- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuskaidrintus sviesto riebalus.
Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šis sviestas sveikatai palankiausias tik vartojant saikingai. Ji pabrėžia, kad nors ghee turi vertingų vitaminų, per didelis jo vartojimas gali neigiamai paveikti širdies sveikatą ir sukelti svorio reguliavimo problemų.
„Viename šaukšte lydyto sviesto yra apie 112 kcal, todėl svarbu kontroliuoti suvartojamą kiekį, kad nebūtų kalorijų pertekliaus. Saikingai vartojant šis sviestas gali būti naudingas vitaminų A, E ir K2 šaltinis, kurie yra būtini sveikai odai, regėjimui ir kaulų būklei palaikyti. Be to, lydyto sviesto smilkimo temperatūra yra aukšta (apie 232 °C), todėl jis puikiai tinka kepimui ir troškinimui dideliame karštyje“, – teigia dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė pabrėžia, kad lydyto sviesto gamybos metu pašalinama dauguma laktozės ir kazeino, todėl jis tinka žmonėms, jautriems šiems pieno komponentams. Tačiau visiškai netoleruojantys laktozės ar alergiški pieno baltymams turėtų vartoti ghee sviestą atsargiai, nes jame gali likti šių medžiagų pėdsakų. Taip pat žmonėms, turintiems jautrų virškinimo traktą, gali kilti diskomfortas vartojant šį produktą.
„Tokiais atvejais rekomenduojama pradėti nuo mažo kiekio lydyto sviesto ir stebėti organizmo reakciją. Jei pasireiškia pilvo diskomfortas, reikėtų apsvarstyti alternatyvius sveikatai palankius produktus“, – pataria gydytoja dietologė.
Geriausia laikyti sausai
• Šis sviestas yra jautrus drėgmei, kuri gali pagreitinti gedimo procesą, todėl svarbu jį laikyti sausoje ir tamsioje vietoje, toli nuo tiesioginių saulės spindulių ir šilumos šaltinių.
• Užtikrinkite, kad po kiekvieno naudojimo indas būtų gerai uždarytas.
• Naudokite tik švarius ir sausus įrankius, kad į sviestą nepatektų drėgmės ar teršalų.
Karamelizuoti bananai su lydytu sviestu
4 prinokę bananai,
30 g lydyto sviesto,
50 g rudojo cukraus,
0,5 šaukštelio cinamono,
žiupsnelis druskos,
15 ml citrinos sulčių.
Bananus nulupkite ir supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite lydytą sviestą. Į keptuvę su tirpintu lydytu sviestu dėkite bananus ir kepkite apie 2–3 min., kol jie taps auksinės spalvos ir šiek tiek suminkštės. Į bananus supilkite rudąjį cukrų, cinamoną ir druską. Maišykite, kol cukrus ištirps ir bananai bus padengti karamelės mase. Supilkite citrinos sultis ir dar kartą gerai išmaišykite. Kepkite dar 1–2 min., kol karamelė taps tiršta ir klampi.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...