Vilniuje surengta Baltarusijoje kalinamo advokato M. Znako palaikymo akcija

Vilniuje, prie Baltarusijos ambasados, antradienį surengta profesinio solidarumo akcija, kurioje išreikštas palaikymas Baltarusijoje kalinčiam advokatui Maksimui Znakui.

Renginio pradžioje į susirinkusiuosius kreipėsi Baltarusijos advokatas, šiuo metu gyvenantis Vilniuje, Evgeny Pylchenko. Jis pasakojo, kad M. Znakas 2020 m. dirbo dviejų svarbiausių Baltarusijos opozicijos kandidatų į prezidentus Viktoro Babarikos ir Sviatlanos Cichanouskajos rinkimų kampanijų teisininku.

Anot E. Pylchenko, S. Cichanouskajai palikus Baltarusiją, M. Znakas, kaip jos atstovas, skundė prezidento rinkimų Baltarusijoje rezultatus. 2020 m. M. Znakas, kaip pasakojo advokatas, Aliaksandro Lukašenkos režimui prieš protestuojančius žmones naudojant smurtą, ragino valstybės institucijas konfliktus spręsti teisinėmis priemonėmis.

„Dėl to M. Znakas buvo sulaikytas 2020 m. rugsėjį ir po metų nuteistas 10 metų laisvės atėmimo bausme sustiprinto režimo kolonijoje. Jam buvo pateikti kaltinimai sąmokslu, siekiant užgrobti valdžią, ekstremistinės informacijos kūrimu ir raginimu veikti prieš Baltarusijos Respublikos saugumą“, – sakė E. Pylchenko.

Pasak jo, M. Znako įkalinimas tapo smūgiu ne tik pilietiškai Baltarusijos visuomenės daliai, bet ir Baltarusijos advokatūrai – prasidėjo represijos prieš teisininkus, 130 advokatų sulaikyta, dalis teisininkų nustojo dirbti šioje srityje.

E. Pylchenko pasakojo, kad M. Znakas šiuo metu kalinamas nežmoniškomis sąlygomis.

„Nuo 2023 metų vasario mėnesio su M. Znaku nutrūko bet koks ryšys. Nebėra telefono skambučių, niekas negauna jo laiškų, jam neleidžiama susitikti su giminėmis“, – pasakojo E. Pylchenko.

Nuo 2023 metų vasario mėnesio su M. Znaku nutrūko bet koks ryšys

Jis pasakojo, kad M. Znako advokatui neleista su įkalintuoju susitikti. Galiausiai, 2023 m. kovą, M. Znako advokatas buvo sulaikytas Baltarusijoje, nuteistas 15 parų areštu, iš jo atimta teisė dirbti advokatu.

Renginyje dalyvavęs Lietuvos advokatų tarybos pirmininkas Mindaugas Kukaitis pažymėjo, kad šis renginys yra ne politinė akcija, o solidarumo šauksmas ir noras parodyti, jog žmogaus teisių apsauga neturi sienų.

Pasak M. Kukaičio, Baltarusijos režimo elgesį su įkalintuoju advokatu M. Znaku galima pavadinti kankinimu.

„Tarptautinėje teisėje tai vadinama kankinimu, žeminimu, persekiojimu ir tai yra pagrindinis žmogaus teisių ir laisvių pažeidimas. Mes šiandien esame čia tam, kad būtent tai garsiai ir pasakytume“, – dėstė M. Kukaitis.

„M. Znakas visiems advokatams įrodo, kokia yra profesinės kovos kaina, o ji yra labai didelė, tai yra grėsmė gyvybei ir sveikatai. M. Znakas šiandien savo veikloje įrodė tikrąją advokato prigimtį“, – aiškino jis.

M. Kukaitis teigė, kad Lietuvos advokatai, aktyvūs, pilietiški žmonės ragina Baltarusijos režimą nustoti kankinti M. Znaką.

„Šiandien susirinkome čia tam, kad ambasada išgirstų, kad laikas sustoti, laikas nepaneigti žmogiškumo, humanizmo, suteikti M. Znakui galimybę susitikti su gydytojais, artimaisiais ir savo gynėjais“, – kalbėjo M. Kukaitis.

Profesinio solidarumo akcijoje, palaikant Baltarusijoje kalinamą advokatą M. Znaką, dalyvavo 20 žmonių.

Nuo scenos taip pat kalbėjo baltarusių poetė Sabina Brilo, kuri buvo priversta palikti Baltarusiją. Ji skaitė M. Znako kurtas eiles.

Taip pat renginio metu lietuvių aktorius, bardas Giedrius Arbačiauskas atliko kalėjime parašytą bei į lietuvių kalbą išverstą M. Znako autorinį eilėraštį.

2021 m. M. Znakas kartu su kitais Baltarusijos advokatais Lilija Vlasova, Dmitrijumi Laevskiu ir Leanidu Sudalenko buvo apdovanoti Europos Advokatūrų tarybos (CCBE) Žmogaus teisių apdovanojimus „CCBE Human Rights Award“ už savo šalies Žmogaus teisių ir teisinės valstybės vertybių gynimą.

Tais pačiais metais už išskirtinį indėlį į Žmogaus teisių gynimą M. Znakas buvo apdovanotas ir specialiu IBA (Tarptautinės advokatų asociacijos) apdovanojimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ale kova pas juos

ale kova pas juos portretas
pavaikšto su plakatais, o cichanovskaja, lyg kažko nusipelniusi, nors nebuvo saviems ir nėra, autoritetas, o valdžia jau leidžia elgtis kaip nori, viską apmoka. gal laaikas baigti ? Važiuok teta namo ar kur kitur, tik nelik pas mus, tos kovos ir nesimato, bet su mūsų lepšiais valdžioje vargu ar ko gali tikėtis.

Pilietis

Pilietis portretas
Siuskit namo ta veltėde( rus: darmaedka) Cikanauskiene, o ne kažkokiais tai kaliniais rupintumetaisi

O jie kalbą moka?

O jie kalbą moka?  portretas
Kokia kalba orotestavo? Kada juos grųsm namo? Ypač išponėjsią Cichanovskają, ji cia įsivaizduoja galinti moralizuoti
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių