- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų, su įvairiais gardžiais priedais ar pikantišku padažu jos gali atstoti sočią vakarienę ar pietus.
Žalia spalva mums asocijuojasi su gaivia atgimstančios gamtos žaluma, todėl kelia geras emocijas. O žalia salotų spalva daugiausia priklauso nuo chlorofilo – grupės žalių, magnio turinčių augalų pigmentų.
„Visos žalios spalvos lapinės daržovės ir salotos mums naudingos tuo, kad jose gausu magnio, kalcio, kalio, folatų, B grupės vitaminų, skaidulų. Maisto medžiagos įvairiose salotose skiriasi labai mažai, panašus ir skaidulų pobūdis. Kadangi skirtumai visai minimalūs, verta salotas rinktis pagal skonį ir išbandyti įvairias“, – sako gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.
Ekspertė primena, kad salotas išties vertėtų dažniau įtraukti į savo dienos racioną. „Kiekviena jų turi skirtingą skonį, o juk tai – nauja emocija, nauja patirtis. Salota – vienas iš maisto produktų, kurį reikia vartoti kuo dažniau. Sveikos mitybos piramidėje jos priskiriamos prie tamsiai žalios spalvos daržovių, o vertinamos dar ir kaip didelį tūrį, bet mažą kaloringumą turintis maisto produktas“, – paaiškina ekspertė.
Kaip išlaikyti nesuvytusias
• Fasuotus salotų mišinius reikėtų laikyti neatidarytoje pakuotėje, šaldytuve, daržovėms skirtame skyriuje. Jei visko nesunaudojote per vieną kartą, sudėkite salotas į indelį, kurio dugne reikėtų įtiesti popierinio rankšluosčio lapelių drėgmei sugerti. Tokias salotas suvartoti rekomenduojama per dvi paras.
• Jei nusipirkote salotų su šaknimis ir žeme, į šaldytuvą dėkite jas nuskynę. Dažnai Aisbergo salotų išoriniai lapai būna kiek aptrinti, bet jų neišmeskite – nuimkite ir atidėkite. Paskui atsilaužkite reikiamą kiekį lapų, o visą gūžę įvyniokite į tuos išorinius lapus – taip salotos ilgiau išliks šviežios. Šias salotas pjaustykite tik prieš pat vartojimą, nes jos oksiduojasi ir paruduoja.
• Visos salotos vazonėliuose, užaugintos Lietuvoje, parduodamos žemėje, tad jas galima sunaudoti tvariai. Ant jų pakuotės pažymima, kad salotose nėra jokių priedų šviežumui palaikyti, o jas nuskynus šaknis galima pasisodinti į vazonėlį ir užsiauginti savo salotų namuose, tokiu būdu pavyks dar pigiau pasigaminti ir gardžiuotis naminiais salotų patiekalais.
Pavasarinės salotos su žalumynų užpilu
2 ryšulėliai salotų lapų,
1 ryšulėlis krapų,
1 ryšulėlis svogūnų laiškų,
1 ilgavaisis agurkas,
10 ridikėlių,
50 ml kefyro,
pusės citrinos sulčių,
druskos, pipirų pagal skonį.
Supjaustykite salotas ir sudėkite į didelį indą. Nulupkite ir supjaustykite agurką, nupjaukite ridikėlių lapelius ir sudėkite į maisto trintuvą. Suberkite ten pasmulkintus krapų stiebus ir laiškinius svogūnus. Įpilkite kefyro ir citrinos sulčių. Sutrinkite, kol susidarys padažas. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį. Užpilkite padažą ant salotų.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...