Už neteisėtą disponavimą cigaretėmis nuteisti du vyrai: vienam – kalėjimas, kitam 40 tūkst. bauda

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos teismas penktadienį du vyrus pripažino kaltais dėl neteisėto disponavimo baltarusiškomis cigaretėmis ir alkoholiu, vienam jų skyrė laisvės atėmimo bausmę daugiau nei dvejiems metams.

Anot teismo, anksčiau už panašius nusikalstamus penkis kartus teistam Švenčionių rajono gyventojui R. G., subendrinus su ankstesniais nuosprendžiais skirtomis bausmėmis, skirta galutinė bausmė – laisvės atėmimas dvejiems metams ir aštuoniems mėnesiams.

Tuo metu sostinės gyventojui J. B. teismas skyrė 40 tūkst. eurų baudą.

Valstybinės mokesčių inspekcijos pateiktą civilinį ieškinį Vilniaus apygardos teismas visiškai tenkino ir iš nuteistųjų valstybės naudai solidariai priteisė daugiau kaip 132 tūkst. eurų turtinės žalos, atsiradusios dėl nesumokėtų mokesčių, atlyginimui. Papildomai valstybės naudai iš J. B. turtinei žalai atlyginti priteista 20 tūkst. eurų, iš R. G. – 41 tūkst. eurų.

Bylos duomenimis, 2022 metų gegužę policijos pareigūnai viename sostinės garaže aptiko 50 840 pakelių įvairių cigarečių be lietuviškų akcizo ženklų – banderolių, rūkalų vertė siekė beveik 187 tūkst. eurų.

Garaže taip pat buvo rasta daugiau kaip 300 litrų alkoholinių gėrimų, pagamintų ne pramoniniu būdu – nedenatūruoto alkoholio skiedinių. Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad šį garažą nuomojosi bendrininkai J. B. ir R. G., kurie neteisėtai į jį atgabeno ir jame laikė akcizais apmokestinamas prekes bei alkoholio skiedinius, turėdami tikslą tai neteisėtai realizuoti.

Kratos J. B. gyvenamojoje vietoje metu buvo rasta dar 1 tūkst. pakelių Baltarusijoje pagamintų cigarečių be lietuviškų banderolių, kuriuos taip pat ketinta neteisėtai realizuoti.

Užpernai rugsėjo pabaigoje J. B. vairuojamą automobilį „VW Sharan“ sustabdę policijos pareigūnai jame aptiko 7,1 tūkst. pakelių baltarusiškų cigarečių be lietuviškų akcizo ženklų.

Švenčionių rajone gyvenantis R. G. policijos pareigūnams dar kartą įkliuvo pernai vasarį. Jo vairuojamame automobilyje „Audi A6“ bei dar keliuose pastarojo naudojamuose garažuose pareigūnai rado 16 tūkst. pakelių cigarečių be lietuviškų banderolių, įvertintų beveik 62 tūkst. eurų.

Teismas konstatavo, jog byloje buvo surinkta pakankamai įrodymų, kad bendrininkai neteisėtai įgijo, gabeno ir laikė didelius kiekius ne pramoniniu būdu pagamintų alkoholio skiedinių bei iš trečiųjų šalių į Lietuvą įvežtų tabako gaminių, turėdami tikslą juos realizuoti.

Teismo sprendimu, kaip nusikalstamos veikos padarymo priemonės, iš J. B. bei R. G. konfiskuoti jų naudoti automobiliai – „VW Sharan“ ir „Audi A4“.

Šis teismo nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras, tyrimą atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių