Proteste dėl atminimo lentos K. Škirpai nukabinimo sulaikyti trys asmenys

Sekmadienį sostinėje kilusiame proteste dėl nevienareikšmiškai vertinamam pulkininkui Kaziui Škirpai skirtos atminimo lentos nukabinimo buvo sulaikyti trys asmenys.

Tai Eltai patvirtino Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) atstovas. Pasak jo, šie protestuotojai buvo sulaikyti dėl teisėtų policijos reikalavimų nevykdymo.

Kaip skelbta anksčiau, sekmadienį po pietų „Grindos“ darbuotojai su policijos palyda atvyko nukabinti penktadienį, 1941 metų Birželio sukilimo išvakarėse, su savivaldybe nesuderintos ir ant sostinėje esančių Lietuvos Apeliacinio teismo rūmų pakabintos atminimo lentos, skirtos K. Škirpai.

Generolo atminimo stojo ginti kelios dešimtys protestuotojų. Iš pradžių jie apsistumdė su lentos nukabinti atvykusiais „Grindos“ darbuotojais. Jų saugumui užtikrinti buvo iškviestos sustiprintos policijos pajėgos.

Atvykus daugiau pareigūnų, keliolika protestuotojų lentos stojo ginti susikibę rankomis. Pareigūnų nurodymų nevykdę aktyvistai už tvorelės buvo nustumti jėga. Tuo metu aplink susirinkę bendraminčiai skandavo „gėda“, „rašistai“, „vatnikai“.

Sostinės meras Valdas Benkunskas Eltai sakė, kad dėl be savivaldybės leidimo pakabintos atminimo lentos K. Škirpai bus kreiptasi į teisėsaugą. Šią Nacionalinio susivienijimo partijos iniciatyvą jis apibūdino kaip chuliganizmo apraišką.

Kaip anksčiau Eltai teigė Vilniaus savivaldybės tarybos narė Kamilė Šeraitė-Gogelienė, atminimo lenta visuomenėje kurstė neapykantą. Politikės teigimu, Istorinės atminties komisija dėl K. Škirpos asmenybės vertinimo kreipėsi į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą (LGGRTC), tačiau išvados iki šiol nėra gavę.

Anksčiau pateiktose LGGRTC išvadose dėl K. Škirpos įvertinamas svarbus jo indėlis priešinantis sovietų okupaciniam režimui, tačiau pabrėžiama, jog 1940–1941 metais jo veikloje „būta ir antisemitizmo apraiškų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesolidžiai

nesolidžiai portretas
atrodo, kai ant pavojaus nekeliančio vaikinuko užlipa du policininkai, elgiasi kaip su žmogžudžiu...

Jonas

Jonas  portretas
Filosofija -tai svarstyklės. O istorija -tai faktai. Ir pažiūrėjus į faktų svėrimo procesą Lietuvos piliečio akimis , paaiškėja kad kai kam Dušanskis ir kitiaspanašus mielas Izraelio pilietis , o Škirpa baisus nusikaltėlis. Tik vieno rankos kruvinos , o kitas kaltas dėl pažiūros kad Tėvynę reikia ginti..

Klausimui

Klausimui portretas
Atsakys Radžvilas su savo gaujale. Gaus senukai teistumus už chuliganišką elgesi mieste, bus pamoka visam gyvenimui.
VISI KOMENTARAI 63

Galerijos

Daugiau straipsnių