Ir lepeškos, ir grybų petražolės (receptai)

  • Teksto dydis:

Voveraitės, žavinčios auksine spalva, kvapnumu ir išskirtiniu skoniu, yra vienos laukiamiausių grybų. Nors ir patys mokame jas skaniai paruošti, įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti įvairiausius patiekalus.

Plauti ar neplauti?

Voveraites valgyti ne tik skanu, bet ir sveika, atkreipia dėmesį daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė.

„Jose labai mažai riebalų ir kalorijų. Jose yra geležies, skaidulų ir vitamino A. Šiuose skaniuose grybuose yra netgi vitamino D ir tokių naudingų medžiagų kaip varis, kalis. Tad voveraites įtraukti į savo racioną tikrai verta. Žinoma, patiekalo nauda sveikatai priklausys nuo kitų ingredientų – ar dėsite tokių priedų kaip grietinėlė, šoninė ir pan.“, – atkreipia dėmesį ji.

Dar prieš nusprendžiant, pagal kokį receptą ruošite voveraites, jas reikia tinkamai paruošti. Pasak J. Sabaitienės, dažnam kyla klausimas, ar šiuos grybus reikia plauti.

„Galiu nuraminti – voveraites plauti galima. Tik kadangi jos trapios, tai daryti reikėtų atsargiai. Geriau plauti ne po tekančiu vandeniu, kurio srovė gali aplaužyti trapius grybus, o panardinti į vandenį su druska. Tereikės kelis kartus lengvai pasukti juos ranka ir, nukošus per sietelį, išdžiovinti ant virtuvinio popieriaus. Jokiu būdu nepalikite voveraičių vandenyje ilgam laikui – jos neteks dalies savo švelnaus skonio ir žavingo traškumo“, – pataria J. Sabaitienė.

Italijoje itin vertinamos

Lietuvoje voveraitės neatsiejamos nuo skaniausių patiekalų, o ypač jais garsėja miškingoji Dzūkija. Čia lepeškomis vadinami grybai pakepami svieste, gardinami svogūnu ir lašinukais, o tuomet tobulai dera su  šviežiomis bulvėmis.

Norintys, kad patiekalas būtų švelnesnis, jas ruošia su grietinėlės padažu. Nepamirštama pasiruošti jų atsargų ir žiemai – voveraitės Lietuvoje ir džiovinamos, ir marinuojamos.

„Tačiau elegantiškos išvaizdos ir kerinčio aromato voveraitės jau seniai užima ypatingą vietą ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių tradicinėje kulinarijoje. Kad ir kokie skanūs būtų mūsų lietuviški tradiciniai patiekalai, ateina laikas, kai net ir mėgstamiausius receptus norisi paįvairinti. Įkvėpimo verta pasisemti Italijoje, kur voveraitės laikomos delikatesu, galinčiu papildyti įvairiausius patiekalus, – nuo užkandžių iki pastos.

Daug būdų pasimėgauti

„Italijoje voveraitės taip pat plačiai naudojamos kulinarijoje. Jos dėl daugybės variacijų vadinamos net grybų petražolėmis – il prezzemolo dei funghi“, – pasakoja kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Itališka virtuvė, garsėjanti tuo, kad joje daug dėmesio skiriama aukštos kokybės ingredientams ir nesudėtingam paruošimui, siūlo daugybę būdų mėgautis voveraitėmis.

Apkeptos aliejuje, jos puikiai tinka užkandžiams ant krostinių ar brusketų. Subtilaus skonio grybai tinka rizotams, spagečių patiekalams, tai puikus įdaras ravioliams. Voveraites mėgstama derinti su raudona mėsa, dešrelėmis, dėti jų į pikatiškus apkepus, lazanijas ar omletus.


Krostinis su voveraitėmis ir sūriu

400 g voveraičių,

8 nedidelių riekelių duonos,

1 česnako skiltelė,

šviežių petražolių,

3 šaukštų alyvuogių aliejaus,

druskos,

pipirų,

50 g mėgstamo besilydančio sūrio (pvz., čederio, gaudos, edamo ar kt.).

Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir sudėkite susmulkintą česnaką, minutę pakepinkite ir sudėkite voveraites (didesnes prieš tai galite pasmulkinti). 5 minutes kepkite ant silpnos ugnies, tuomet suberkite smulkiai supjaustytas petražoles. Pakepkite dar minutę ir pagardinkite druska ir pipirais. Sutarkuokite sūrį, duoną supjaustykite maždaug 2–3 cm storio riekelėmis. Išdėliokite duonos riekeles ant kepimo skardos ir apkepkite 1–2 minutes orkaitėje, kol šiek tiek apskrus. Ant kiekvienos riekelės uždėkite truputį sūrio ir dar minutę pakepkite. Tada ant viršaus uždėkite po šaukštą voveraičių – ir galite patiekti.


Rizotas su voveraitėmis

500 g voveraičių,

1 nedidelis svogūnas,

1–2 česnako skiltelės,

300 g ryžių rizotui,

1 l daržovių sultinio,

100 ml balto sauso vyno,

80 g tarkuoto parmezano,

alyvuogių aliejaus,

druskos,

pipirų,

šviežių petražolių,

graikinių riešutų branduolių (pakeptų sausoje keptuvėje ir pasmulkintų).

Didelėje keptuvėje arba puode įkaitinkite šaukštą aliejaus. Maždaug 3 minutes pakepinkite susmulkintus svogūną ir česnaką. Suberkite ryžius ir maišydami kepinkite, kol taps permatomi. Supilkite vyną ir leiskite jam beveik visiškai išgaruoti. Po truputį pilkite sultinį, dažnai maišydami, kad ryžiai visada būtų apsemti skysčio. Toliau virkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių, kol rizotas taps kreminis ir al dente. Kitoje nepridegančioje keptuvėje įkaitinkite 1–2 šaukštus aliejaus. Didesnes voveraites pasmulkinkite ir pakepkite maždaug 5 minutes. Pusę jų sudėkite į rizotą, įmaišykite sūrį, tada pagardinkite prieskoniais. Papuoškite likusiais grybais, petražolėmis ir graikiniais riešutais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Babulka

Babulka portretas
O kas tos lepeškos taip ir neparašė

tingiu skaityti

tingiu skaityti portretas
"lepeškos' - tai tikriausia meškos, ar ne?

Jonas

Jonas portretas
Grybai voveraitės tai yra tokie grybai ,kurių nevirškina skrandis.Taip kad venkite pirkti juos.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės
    Vasaros valgiaraštyje – grilyje keptos daržovės

    Be tradicinių šašlykų ir kepsnių, vis dažniau ant grotelių atsiranda ir daržovių. Skaniai paruoštos daržovės gali virsti tikru hitu – tereikia nebijoti pasidairyti jų įvairovės ir grilio vakarėlis įgaus žymiai daugiau ...

  • Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
    Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais

    Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...

  • Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)

    Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...

    1
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)

    Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...

  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)

    Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...

    2
  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    2
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
Daugiau straipsnių