Savaitgalis Dzūkijoje: iškeisk miestą į mišką

  • Teksto dydis:

Miškininkai ragina vasaros atostogų, laisvadienių metu lankyti neatrastus pažintinius takus, muziejus, poilsiavietes miškuose. Kviečiame į miškingiausią Lietuvos regioną. Kelionės kryptis – Druskininkai? Varėna? O gal Alytus?

Gausūs gamtiniai turtai

Vykstantiems iš sostinės vertėtų stabtelėti Trakų krašto miškų parke. Prie pat kelio Vilnius–Varėna poilsiui įrengtas skveras leis atgauti kvapą ir pasigrožėti miškininkų išdrožtomis meniškomis skulptūromis, kurių kiekviena atspindi įvairias žmogaus veiklas miške skirtingais metų laikais. Nedidelis skverelis papildytas informaciniais stendais, tad naudingai ir prasmingai praleistas laikas – garantuotas!

Vykdami link Birštono ar Prienų nepraleiskite progos stabtelėti ir aplankyti Didįjį Gojaus ąžuolą. Įspūdingo dydžio ąžuolą rasite keliu Vilnius–Prienai pavažiavę apie 3,4 km į rytus nuo Stakliškių (Jiezno kryptimi) ir pasukę į pietus einančiu keliu (Gojaus gatve). Gojaus miške esantis ąžuolas – išskirtinio aukščio ir dydžio gamtinis turtas. Link medžio veda medinis takas, o aplink jį pastatyta medinių skulptūrų.

Ramiam poilsiui Dzūkijos pušynuose puikiai tiks miškininkų rūpestingai įrengta Santakio miško stovyklavietė. Visai greta Valkininkų įkurtos stovyklavietės aplinkoje įrengta apžvalgos aikštelė, nuo kurios atsiveria įspūdinga Merkio kilpos panorama.

Ypatingas: Gojaus miške esantis ąžuolas – išskirtinio aukščio ir dydžio gamtinis turtas. / Valstybinės miškų urėdijos nuotr.

Išskirtinės vietos

Dzūkijos širdyje, Alytuje, ošia didingas Vidzgirio miškas, kurio krantus skalauja Lietuvos upių tėvas Nemunas. Jei būsite Alytuje, būtinai užsukite į Vidzgirio mišką.

Tai išskirtinė, FSC ekosisteminių paslaugų sertifikatą turinti, Europos Bendrijos svarbos buveinių gausa pasižyminti ir didžiausiu vientisu skroblynu Lietuvoje didžiuotis galinti vieta. FSC ekosisteminių paslaugų sertifikatas apima naudas, kurias žmogus gali gauti iš gamtos. Europoje tokius sertifikatus turi tik aštuonios šalys, tarp kurių – ir Lietuva. Tad aplankyti tokį išskirtinį ir gamtiniu požiūriu turtingą mišką – privalu.

Lankantis Alytaus apylinkėse, būtina užsukti į Punios šilą. Saugiai apglėbtas Nemuno kilpos, didingai ošiantis Punios šilas – daugiau nei 100 saugomų rūšių augalų ir gyvūnų namai. Šimtamečiuose ąžuoluose alsuoja mūsų tautos istorija, o gamtos grožis atima žadą. Punios šile verta aplankyti atnaujintą partizanų štabo bunkerį ir Žaltės slėnį – senojo tikėjimo pasaulėžiūros interpretaciją su pagoniškomis skulptūromis. Lankydamiesi Punios šile pasivaikščiokite ir natūraliai susiformavusia ąžuolų alėja. Šalia jos, kitame Nemuno krante, stūkso vienas didžiausių Lietuvoje – Punios – piliakalnis. Be to, Punios šile rasite ir kelias atokvėpio, poilsio vietas su pavėsinėmis ir lauko baldų komplektais.

Stotelė: Puvočių stovyklavietėje, esančioje Varėnos rajone, atokvėpį ras mėgstantys pasiplaukiojimus Merkio upe. / Valstybinės miškų urėdijos nuotr.

Sužavės „Girios aidas“

Savaitgalį leisite Druskininkuose? Būtinai apsilankykite miško muziejuje „Girios aidas“. Muziejus pirmiausia sužavės medinės architektūros pastatu, o viduje esanti ekspozicija sudomins tiek mažus, tiek didelius.

Na, o jei jau užsukote į „Girios aidą“, šiek tiek laiko praleiskite ir greta jo esančiame take – miško parke. Čia galėsite pasigrožėti įvairiausios tematikos medinėmis skulptūromis, daugiau sužinosite apie Druskininkų miškuose gyvenančius retus paukščius, fitoncidų naudą mūsų organizmui.

Atokvėpio vietose, įrengtose tarp skulptūrų, galėsite pailsėti ir mėgautis gamtos grožiu.

Atokvėpiui: Nemuno kilpos apglėbtame Punios šile įrengta patogių poilsiaviečių. / Valstybinės miškų urėdijos nuotr.

Patogiam stovyklavimui

Dzūkai gali didžiuotis ne tik smėlingais pušynais ar juose augančiais grybais ir uogomis. Ežerai, pelkės, upių gausa, žemyninės kopos – visas šias gamtos grožybes iš arčiau pamatyti, susipažinti ir jomis pasigrožėti galėsite iš stovyklaviečių, atokvėpio vietų. Daug tokių vietų, galvodami apie lankytojų patogumą, įrengę miškininkai prižiūri jas visame Dzūkijos regione.

Greta Kapčiamiesčio esančioje Ilgio ežero stovyklavietėje atsipalaiduoti ir mėgautis gamta galės miško gėrybių mylėtojai, vandens entuziastai ir žvejai. Šioje stovyklavietėje rasite viską, ko reikia patogiam stovyklavimui. Puvočių stovyklavietėje, esančioje Varėnos rajone, atokvėpį ras mėgstantys pasiplaukiojimus Merkio upe.

Tai tik kelios vietos, kuriose verta sustoti keliaujant po šį didžiausiu miškingumu Lietuvoje pasižymintį regioną. Visas poilsiavietes, stovyklavietes, pažintinius takus ir kitus miško rekreacinius objektus Dzūkijoje, o ir visoje Lietuvoje, galite rasti visuomenei parengtame žemėlapyje, esančiame Valstybinės miškų urėdijos interneto svetainėje: www.vmu.lt/visuomenei.

Reginys: greta Santakio stovyklavietės įrengta apžvalgos aikštelė, nuo kurios atsiveria įspūdinga Merkio kilpos panorama. / Valstybinės miškų urėdijos nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neiseis!

Neiseis! portretas
Ikea pasirupino.

Anonimas

Anonimas portretas
keista tur būt tokie storesni medžiai yra saugomi nes krūmuose likę tik aukšti ir ploni ir prie didesnio vėjo lūžta.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių