėje, o nuo trečiadienio veiks vienintelė vieta – judu.lt. Pereinamąjį laikotarpį turėjo abi svetainės ir abejose svetainėse buvo galima apmokėti, o nuo trečiadienio liks tik viena vieta, t. y. judu.lt. Ten galima bus apmokėti net ir nežinant lapelio numerio, užteks žinoti automobilio valstybinį numerį. Reikės suvesti transporto priemonės registracijos liudijimą ir sistema parodys, ar buvo išrašytas lapelis ir ar reikia mokėti, ir iškarto sumokėti. Mokėti galima ir „Perlo“ terminaluose, jei kas nesinaudoja internetu, arba „Maximos“ kasose. Taip pat ir programėlėje „Perlas Go“ galima apmokėti lapelius“, – paaiškino JUDU atstovė.

– Kodėl perėjote iš parkingas.lt svetainės į judu.lt?

– Norime, kad visos JUDU teikiamos paslaugos būtų vienoje vietoje. Pagrindinės paslaugos yra viešojo transporto paslaugos, t. y. kortelių papildymas, bilietų įsigijimas, sąskaitų išrašymas, ir parkavimo paslaugos, t. y. įvairūs leidimai ir „geltonųjų lapelių“ apmokėjimas. Norėjome, kad viskas būtų vienoje svetainėje, vienoje vietoje ir kad klientui būtų patogu. Vienintelis skirtumas – parking.lt nereikėjo registruotis, kurti paskyros, klientas galėjo be paskyros užsisakyti leidimus, o, dabar reikės susikurti paskyrą, bet iš vienos paskyros galima bus valdyti abi paslaugas – ir viešojo transporto, ir parkavimo, matyti paslaugų naudojimosi istoriją, lapelių gavimo ir apmokėjimo istoriją.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Ar tai reiškia, kad judu.lt svetainėje visada reikės prisiregistruoti, norint apmokėti, ar bus galima apmokėti ir be registracijos?

– Prisiregistruoti reikia tik tada, kai klientas nori užsisakyti paslaugų, valdyti jas, administruoti. Lapelius, kaip minėjau, galima apmokėti ir be registracijos, tiesiog užėjus į mūsų svetainę, suvedus arba lapelio numerį, arba valstybinį automobilio numerį. 

– Sakykite, kaip dažnai ant automobilių tenka palikti „geltonuosius lapelius“? Kiek per mėnesį yra išrašoma baudų?

– Na, per mėnesį išrašome 13–14 tūkst. pranešimų. Noriu priminti, kad pranešimas nėra administracinis nusižengimas, protokolas nesurašomas, tiesiog yra paliekamas priminimas, kad vairuotojas galimai nesusimokėjo vietinės rinkliavos ir tas lapelis reiškia, kad turi dar septynias dienas, arba 168 valandas, ir gali sumokėti vadinamąją dienos rinkliavą, kiek parkavimas visai dienai kainuotų toje zonoje. Žalioje zonoje vietoj 30 ct už valandą kainuos 4 eurus, geltonoje  – 7 eurus, raudonoje – brangiau, 20 eurų, o mėlynoje – 40 eurų. Tik praėjus savaitei pranešimas įgyja pažeidimo statusą ir surašomas protokolas.

– Kaip reikėtų išvengti „geltonųjų lapelių“? Kokios yra opcijos susimokėti už parkavimą?

– Jų išvengti yra labai paprasta – pastačius automobilį vietine rinkliava apmokestintose vietose, iš karto susimokėti. Tai padaryti galima mobiliosiomis programėlėmis, pavyzdžiui, „m.Parking“, „Unipark“, dar yra programėlė „Parkmanas“. Jeigu žmogus nesinaudoja išmaniuoju telefonu, gali susimokėti parkomatuose grynaisiais arba kortele. Taip pat dar galima siųsti trumpąją SMS žinutę numeriu 1332.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių