Paprasti, bet neprasti: kulinarijos klasika vadinami grikiai ir jų paruošimo idėjos

  • Teksto dydis:

Pasaulio ir Lietuvos kulinarų širdis bei lėkštes pastaruoju metu vis dažniau užkariauja bolivinės balandos, avižos ar kuskusas. Tačiau nors šių kruopų nauda sveikatai – nenuginčijama, neretai yra pamirštama apie ypatinga maistine verte pasižyminčius grikius. Juos galima pavadinti tikra kulinarijos klasika: ne tik gardžiu bei lengvu, bet ir energijos antplūdį suteikiančiu maistu. Todėl lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai pataria, kaip šias kruopas tinkamai paruošti, bei dalijasi netradiciniais, sveikais ir ypač skaniais grikių patiekalais.

Grikiuose slypinti sveikata

Pandemija ne tik pakoregavo lietuvių mitybos įpročius – nuo karantino pradžios stebimi ir išaugę sveikesnių maisto produktų pardavimai. Todėl, apie tai kalbanti „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė priduria, kad prekybos tinklo pirkėjai šiuo metu ypač daug dėmesio skiria savo maistingesniam lėkščių turiniui.

„Ne veltui tautiečių lėkštėse vis dažniau atsiduria sveiki ir sveikatai naudingi produktai. Kalbant apie pastaruosius, išties verta paminėti grikius. Šias kruopas lietuviai itin mėgsta, kadangi jų kaina – patraukli, paruošimas – lengvas, o nauda – didžiulė. Taip grikiai tapo noriai mūsų klientų perkama preke. Savo ruožtu, mes visuomet atsižvelgiame į pirkėjų poreikius ir stengiamės suteikti jiems kuo platesnę asortimento įvairovę bei aukščiausios kokybės prekių pasiūlą. Todėl „Maximoje“ kiekvienas pirkėjas gali atrasti jam priimtiniausius grikius – ekologiškus, skaldytus ir neskaldytus, skrudintus bei žalius“, – sako E. Dapkienė.

Tuo tarpu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sveikina žmonių pasirinkimą kasdienę mitybą papildyti grikiais. Anot jos, šios kruopos turi daugybę sveikatą gerinančių savybių – pavyzdžiui, jie ypatingai rūpinasi širdies veiklos ir kraujotakos sistemomis, taip pat drauge suteikia ir visai dienai užtenkančios energijos, padeda sureguliuoti gliukozės kiekį kraujyje, mažina spaudimą bei cholesterolį.

„Tai tik dalis šių kruopų privalumų. Norint jais pasinaudoti, grikius verta valgyti kuo dažniau, nes jie ne tik sveiki, bet ir neapsunkinantys organizmo. Tuo metu būdų, kaip šias kruopas paruošti, yra daugybė ir visi jie – teisingi. Visgi, prieš virimą verta juos šiek tiek pakepinti įkaitusioje, sausoje keptuvėje, kol šie ims sproginėti – taip vėliau juos išvirus galėsite mėgautis ne lipnia, bet biria koše. Be to, svarbu pabrėžti, kad verdant kruopoms, jų maišyti nereikia. Užtenka virimo pabaigoje patikrinti, ar jos paruoštos, tiesiog perbraukus per puodo dugną šaukštu. Jeigu vandens nebėra – grikiai išvirę“, – patarimais dalinasi B. Baratinskaitė.

Ta proga, atskleidusi esmines kruopų paruošimo gudrybes, B. Baratinskaitė dalijasi netradiciniais, tačiau labai gardžiais grikių patiekalų receptais.

Tiesiog pasakiškas: grybų, riešutų ir grikių rizotas

Reikės: 100 g grikių, 250 g pievagrybių, 1 svogūno, 1 skiltelės česnako, trečdalio stiklinės graikinių ir tiek pat anakardžių riešutų, žiupsnelio jūros druskos, šaukšto citrinos sulčių, šlakelio alyvuogių aliejaus, šiek tiek baziliko, pusės ekologiško sultinio kubelio, žiupsnelio druskos ir pipirų.

Gaminimas: naktį prieš patiekalo gaminimą vandenyje užmerkite riešutus, taip pat iš karto pasiruoškite grikius – užpilkite juos verdančiu sultiniu ir palikite nakčiai „pastovėti“. Sekančią dieną nuplaukite mirkytus riešutus ir sudėkite juos į trintuvą. Šalia įpilkite mažą stiklinę vandens ir viską sumalkite iki vientisos masės. Tuomet drauge supilkite citrinos sultis, suberkite druską ir viską išmaišykite.

