Braškių sezonas Lietuvoje sukėlė cukraus pūgą: trys netikėti uogienių receptai

  • Teksto dydis:

Iš parduotuvių lentynų sparčiau graibstomas cukrus išduoda, kad Lietuvoje jau prasidėjo džemų ir uogienių gamybos vajus. Rekordinėje šios vasaros kaitroje sirpstančios braškės keliauja į stiklainius, kad vėliau galėtų priminti saldų šios vasaros skonį.

Savo ruožtu „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė sako, jog užtenka vos kelių ingredientų, kad įprasta braškių uogienė įgytų dar daugiau ryškių spalvų.

Prekybininkai pastebi, kad cukraus pardavimai ėmė pastebimai augti. „Prognozuojame, kad netrukus cukraus paklausa pasieks piką, kai per savaitę nuperkama 0,5 mln. cukraus pakuočių. Įpusėjus vasarai pagal cukraus pardavimus nesunku atspėti, kada įsibėgėja ne tik braškių, bet ir serbentų, mėlynių, vyšnių ar aviečių derlius. Paprastai klientai iš anksto apsirūpina didesniu cukraus ir kitų konservavimo priemonių kiekiu, kad vėliau galėtų rūpintis tik šviežiomis uogomis“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Cukrus yra seniai žinomas konservantas, padedantis išsaugoti daržo ir sodo gėrybes ilgus žiemos mėnesius. Įsismarkavus braškių sezonui maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė siūlo išbandyti tris netikėtus gardumynų iš braškių receptus. „Kas tik paragauja šių uogienių, visada bando atspėti, kokie yra slaptieji jų ingredientai, sudarantys derinį su braškėmis“, – dalijasi B. Baratinskaitė.

Braškių džemas su baziliko natomis

Reikės:

5 stiklinių sutrintų braškių,

1 šaukšto sviesto,

1 pakelio tirštinamojo uogienės mišinio su pektinu,

7 stiklinių cukraus,

pusės stiklinės susmulkinto šviežio baziliko,

mažų stiklainių.

Puode sumaišykite braškių tyrę ir sviestą. Tada į masę suberkite mišinį su pektinu. Uždėkite puodą ant viryklės ir užvirkite. Kai masė užvirs, sumažinkite kaitrą ir suberkite cukrų, gerai išmaišykite.

Tada padidinkite kaitrą ir leiskite masei užvirti antrą kartą, virkite dar minutę. Tada įmaišykite baziliką į uogienę.

Nukelkite puodą su uogiene nuo viryklės, nugriebkite susidariusias putas. Supilkite karštą masę į įkaitintus stiklainius, nepripilkite iki pat viršaus – palikite šiek tiek vietos. Užsukite stiklainius sandariais, dezinfekuotais dangteliais.

Sudėkite stiklainėlius į didelį puodą, pilną vandens. Vanduo turi visiškai apsemti stiklainėlius. Virkite vandenį su stiklainiais maždaug 10 minučių. Tada nusemkite vandenį ir stiklainius iš puodo, leiskite atvėsti.

Orkaitėje keptų braškių džemas

Braškių džemo gaminimas orkaitėje skamba neįprastai, tačiau šio eksperimento rezultatai pradžiugins smaližius. Be to, šį gardumyną galima pagaminti tiek iš šviežių uogų, tiek iš šaldiklyje atrasto pernykščio derliaus likučių. Savo ruožtu B. Baratinskaitė sako, kad geriausia šį džemą gaminti, kai braškių daug ir jų nereikia skaičiuoti.

Džemui reikės:

1 kilogramo visiškai sunokusių, nuplautų ir supjaustytų į keturias dalis braškių,

1 kupinos stiklinės cukraus,

2 šaukštelių valinės ekstrakto.

Suberkite braškių gabalėlius, cukrų ir vanilės ekstraktą į vieną stiklinį kepimui skirtą indą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, karts nuo karto pamaišydami, kol sultys beveik išgaruos ir masė taps tirštos konsistencijos. Būkite atidūs, kad prieš pabaigą džemas nepradėtų degti. Visas kepimas gali trukti iki 1,5 valandos – trukmė priklauso nuo braškėse esančio vandens kiekio ir kepimo indo gylio. Džemu galite mėgautis iškart arba konservuoti į švarius, iškaitintus stiklainius.

Braškių ir rabarbarų uogienė

Reikės:

950 gramų rabarbarų, supjaustytų maždaug 2 cm dydžio gabalėliais,

600 gramų pusiau perpjautų braškių,

1,5 kilogramo cukraus

7 šaukštų citrinos sulčių.

Sudėkite rabarbarų ir braškių gabalėlius į stiklinį indą, apibarstykite cukrumi ir apšlakstykite citrinų sultimis, uždenkite maistine plėvele ir palikite pastovėti per naktį.

Vaisius ir cukrų kaitinkite gilioje keptuvėje ar troškintuve, švelniai maišykite mediniu šaukštu, kol cukrus visiškai ištirps. Virkite ant didelės ugnies apie 13–15 min., maišydami ir patrindami braškes šaukštu, tuomet nuimkite nuo viryklės. Užlašinkite kelis masės lašus ant atšaldytos lėkštutės, palaikykite ją minutę šaldytuve. Išėmę lėkštutę su uogiene iš šaldytuvo, palieskite ją pirštu. Jei masė klampi, ne pavandenijusi ir ne skysta, vadinasi, uogienė paruošta. Jeigu tirštumo trūksta, uogienę pavirkite dar porą minučių, nugriebkite susidariusias putas. Uogienę pilkite į šiltus stiklainius ir sandariai užsukite dezinfekuotais dangteliais. Prieš sandėliuodami leiskite atvėsti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

          Vika                        portretas
Kai paraso,kad stiklainius su uogiene reikia dar iur kaitinti, metu toki receota i siuksliadeze. Seniai nekaitinu, nors verdu trumpai. Bereikalingas papildomas darbas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
    Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais

    Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...

  • Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)

    Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...

    1
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)

    Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...

  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)

    Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...

    2
  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    2
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
Daugiau straipsnių