Valdininkai klaidina miestiečius

Neteisėtai rinktas mokestis už daugiabučių namų teritorijų priežiūrą panaikintas, tačiau kai kuriuos kauniečius ir toliau pasiekia sąskaitos su grasinimais jų neapmokėjus kreiptis į teismą.

Žmonės bijo antstolių

"Santakos butų ūkio įmonės nėra. Ji likviduota, bet sąskaitas man dar siunčia. Nemokėjau už teritorijos priežiūrą, nes taip sakė savivaldybės administracijos direktorius V.Gudėnas", – pasakojo kaunietė Danutė Balčienė. Moteris sunerimo, kai paskutinėje atsiųstoje sąskaitoje pamatė įspėjimą – nesumokėjus nurodytos sumos bus kreiptasi į teismą ir antstolius.

D.Balčienė raštu kreipėsi į savivaldybės Gyvenamojo fondo administravimo skyrių. Skyriaus vedėjos Kristinos Kuprienės pasirašytame atsakyme nurodoma, kad už atliktus teritorijos priežiūros darbus iki kovo 1-osios gyventojai privalo atsiskaityti su administruojančia įmone. Taip pat K.Kuprienė perspėja, kad iškilusius klausimus administruojanti įmonė gali spręsti teisme, nes nėra įsiteisėjusio teismo sprendimo, kad toks mokesti Kaune buvo renkamas neteisėtai.

Pradėjus aiškintis, kaip yra iš tikrųjų ir ką dabar turėtų daryti D.Balčienė ir kiti tokias sąskaitas gavę kauniečiai, sulaukėme labai įvairių atsakymų. Valdininkai ginčijasi tarpusavyje, kuris yra teisus, ir įrodinėja savo tiesas.

Kiekvienam – sava tiesa

Savivaldybės administracijos direktorius V.Gudėnas tikino, kad Gyvenamojo fondo administravimo skyrius klaidina gyventojus atsakydamas į jų paklausimus. "Kaip jie gali nežinoti? Teismo sprendimas yra ir gyventojai gali nemokėti to mokesčio", – tikino V.Gudėnas. Jis pažadėjo atsakymą rengusius valdininkus paauklėti ir asmeniškai supažindinti su teismo nutartimi.

K.Kuprienė atostogauja. D.Balčienei atsakymą rengęs Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus administravimo poskyrio vedėjas Algimantas Andriulevičius tikino domėjęsis teismo sprendimais, todėl, anot jo, kaunietei viskas paaiškinta teisingai ir ji turi atsiskaityti už teritorijos priežiūrą.

V.Gudėnas ne kartą viešai yra pareiškęs, kad tie gyventojai, kurie mokesčio už teritorijų tvarkymą nemokėjo ir iki kovo 1 d., antstolių nesulauks. "Nėra teisinio pagrindo išieškoti tų pinigų, kurie buvo renkami neteisėtai. Gyventojai turi teisę nemokėti", – dar kartą patvirtino administracijos direktorius.

Savivaldybės Teisės skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė yra kitokios nuomonės. "Už paslaugas, teiktas iki kovo 1-osios, gyventojai privalo sumokėti", – įsitikinusi J.Baltaduonytė. Pasak jos, teisme buvo pradėta byla, kad mokestis už teritorijų tvarkymą neteisėtas, tačiau ji buvo nutraukta, nes savivaldybė mokestį panaikino.

Savivaldybė pažeidė įstatymus

2000 m. Seimo kontrolieriaus įstaigos vadovas Romas Valentukevičius nustatė, kad nuo 1996 m. Kaune iš daugiabučių namų gyventojų imtas mokestis už teritorijų, šaligatvių ir gatvių priežiūrą bei valymą yra neteisėtas, nes prieštarauja galiojantiems įstatymams. Vilniaus savivaldybė tokį mokestį panaikino 2004-aisais ir daugiabučių namų teritorijas pradėjo tvarkyti už savo pinigus.

Žemė prie daugiabučių ir po jais priklauso valstybei, tačiau Lietuvos įstatymuose nenumatyta, kas turi pasirūpinti, kad valstybinės žemės sklypai būtų tvarkingi. Privatizuojant butus daugiabučiuose namuose, jų sklypų ribos nebuvo teisiškai įformintos, neparengti teritorijų planavimo dokumentai, todėl kilo ginčų dėl šių teritorijų nustatymo, jų priežiūros, tvarkymo ir kitų dalykų.

Kauno miesto savivaldybės taryba 2007 m. liepą įvedė "faktiškai naudojamos teritorijos" sąvoką. 2008-ųjų gruodžio 1-ąją buvo paskelbtas Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimas, kad apmokestindama už teritorijų, nepriklausančių gyventojams, tvarkymą Kauno miesto savivaldybė pažeidė įstatymus. Vadovaudamasi tokiu sprendimu savivaldybė panaikino mokestį už namo teritorijos tvarkymą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Bet juk neteisės pagrindu teisė neatsiranda! O tai reiškia, kad jei mokestis nebuvo teisėtas, tai... tai ir kažkokios 'paslaugos' tebuvo TIK labdara! Nes kitaip - reketas, mokėjimai 'už stogą'. Bet, panašu, kad nekuriems 'valdininkams' tokie 'mokėjimai' labai jau įprasti.

ir

ir portretas
ta ponia KUPRIENE ir Baslciene lauk is darbo tada susiradusios kita darba viska suzinos ir nores zinoti, o tai gauna atlyginimus ir sedi kaip slapios kempines bijanmcio pasidometi tuo kas tiesiogiai liecia ju darba
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių