- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Aukštųjų mokyklų maitinimo įstaigos vis moka baudas, tačiau daugelis nepasimoko. Studentai ir toliau valgo abejotinos kokybės maistą.
Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba baigė kasmetinį studentų maitinimo įstaigų patikrinimą. Patikrinus maitinimo įstaigas paaiškėjo, jog dauguma valgyklų patikrinimams pasirengia tik formaliai, o vos jiems pasibaigus sumokamos baudos ir pažeidimai vėl kartojami.
Patikrinimo metu taip pat nustatyta, jog didžiajai daliai maitinimo įstaigų būtinas bent jau dalinis patalpų remontas, dažniausiai nesilaikoma elementarių higienos normų, nustatyti greitai gendančių maisto produktų laikymo sąlygų (šaldytuvai, šildytuvai ir kt.) pažeidimai, nekokybiškai valomos patalpos, gamybos inventorius, naudojami maisto produktai ir patiekalai, kurių tinkamumo vartoti terminai jau pasibaigę, nenurodoma, jog naudojami genetiškai modifikuoti produktai, kai kur nėra tekančio vandens.
"Daugelis maitinimo įstaigų į nuolatinius studentų skundus dėl maisto kokybės nereaguoja, o po patikrinimo susidaro įspūdis, kad maitinimo įstaigoms baudas susimokėti parankiau nei ištaisyti pažeidimus.
Atliktas patikrinimas rodo, jog problemos, kurios buvo paaiškėjusios jau pernai metais, kai kuriose maitinimo įstaigose nesikeičia - jos nustatytos ir šiemet. Pastebime tendenciją, jog užfiksuotus pažeidimus maitinimo įstaigos pašalina tik trumpam laikui, kol suteiktas laikas ištaisyti rastus pažeidimus, tačiau po to viskas vėl daroma taip, kaip patogiau",- sako LSAS socialinių klausimų ir akademinio proceso reikalų koordinatorė Ieva Dičmonaitė.
Pastebima, jog dar pernai rugsėjį geriausiai studentų įvertintos maitinimo įstaigos (Mykolo Romerio universiteto, Marijampolės ir Alytaus kolegijų bei ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto) ir šiemet nesulaukė atitinkamų institucijų papeikimų dėl netinkamo administravimo ar maisto kokybės. Vienoms iš prasčiausiai studentų vertinamų maitinimo įstaigų įsikūrusioms Vilniaus Gedimino technikos universitete, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje, Panevėžio kolegijoje šiemet skirta bauda bei įspėjimai dėl teisės aktų pažeidimų neatitinkant higienos normų reikalavimams.
"Pastebime, kad geriausiai vertinamos tos valgyklos, kurių veiklą griežtai kontroliuoja aukštoji mokykla bei tos, kurios nėra orientuotos tik į pelno siekimą. Tokiose valgyklose nesusiduriama su problema, kai siekiant kuo daugiau užsidirbti yra taupoma aptarnavimo, maisto kokybės, higienos sąskaita" - teigia I. Dičmonaitė.
Be šių aukštųjų mokyklų patikrintų maitinimo įstaigų, taip pat buvo tikrintos ir Vilniaus bei Šiaulių universitetų valgyklos, Vilniaus, Panevėžio, Marijampolės, Šiaulių kolegijų, Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos, Kauno technikos kolegijos, Vilniaus dailės akademijos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos maitinimo įstaigos.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Sapnų baidyklių kūrėja: magija slepiasi mažuose dalykuose
Vėjyje besiplaikstančios močiučių servetėlės, pavirtusios ramaus miego sergėtojomis, levandų kvapo maišeliai norintiems giliai panirti į sapnų karalystę, sojų vaško žvakės – magiški nakties žibintai… Atrodo, vi...
-
Parfumerė J. Cinaitienė: kvapas mus paveikia žaibišku greičiu3
„Uoslė yra be galo svarbi, tačiau ją dažniausiai įvertiname tik netekę“, – šypsosi parfumerė Jolanta Cinaitienė. Natūralių kvepalų kūrėja atskleidžia, kaip mus veikia skirtingi kvapai ir kodėl tas pats aromatas vienam ga...
-
Antro šanso metamorfozės: siūlų likučiai tampa mielais žaislais1
Feisbuko paskyros „SiulasVirbalaiVaselis“ kūrėja Vilija Krasauskienė dienomis dirba rimtą darbą aplinkosaugos srityje, vakarais atsipalaiduoja megzdama žaislus iš siūlų likučių – tokių, anot jos, kur nei vienai kojinei, nei ...
-
Ironiška mada – jaunųjų mados kūrėjų ginklas2
Jaunosios kartos lietuvių mados dizaineriai – Karina Panina, Lukas Svirplys ir Raimedas Latvys – laikomi ironiškos mados kūrėjais. Nors mados ironijos sąvoka nevisiškai nauja, lietuviškoje mados dizaino scenoje ji tapo laba...
-
„Lietuvos balso“ mokytojų stilius: talentingiausi dizaineriai ir drabužiai su istorija8
Šį sekmadienio vakarą LNK eteryje tęsis „Lietuvos balso“ aklųjų perklausų etapas. Penkių mokytojų komandose vietų liko vos kelios, tačiau stiprių balsų, kurie galėtų jas užimti, – dar ne viena dešimtis. ...
-
Tiesa – toli gražu ne visa – apie „Shein“2
Paprasta, greita ir, atrodo, labai skanu. Tai visai ne apie naujausią greitojo maisto užkandinę ar kokią nors supermaisto tendenciją, išpopuliarėjusią per socialinius tinklus. Tačiau apie tai, kas irgi daugelį mūsų (ypač Z kartą) taip pat l...
-
Kaip tinkamai rūpintis antakiais šaltuoju sezonu?1
Kai lauke atvėsta, o šildymo sezonas verčia odą ir plaukus sausėti, būtina rūpintis ne tik oda, bet ir antakiais. Antakiai – veido dalis, kuri diskusijose apie grožį ar mados tendencijas dažnai lieka nuošalyje, tačiau gali i&scaro...
-
Brandžiai veido odai – išskirtinis dėmesys2
Veido odos senėjimo procesas yra neišvengiamas, dėl to daugeliui moterų kyla abejonių, ar vyresniame amžiuje dar verta naudoti veido odos priežiūros priemones. Vaistininkė Gabija Kruopytė patikina, kad rūpintis savo odos sveikata niekada ne v...
-
Iš išaugtų vaikiškų drabužių – prisiminimų šiltukai
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina kasdienybėje, ieškome būdų, kaip prailginti daiktų naudojimo laiką ar suteikti jiems naują gyvenimą. Dviejų sūnų mama Greta Stankevičiūtė rado būdą panaudoti išaugtus vaikų drabužėlius ir ...
-
Auskarų vėrimo meistrė G. Balevičė – apie grožį, kantrybę, profesionalumą ir truputėlį skausmo10
Nėra nieko gražiau ir labiau įkvepiančio už žmogų, degantį tuo, ką daro. Dėl šios priežasties labai norėjau pakalbinti auskarų vėrimo meistrę Gintarę Balevičę, kurios gyvenimas pilnas auskarų vėrimo ir kitų gana aštrių poj...