Gaiviame valgiaraštyje – lengvi patiekalai su kaulavaisiais (receptai)

  • Teksto dydis:

Kaulavaisiams sunku atsispirti – jie gardūs, sultingi, spalvingi, tinka ne tik kokteilių ar glotnučių gamybai, bet ir košių, salotų gardinimui. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kaulavaisiai puikiai papildo vasaros vaisių racioną, suteikia organizmui naudingų vitaminų ir mineralų.

Nektarinai. Juose gausu B grupės vitaminų, taip pat vitaminų C, E, ir K. Šiuose vaisiuose gausu skaidulų, palaikančių gerą virškinimo sistemos sveikatą, ir organizmui reikalingų mineralų: kalio, kalcio, magnio, šiek tiek geležies. Nektarinuose yra medžiagų, pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis ir apsaugančių organizmą nuo ląstelių pažeidimų bei ankstyvo senėjimo. Dėl šių priežasčių nektarinus, kaip ir kitus kaulavaisius, vasaros metu vertėtų įtraukti į mitybos racioną ir skanauti dažniau.

Abrikosai. Šviežiuose abrikosuose taip pat gausu taninų – priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių turinčių elementų, kurie be kitų savybių skatina virškinimą. Vienoje porcijoje vaisių yra pusė rekomenduojamos vitamino A paros dozės. Tai labai svarbi maistinė medžiaga mūsų sveikatai: regėjimui, plaukams, odai, kaulams ir imuninei sistemai.

Avokadai. Dėl savo unikalios sudėties jie laikomi vienais vertingiausių vaisių pasaulyje. Juose gausu folio rūgšties ir seleno, vitaminų C, E, B5, B6, cinko, kalio, šis vaisius padeda pasisavinti riebaluose tirpius A, D, E, K vitaminus. Avokaduose gausu mono-nesočiųjų riebalų – būtent riebalai sudaro didžiąją šio vaisiaus kalorijų dalį (77 proc.). Avokaduose gausu baltymų ir skaidulų, o kartu jie laikomi ir laimės maistu, nes avokaduose esančios medžiagos skatina malonumo hormono dopamino išsiskyrimą.

Avokadų pagardas

Interneto nuotr.

1–2 prinokę avokadai,

1 mažas raudonasis svogūnas,

1–2 šaukšteliai citrinos sulčių,

šiek tiek šviežių kalendrų arba petražolių,

druskos,

juodųjų pipirų.

Papuošimui: pomidorų, gražgarščių.

Perpjaukite avokadus, išimkite kauliukus ir minkštimą. Minkštimą sutrinkite šakute ar trintuvu. Smulkiai supjaustykite svogūną ir kalendras, sumaišykite su avokado mase. Paruoštą masę pagardinkite citrinos sultimis, druska ir pipirais. Tepkite ant mėgstamos duonos, papuoškite pjaustytais pomidorais, gražgarstėmis.

Šalta abrikosų sriuba

Interneto nuotr.

1 kg šviežių abrikosų,

4 stiklinių kefyro,

2 stiklinių graikiško jogurto,

3 šaukštų rudojo cukraus arba medaus,

2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių.

Abrikosus nuplikykite, nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, minkštimą supjaustykite gabalėliais. Vaisius sutrinkite trintuvu, sudėkite jogurtą, kefyrą, cukrų, citrinos sultis ir viską sumaišykite. Dėkite į šaldytuvą 30 min.

Kaulavaisių salotos su špinatais

Interneto nuotr.

120–180 g špinatų,

2 dideli persikai, supjaustyti griežinėliais,

1 avokadas, supjaustytas kubeliais,

1/2 nedidelio raudonojo svogūno, labai plonai supjaustyto griežinėliais,

60 g ožkos sūrio trupinių,

60 g skrudintų migdolų, supjaustytų griežinėliais.

Užpilui:

3 šaukštai ypač tyro alyvuogių aliejaus,

3 šaukštai balzaminio acto,

1 česnako skiltelė, susmulkinta,

0,5 šaukštelio Dižono garstyčių,

1–2 šaukšteliai cukraus, gryno klevų sirupo arba medaus,

druskos,

pipirų.

Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite salotų užpilą: balzamiko actą, alyvuogių aliejų, smulkintą česnaką, Dižono garstyčias, druską ir pipirus. Jei norite, užpilą pasaldinkite. Į didelį dubenį sudėkite špinatus. Apšlakstykite norimu užpilo kiekiu ir sumaišykite. Salotas papildykite persikų skiltelėmis, kubeliais ar griežinėliais supjaustytais avokadais, raudonuoju svogūnu, ožkos sūrio trupiniais ir skrudintais migdolais. Dar kartą atsargiai išmaišykite. Patiekite iš karto.

Kaulavaisių salotos su mocarela

Interneto nuotr.

8 abrikosai arba persikai,

150 g mocarelos sūrio rutuliukų,

2 avokadai,

2 šaukštai sezamo sėklų.

Užpilui:

2 šaukštai citrinos sulčių,

3 šaukštai alyvuogių aliejaus,

2 šaukštai klevų sirupo,

šviežių mėtų,

kalendros,

druskos.

Nuplaukite vaisius, perpjaukite per pusę, išimkite kaulus ir supjaustykite ketvirčiais. Avokadus nulupkite, išimkite kaulus ir supjaustykite. Į didelį serviravimo indą sudėkite vaisius, avokadus, mocarelos sūrį, užberkite sukapotų mėtų ir kalendrų. Mažame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų su citrinų sultimis, klevų sirupu ir druska. Užpilkite paruoštą padažą ant salotų. Užbarstykite sezamo sėklų. Sezamo sėklas prieš užbarstydami sausai pakepinkite ant keptuvės, kad truputį pageltonuotų.

Greiti pyragėliai su šviežiais persikais

Interneto nuotr.

4 švieži, prisirpę persikai (arba geltono minkštimo nektarinai),

250 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos,

8 šaukšteliai skysto medaus,

4 šaukšteliai migdolų arba kvietinių miltų.

Nuplaukite ir nusausinkite persikus. Atsiplėškite kepimo popieriaus lapą, kad jis tilptų į skardą. Paimkite apvalią sausainių formelę (kad būtų didesnė už nektariną, apie 10 cm), dėkite ją ant kepimo popieriaus ir apibrėžkite pieštuku. Kartokite, kol taip padarysite ant viso popieriaus. Apskritimus patepkite medumi ir apibarstykite miltais. Perpjaukite persikus per pusę, išimkite kauliuką ir kiekvieną puselę supjaustykite gana plonais griežinėliais. Sudėkite juos į nubrėžtus apskritimus ant medaus ir miltų, šiek tiek pasukdami skilteles kampu. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Sausainių formelėmis išpjaukite apskritimus iš tešlos ir uždėkite šiuos tešlos diskelius ant vaisių puselių. Šiek tiek prispauskite kraštus. Jeigu sausainių formelės neturite, tešlą galite pjaustyti kvadratais ir atitinkamai medų tepti bei vaisius dėlioti ant kiekvieno kvadratėlio. Galite naudoti nebūtinai apvalią formelę – pavyzdžiui, labai gražiai atrodys širdies formos. Kepkite apie 20 min., tačiau nepalikite be priežiūros. Išimkite kepimo skardą ir apverskite mažuosius pyragėlius. Galite patiekti su ledais, papuošti šviežiomis šilauogėmis.

Šaltos kavos gėrimas su avokadu

Interneto nuotr.

0,5 prinokusio avokado,

1 puodelis stiprios kavos, atvėsintos,

¼ puodelio saldinto sutirštinto pieno,

0,5 puodelio šalto pieno,

2 šaukšteliai vanilės ekstrakto,

ledo kubelių.

Viską, išskyrus ledą, sudėkite į maišytuvą ir sutrinkite mišinį. Ledo kubelius padalykite į dvi atšaldytas stiklines. Į kiekvieną stiklinę supilkite po pusę trinto kavos mišinio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

Daugiau straipsnių