Moterys Lietuvoje uždirba mažiau

Vidutinio moterų ir vyrų darbo užmokesčio skirtumas Europos Sąjungos šalyse siekia 15-20 procentų. Lietuvoje jis sudaro 18 proc. ir neturi tendencijos mažėti. Atlyginimų skirtumas siekia daugiau nei 30 proc. 50-59 metų amžiaus grupėje, ir 7 proc. tarp jaunesnių nei 30 metų darbuotojų.

Tai parodė Nacionalinės studentų agentūros įgyvendinamo projekto metu atliktas tyrimas. Remiantis tyrimo duomenimis, pagrindinės priežastys - mažesnis moterų pasitikėjimas savimi profesinėje srityje lyginant su vyrais bei nepakankamas iniciatyvumas, mažesni sau keliami reikalavimai ir lūkesčiai karjeros atžvilgiu.

Tyrimo išvadose teigiama, kad labai svarbi ir ekonominė pasekmė. Dažnai moterys diskriminuojamas daugeliu aspektų, pavyzdžiui, neturi pakankamų galimybių siekti paaukštinimo tarnyboje arba gauti didesnį darbo užmokestį. 32 proc. atlyginimo skirtumas yra tarp vyrų ir moterų, išdirbusių firmoje 30 metų.

Atliktas tyrimas parodė, kad dauguma Lietuvos gyventojų mano, kad moterys yra tokios pat geros vadovės, kaip ir vyrai. Tačiau respondentų atsakymai skiriasi, priklausomai nuo lyties - vyrai dažniau linkę manyti, kad moteris ir vadovo krėslas yra nesuderinami dalykai. Pastebima, kad vaikinai yra orientuojami į įtaką turinčias specialybes bei karjeros siekimą, o merginos - būti empatiškomis ir darbščiomis darbuotojomis.

Bendras moterų išsilavinimo lygis Lietuvoje yra aukštesnis nei vyrų - jos sudaro 61 proc. visų aukštąjį išsilavinimą turinčių žmonių, tačiau vadovaujamose pozicijose bei sprendimų priėmimo lygmenyse jų yra žymiai mažiau.

Teisiškai moterims ir vyrams yra sudarytos vienodos galimybės pradėti verslą, tačiau pagrindiniai verslo kūrėjai yra vyrai. Moterų versle daugėja, bet dažniausiai smulkiajame ir vidutiniame versle, kuris susijęs su stereotipiškai moteriškomis laikomomis sritimis - grožio salonai, siuvyklos ar vaikų priežiūra.

Nors netradicinėse veiklos sferose (gamyboje, statyboje, logistikoje) aktyvių moterų daugėja, tačiau šie pokyčiai nėra pakankami. Moterų vadovių yra gerokai mažiau - 21-30 amžiaus grupėje jų tėra 30,2 proc. Ir visgi 51-60 metų amžiaus grupėje vadovaujančių moterų yra beveik pusė (49 proc.), kas rodo, kad vaikų auginimas moterims nėra kliūtis ne tik aktyviai dalyvauti darbo rinkoje, bet ir pradėti ar vadovauti verslui.


Šiame straipsnyje: moterysuždirbtimažiau

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių