Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

  • Teksto dydis:

Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti sveikatos negalavimų.

Tinka ne visos

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai ragina gamintojus atidžiau rinktis maiste norimas naudoti valgomąsias gėles.

„Populiarėjant maisto puošybai gėlėmis, pirmiausia norime akcentuoti maisto saugą. Ne visos gėlės yra valgomos, todėl svarbu tinkamai identifikuoti jų rūšis ir įsitikinti, kurias gėlių dalis iš tiesų saugu vartoti. Valgomiems augalams priskirtini rožių, rugiagėlių, medetkų, agurklių žiedai, taip pat levandos, vaistinių bijūnų, kiaulpienių žiedai, tačiau tam tikrų jų dalių reikėtų vengti – pavyzdžiui, agurklių lapų, nes jų vartojimas gali sukelti vėmimą ar viduriavimą. Nerekomenduojame vartoti jurginų lapų ir šaknų, nes gali sukelti įvairių virškinimo sutrikimų. Maistui dekoruoti netinka gėlės, kurios buvo nuolat tręšiamos, neaiškus jų auginimo ir paruošimo būdas“, – komentuoja VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Akvilė Sapronaitė.

Įvertinti augimo sąlygas

Specialistė pastebi, kad maistui puošti neretai panaudojamos hortenzijos, tačiau įspėjama, kad šių gėlių žiedlapiai toksiški. Juose esantis cianidas yra pavojingas sveikatai, apsinuodijus pradeda pykinti, atsiranda skrandžio skausmas, vėmimas, gausus prakaitavimas.

Maistui dekoruoti netinka gėlės, kurios buvo nuolat tręšiamos, neaiškus jų auginimo ir paruošimo būdas.

Renkantis augalus maisto gaminiams dekoruoti ne mažiau svarbios ir tokių augalų auginimo sąlygos. Kitaip tariant, svarbu įvertinti, kaip auginamos, kuo tręšiamos maistui skirtos gėlės. Į rinką turi būti pateikiamos valgomosios gėlės, kuriose pesticidų likučiai neviršija didžiausio leidžiamo kiekio, taip pat jose neturėtų būti aptinkama vabzdžių kenkėjų ar patogeninių bakterijų.

Labai svarbu ir tinkamai jas surinkti – valgomosios gėlės turi būti renkamos švariai, prieš tai gerai nusiplovus rankas, naudojant švarius įrankius ir indus. Šviežias valgomąsias gėles būtina tinkamai nuplauti po tekančiu geriamuoju vandeniu, siekiant pašalinti visus nešvarumus ir apsisaugoti nuo mikrobų ir su maistu plintančių ligų.

Valgomosios gėlės turi būti saugios vartoti. Ypač maistui puošti gamintojai turėtų rinktis valgomąsias gėles, nes, tikėtina, jos bus suvartotos.

Vartoti – atsakingai

Valgomąsias gėles reikia laikyti tinkamos temperatūros patalpose, geriausia – šaldytuve, kad būtų išvengta gedimo ir palaikoma drėgmė. Jeigu gėles reikia laikyti ilgiau kaip kelias valandas, tuomet geriau tiesiog įmerkti į vandenį.

VMVT specialistė pažymi, kad paruošus gėlėmis papuoštus patiekalus maisto gamintojų pareiga – vartotojams pateikti tikslią ir visapusišką informaciją apie patiekalų sudėtį, kad jie lengviau galėtų pasirinkti mitybos poreikius atitinkančius gaminius.

Prieš įtraukiant į maisto gamybą naujas augalų ar gėlių rūšis svarbu patikrinti, ar maisto produktas nepriskiriamas naujo maisto (angl. Novel Food) kategorijai (t. y. ES nebuvo plačiai vartotas žmonių maistui iki 1997 m. gegužės 15 d.). Jeigu augalas priskiriamas naujam maistui, prieš tiekiant rinkai jį būtina autorizuoti, o tam reikia įrodyti jo saugą – pavyzdžiui, smulkusis serentis (lot. Tagetes tenuifolia) laikytinas nauju maistu.


Šiame straipsnyje: maistasgėlėspuošimassaugumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

Daugiau straipsnių