Teismas atmetė prokurorų prašymą suimti verslininką A. Petrošių

Ketvirtadienį Vilniaus apylinkės teismas neleido suimti neteisėto poveikio Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnams ikiteisminiame tyrime sulaikyto verslininko bendrovės „Solis tribus“ akcininko Antano Petrošiaus, BNS pranešė teismo atstovė Rimantė Kraulišė.

Pasak jos, prokurorai prašė įtariamąjį suimti vienam mėnesiui. Savo prašymą jie grindė tuo, kad A. Petrošius gali bėgti ir slėptis arba trukdyti tyrimui.

„Teisėjas nusprendė, kad nėra pagrindo įtariamąjį suimti, nes įtariamasis turi socialinius ryšius Lietuvoje ir kitame ikiteisminiame tyrime jau jam yra skirtos kardomosios priemonės. O dėl trukdymo, tai kaip ir Giedriaus Danėliaus atveju, nustatyta, kad nėra pateikta jokių realių duomenų, kaip jis galėtų trukdyti“, –  sakė R. Kraulišė.

Ketvirtadienį ryte teismas atmetė prokurorų prašymą suimti tame pačiame ikiteisminiame tyrime įtariamą advokatą G. Danėlių. Jam prokurorai skyrė švelnesnę kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti. G. Danėlius yra vienas A. Petrošiaus gynėjų Nacionalinio kraujo centro byloje. Joje verslininkas A. Petrošius įtariamas padėjimu piktnaudžiauti.

Kiti du ikiteisminiame tyrime dėl poveikio STT pareigūnams sulaikyti advokatai – Valdas Rakauskas ir Dainius Baronas – iš areštinės buvo paleisti trečiadienį, po apklausų.

Pasak prokuratūros atstovės G. Vitkauskaitės-Šatkauskienės, jiems buvo skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir tam tikri bendravimo apribojimai

Įtariant neteisėtu poveikiu STT direktoriui Žydrūnui Bartkui ir tyrėjai Vilijai Kerbelienei, antradienį buvo sulaikyti trys sostinės advokatai – advokatų kontoros „WINT law firm“ partneris G. Danėlius ir profesinės bendrijos „Intra lex“ advokatai V. Rakauskas ir D. Baronas bei verslininkas A. Petrošius.

Pas įtariamuosius buvo rasta surinkta asmeninė ir tarnybinė informacija apie STT pareigūną – prokuratūra mano, kad pasinaudojus šiais duomenimis galėjo būti siekiama, kad aukštas pareigas užimantys STT pareigūnai priimtų verslininkui palankius sprendimus Nacionalinio kraujo centro bylos ikiteisminiame tyrime. 

BNS gauta teismo nutartis parodė, kad advokatui G. Danėliui pareikšti įtarimai yra susiję su jo ketinimais panaudoti kompromituojančią informaciją apie Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kriminalinės žvalgybos pareigūną Renatą Martišių.

Prokuratūra teigia, kad advokatas neleistinai grasino teisėsaugos pareigūnams, pats advokatas sako tik vykdęs savo pareigą informuoti apie neteisėtus STT pareigūno veiksmus.

BNS duotame interviu G. Danėlius teigė, kad savo veiksmais STT „pasitarnavo perpaskirstant tam tikrą rinką – iš vieno verslininko perduoti kitam“

„Latvijos verslininkas buvo suinteresuotas, kad ta rinka būtų atimta iš Lietuvos verslininko ir jis tą pasiekė STT rankomis“, – sakė advokatas.

Nacionalinio kraujo centro byloje įtarimai pareikšti dviem įtariamiesiems – A. Petrošiui ir buvusiai Nacionalinio kraujo centro vadovei Joanai Bikulčienei – ji iš pareigų po įtarimų korupcija pasitraukė prieš dvejus metus. Naujausiais duomenimis, A. Petrošius įtariamas padėjimu piktnaudžiauti, o J. Bikulčienė – piktnaudžiavimu.

Įtariama, kad buvusi Nacionalinio kraujo centro vadovė su bendrininkais siekė užvaldyti ir monopolizuoti kraujo plazmos surinkimą Lietuvoje, taip pat kraujo preparatų tiekimą Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigoms eliminuojant užsienio konkurentus. Pati J. Bikulčienė šiuos įtarimus neigė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
AR TAI NE TAS PAT PETROŠIUS , KRIO PAVARDĖ SKMBĖJO ''M A I L I A U S'' BYLOJE .

Ir...

Ir... portretas
teisingai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių