- jokuboreceptai.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Iki šiol daugelis žmonių, tarp kurių ir virtuvės šefai, plauna ryžius. Yra daug skirtingų nuomonių šia tema. Viena jų, kad ryžių plovimas yra išlikęs kaip tradicija, kadangi anksčiau ryžius žmonės įsigydavo ne itin švarius, o dabar – pilnai paruoštus virimui. Tačiau argi nuplovus ryžius, kuriuos dabar įsigyjame prekybos centruose, jie išverda ne dailesni, skanesni ir purūs?
Kaip reikėtų nuplauti ryžius?
Suberiame ryžius į dubenį, užpilame šaltu vandeniu ir pamaišome ranka. Vanduo taps balzganas, jį nupilame ir kartojame procedūrą dar kartą arba kol balzgano vandens neliks. Nuplautus ryžius galima virti iš karto arba nusausinti iki juos naudosime.
Kodėl reikėtų plauti ryžius?
Pašaliname perteklinį krakmolą ir kitus gamybos proceso nešvarumus, todėl išvirti ryžiai nebus tokie lipnūs.
Kai kurių gamintojų ryžiai gali būti padengti gliukozės, ryžių miltais ar papildomais vitaminais ir maistinėmis medžiagomis (vitaminas B, geležis; kai kurių šalių veterinarijos tarnybos reikalauja didesnio ryžių maistingumo, pvz. JAV). Nuplaunant ryžius prarandama labai mažai maistinių medžiagų, todėl visgi verta juos nuplauti ir tuo atskleisti natūralias jų skonio savybes.
Plaunant juoduosius ir laukinius ryžius pašaliname sėlenų atplaišas. Tas nėra būtina, kadangi sėlenų atplaišos neturi jokios įtakos ruošiamiems ryžiams (tik dėl estetinio vaizdo).
Jeigu naudojame trumpagrūdžius ryžius tarkime Risotto, Paelja patiekalams arba specialius ryžius sushi gamybai, jų plauti nereikia – kadangi lipnumas čia reikalingas suteikti patiekalui norimą tekstūrą. Taip pat kaip ir maišeliuose supakuoti ryžiai – jie visiškai paruošti virti.
Apibendrinant galima teigti, kad ryžių plovimas iš vienos pusės atlieka ryžių valymo funkciją, kuomet pašaliname nuo ryžių gamybos proceso likusius nešvarumus, o iš kitos pusės – tai sveikas ritualas, susilietimas su gaminamu maistu nuo pat pradžių.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)
Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...
-
Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)2
Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...
-
Iš špinatų – netgi desertas (receptai)
Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...
-
Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)2
Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?11
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...