- Inga Smalskienė, "Sekundė"
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Aptriušusiose patalpose įkurta Panevėžio kolegijos valgykla Klaipėdos g. 31 studentų ir kitų klientų neįspėjo, kaip to reikalauja teisės aktai, kad patiekalams gaminti vartoja genetiškai modifikuotą aliejų.
Maža to, maistas buvo gaminamas blogai išplautuose puoduose ir keptuvėse, barmenė nedėvėjo darbinės aprangos, nebuvo įrašų kontrolės žurnale, valgiaraštyje nenurodytas garnyras.
Tokius pažeidimus užfiksavo Panevėžio maisto ir veterinarijos tarnybos maisto priežiūros specialistai.
Valgyklą iš Kolegijos nuomojasi individuali V.Volkovo įmonė, jos atsakingiems darbuotojas skirta piniginė bauda.
Pasak Maisto priežiūros skyriaus vedėjos Violetos Krivickienės, įmonei nurodyta pašalinti trūkumus ir iki rudens pasirūpinti bent nedideliu patalpų remontu.
„Patalpų būklė labai prasta. Akivaizdu, kad reikalingas kapitalinis remontas. Įmonė ir Kolegija turi susitarti, kas remontuos patalpas. Davėm laiko iki rudens susitvarkyti“, – kalbėjo vedėja.
Pažeidimus pašalina, bet ir vėl juos daro
Panevėžio kolegijoje veikianti valgykla buvo tikrinta Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) prašymu. Studentų iniciatyva, tokie aukštųjų mokyklų valgyklų patikrinimai buvo atlikti ir kituose šalies miestuose.
LSAS, sulaukusi patikrinimo rezultatų, padarė išvadą, kad dauguma valgyklų linkusios sumokėti baudas ir vėl dirbti taip pat neatsakingai.
Per patikrinimą paaiškėjo, kad Panevėžio kolegijos studentai – ne vieninteliai, kuriems valgyklos aplinka gadina apetitą. Didžiajai daliai aukštųjų mokyklų maitinimo įstaigų reikalingas bent jau dalinis remontas.
Valgyklų darbuotojai tikrintojų ir studentų priekaištų dažniausiai susilaukė dėl to, kad nesilaiko higienos normų, greitai gendančius maisto produktus laiko neleistinoje temperatūroje, blogai gerai valo patalpas, gamybos inventorių, klientams siūlo pasenusius produktus ir patiekalus, nenurodo vartojantys genetiškai modifikuotus maisto produktus.
LSAS, ne pirmus metus prašanti maisto priežiūros specialistų tikrinti valgyklas, pastebi tendenciją, kad nustatytus pažeidimus jos pašalina, bet netrukus ir vėl juos daro.
Studentai teigia, kad geriausia padėtis tų valgyklų, kurių veiklą griežtai kontroliuoja aukštoji mokykla, ir tų, kurios nėra orientuotos tik į pelno siekimą.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Sapnų baidyklių kūrėja: magija slepiasi mažuose dalykuose
Vėjyje besiplaikstančios močiučių servetėlės, pavirtusios ramaus miego sergėtojomis, levandų kvapo maišeliai norintiems giliai panirti į sapnų karalystę, sojų vaško žvakės – magiški nakties žibintai… Atrodo, vi...
-
Parfumerė J. Cinaitienė: kvapas mus paveikia žaibišku greičiu3
„Uoslė yra be galo svarbi, tačiau ją dažniausiai įvertiname tik netekę“, – šypsosi parfumerė Jolanta Cinaitienė. Natūralių kvepalų kūrėja atskleidžia, kaip mus veikia skirtingi kvapai ir kodėl tas pats aromatas vienam ga...
-
Antro šanso metamorfozės: siūlų likučiai tampa mielais žaislais1
Feisbuko paskyros „SiulasVirbalaiVaselis“ kūrėja Vilija Krasauskienė dienomis dirba rimtą darbą aplinkosaugos srityje, vakarais atsipalaiduoja megzdama žaislus iš siūlų likučių – tokių, anot jos, kur nei vienai kojinei, nei ...
-
Ironiška mada – jaunųjų mados kūrėjų ginklas2
Jaunosios kartos lietuvių mados dizaineriai – Karina Panina, Lukas Svirplys ir Raimedas Latvys – laikomi ironiškos mados kūrėjais. Nors mados ironijos sąvoka nevisiškai nauja, lietuviškoje mados dizaino scenoje ji tapo laba...
-
„Lietuvos balso“ mokytojų stilius: talentingiausi dizaineriai ir drabužiai su istorija8
Šį sekmadienio vakarą LNK eteryje tęsis „Lietuvos balso“ aklųjų perklausų etapas. Penkių mokytojų komandose vietų liko vos kelios, tačiau stiprių balsų, kurie galėtų jas užimti, – dar ne viena dešimtis. ...
-
Tiesa – toli gražu ne visa – apie „Shein“2
Paprasta, greita ir, atrodo, labai skanu. Tai visai ne apie naujausią greitojo maisto užkandinę ar kokią nors supermaisto tendenciją, išpopuliarėjusią per socialinius tinklus. Tačiau apie tai, kas irgi daugelį mūsų (ypač Z kartą) taip pat l...
-
Kaip tinkamai rūpintis antakiais šaltuoju sezonu?1
Kai lauke atvėsta, o šildymo sezonas verčia odą ir plaukus sausėti, būtina rūpintis ne tik oda, bet ir antakiais. Antakiai – veido dalis, kuri diskusijose apie grožį ar mados tendencijas dažnai lieka nuošalyje, tačiau gali i&scaro...
-
Brandžiai veido odai – išskirtinis dėmesys2
Veido odos senėjimo procesas yra neišvengiamas, dėl to daugeliui moterų kyla abejonių, ar vyresniame amžiuje dar verta naudoti veido odos priežiūros priemones. Vaistininkė Gabija Kruopytė patikina, kad rūpintis savo odos sveikata niekada ne v...
-
Iš išaugtų vaikiškų drabužių – prisiminimų šiltukai
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina kasdienybėje, ieškome būdų, kaip prailginti daiktų naudojimo laiką ar suteikti jiems naują gyvenimą. Dviejų sūnų mama Greta Stankevičiūtė rado būdą panaudoti išaugtus vaikų drabužėlius ir ...
-
Auskarų vėrimo meistrė G. Balevičė – apie grožį, kantrybę, profesionalumą ir truputėlį skausmo10
Nėra nieko gražiau ir labiau įkvepiančio už žmogų, degantį tuo, ką daro. Dėl šios priežasties labai norėjau pakalbinti auskarų vėrimo meistrę Gintarę Balevičę, kurios gyvenimas pilnas auskarų vėrimo ir kitų gana aštrių poj...