Vėliau keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką, sudėkite baziliką ir suberkite per naktį mirkytus grikius – troškinkite viską apie 10 min. Kitoje keptuvėje pakepinkite smulkintus grybus, įberkite druskos bei pipirų – kepkite taip pat iki 10 min. Tada sumaišykite paruoštą riešutų kremą su grybais ir grikiais bei porą minučių viską patroškinkite.

„Šį grikių rizotą paruošti nėra sudėtinga, tačiau jis tikrai savo skoniu, aromatu ir išvaizda sužavės kiekvieną naujų skonių išsiilgusį gurmaną. Tai lengvas, gardus ir, žinoma, kitoks patiekalas su grikiais. O svarbiausia, vadovaukitės pagrindine taisykle jį gaminant – pasiduokite kūrybai ir drąsiai eksperimentuokite su norimomis daržovėmis, skirtingais riešutais bei įvairiais pagardais. Tai leis pamilti grikius iš naujo ir pažvelgti į juos visai kitu žvilgsniu“, – siūlo B. Baratinskaitė.

Mėgstantiems sočiai pasilepinti: grikių ir mocarelos kepsneliai

Reikės: 200 g grikių, 2 kiaušinių, 1 svogūno, 80 g smulkintos mocarelos sūrio, 60 g saulėje džiovintų pomidorų, žolelių prieskonių mišinio, žiupsnelio druskos bei pipirų.

Gaminimas: visų pirma, išvirkite grikius ir sugrūskite juos į košę. Tuomet susmulkinkite svogūną ir pakepinkite jį keptuvėje drauge su saulėje džiovintais pomidorais – keptas daržoves sudėkite šalia grikių. Vėliau suplakite kiaušinius, pagardinkite juos prieskoniais ir supilkite šalia kepsneliams paruoštos grikių ir daržovių tešlos – viską gerai išminkykite. Tuomet iš turimos masės suformuokite kepsnelius – į kiekvieno iš jų vidų įdėkite šiek tiek mocarelos ir kepkite keptuvėje, kol jie apskrus iki auksinės spalvos.

„Šie kepsneliai yra puiki alternatyva ne tik mėsos atsisakiusiems žmonėms, bet ir tiems, kam pabodo tradiciniai kotletai. Šis receptas gali nustebinti jūsų skonio receptorius tada, kai norisi išbandyti ką nors naujo savo virtuvėse. Jie ne tik sotūs, bet ir labai skanūs, o patiekti su šviežių daržovių salotomis gali tapti jūsų mėgstamiausiu lengvos vakarienės pasirinkimu“, – šypsosi maisto gamybos ekspertė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dabar

Dabar portretas
Rašo bet ka,kat tik euriuku duotų,tokiu buku reklamų apstu,

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
Ir iskur traukiamos tokios nesamones kaip grikiai kulinarijos klasika???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais
    Virtuvės šefai mokosi mėsą ir žuvį keisti augalais

    Amsterdame būsimi kulinarai mokėsi gaminant maistą restorane nenaudoti mėsos ar žuvies, ją keisti augaliniais produktais. Ekspertų teigimu, tokių virėjų paklausa tik didės, praneša LNK. ...

  • Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Joninių vakarėliui – vaišės šiek tiek kitaip (receptai)

    Artėjantis ilgasis Joninių savaitgalis neabejotinai daugeliui taps grilio fiesta, kad ir koks oras būtų. Tad jau dabar ne viena šeimininkė suka galvą, ką pasiruošti ir pasiimti į gamtą, kad ir prie puodų darbuotis daug netektų, ir urzg...

    1
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai)

    Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaiši...

  • Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Vasaros valgiaraštyje – skanūs eksperimentai (receptai)

    Vasara diktuoja savo mitybos režimą – nesinori mėsos, jokio sunkaus maisto. Kartais užtektų sriubos, lengvo užkandžio, bet ką čia sugalvojus? Sutikite, dažnai susiduriame su šiuo galvosūkiu. Norėdami jį palengvinti, pasidomėjome, k...

    2
  • Iš špinatų – netgi desertas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Iš špinatų – netgi desertas (receptai)

    Ne vienas pripažins – vaikystėje špinatų ragaudavo nenoriai. Tačiau suaugę daugelis atrado jų kulinarines galimybes ir pamėgo špinatų patiekalus. Salotos, makaronai, padažai ar glotnučiai su špinatais gerai žinomi, tačiau...

  • Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)

    Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...

    2
  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    11
Daugiau straipsnių