Surengė protestą dėl saviraiškos laisvės: sudegintos knygos apie homoseksualius santykius

Vilniuje, netoli Seimo rūmų, pirmadienį surengtos protesto akcijos metu sudegintos knygos, kuriose pateikiama informacija apie homoseksualius asmenis. Akciją surengęs, praėjusią savaitę dėl sudegintos vaivorykštės spalvų vėliavos sulaikytas Raimondas Šimaitis teigė, kad tokiu būdu protestuoja prieš šalyje esą gniaužiamą žodžio ir saviraiškos laisvę.

Prie Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos apie 12 val. atvykęs R. Šimaitis pasakojo, kad praėjusią savaitę, per LGBTQ eitynes Vilniuje, atliko meninį pasirodymą „Spalvos sušildo“, kurio metu sudegino vaivorykštės spalvų vėliavą. Tada, anot R. Šimaičio, jį sulaikė pareigūnai ir buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Vyras pabrėžė manantis nieko neteisėto tąkart nepadaręs, o tik atlikęs meninį pasirodymą. Dėl to R. Šimaitis sakė nutaręs surengti vieno asmens protesto akciją netoli parlamento rūmų, protestuodamas prieš, jo teigimu, diktatūrines apraiškas Lietuvoje.

„Lietuva yra ratifikavusi Žmogaus teisių konvenciją, kurioje leidžiama saviraiškos laisvė. O iki ko mes dabar nukeliavome? Putino Rusija, Lukašenkos Baltarusija: ateina protestuoti prieš karą, tai uždaro į kalėjimą. Lietuva tampa tokia pat Putino Rusija ar Lukašenkos Baltarusija, nes pas mus jau už menines išraiškas pradeda uždarinėti. Tai kas toliau? Pradės vaikščioti pareigūnai į teatrą, už vaidmenis suiminėti?“ – kalbėjo A. Šimaitis.

Vyras prie M. Mažvydo bibliotekos atsinešė kepsninę ir tris knygas, kuriose kalbama apie homoseksualius santykius – tai „Kuprotas kalnas“, „Homoseksualumo prigimties istorija“, „Vadink mane savo vardu“. Būtent šias knygas praėjusių metų lapkritį prie parlamento degino Seimo narys, Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius, protestuodamas prieš Seimo sprendimą nepanaikinti įstatymo nuostatų, kuriomis draudžiama pasakoti vaikams apie LGBTQ.

Lietuva tampa tokia pat Putino Rusija ar Lukašenkos Baltarusija, nes pas mus jau už menines išraiškas pradeda uždarinėti. Tai kas toliau? Pradės vaikščioti pareigūnai į teatrą, už vaidmenis suiminėti?

A. Šimaitis teigė iš esmės nepritariantis knygų deginimui, tačiau akcentavo, kad, jei T. V. Raskevičiaus policija nenubaudė už jo nepaklusnumo akciją, tad ir jo už tokį patį protestą nubausti neturėtų.

„Mano protestas yra apie tai, kad Lietuvoje yra gniaužiama žodžio laisvė, gniaužiama saviraiškos laisvė ir mes panašėjame į diktatūrinę valstybę“, – aiškino R. Šimaitis.

Stebėti protesto akciją atvyko šiuo metu dėl neapykantos kurstymo teisiamas Laurynas Ragelskis, eksparlamentaras Petras Gražulis.

Vyrui kepsninėje sudeginus atsineštas knygas, prie M. Mažvydo bibliotekos atvyko policijos pareigūnai. Jie klausinėjo A. Šimaičio, ką jis veikia netoli parlamento, ar laikosi saugumo reikalavimų.

Protestuotojas informavo, kad yra pranešęs Vilniaus miesto savivaldybei apie rengiamą protesto akciją. Vyras, pabendravęs su pareigūnais, užgesino knygas ir nuodėgulius išmetė į šiukšlių dėžę.

A. Šimaitis žurnalistams sakė, jog jo atžvilgiu dėl sudegintos vaivorykštės spalvų vėliavos pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neapykantos kurstymo.

„Tyrimas yra nenutrauktas, man yra paskirta kardomoji priemonė – neišvykimas, buvo paimti visi daiktai, kuriuos tik penktadienį atgavau“, – kalbėjo A. Šimaitis.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Julija Samorokovskaja Eltai patvirtino, kad A. Šimaičio atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neapykantos kurstymo.

Anot jos, policijos pareigūnai dėl pirmadienį A. Šimaičio surengto protesto tyrimo kol kad nepradėjo. Pasak J. Samorokovskajos, pareigūnai surinko informaciją apie renginį ir ją perduos Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tik

Tik portretas
kiekvienas atsakys uz savo nuodemes. iskrypeliai degs pragare ir juos toleruojantys ir propaguojantys.

Lygiu teisiu kontroliere

Lygiu teisiu kontroliere  portretas
Mes palaikome tik pedikus

išraiškos laisvė

išraiškos laisvė  portretas
Už trukdymą išreikšti nuomonę sudeginant visiškai neoficialų vaivorykštės spalvų skudurą į teisiamųjų suolą turėtų sėsti patys pareigūnai. Aišku dabar bandys gelbėtis priešgaisrinės saugos reikalavimais. :)
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių