- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Meistriškumas: grilio ekspertas V. Blauzdavičius ir „Švyturio“ alaus someljė J. Lingys sutaria, kad sėkmės raktažodžiai dažnai lieka paprastumas ir nuoseklumas.
-
Šefas V. Blauzdavičius: nuolat besivystančioje maisto kultūroje laimi paprastumas
-
Šefas V. Blauzdavičius: nuolat besivystančioje maisto kultūroje laimi paprastumas
-
Šefas V. Blauzdavičius: nuolat besivystančioje maisto kultūroje laimi paprastumas
Laidų apie maistą kūrėjas, grilio ekspertas Vylius Blauzdavičius sako, kad šiandien klesti maisto ir gėrimų degustavimo kultūra, bet, jo nuomone, raktas į žmonių širdis – paprastumas ir nuoseklumas. Pasak jo, receptas turi būti toks, kad patiekalą paragavęs žmogus galėtų jį atkartoti ir namie.
Grilio ekspertas garsėja ir tuo, kad ne viename savo patiekalų naudoja ir tradicinį lietuvių gėrimą – alų. V. Blauzdavičius teigia savo patiekalus pirmiausia bandęs įvairinti vynu, tačiau galiausiai apsistojo ties alumi. „Alus suteikia maistui naujų atspalvių“, – sako Vylius. Šefo mėgstamiausias – kvietinis alus, o tarp nealkoholinių – „Švyturio Ekstra“. Ant bangos esantys nealkoholiniai alūs, anot šefo, puikiai tinka ir gaminti, ir atsigaivinti.
Apie tai ir ne tik, kalbamės su vienu garsiausių Lietuvoje grilio ekspertų.
Papildys patiekalų atspalvius
Alaus naudojimas, sako V. Blauzdavičius, ruošiamiems patiekalams suteiks naujų atspalvių.
„Mano pirmoji patirtis buvo gaminti su vynu. Tačiau tokia gamyba, bent mano nuomone, turi vieną trūkumą – nugarinus tiek baltąjį, tiek raudonąjį vyną, ragaudamas patiekalą burnoje junti labai panašų poskonį. Alus turi absoliučiai kitų atspalvių – jų visa puokštė. Tad apsistojau ties alumi ir jį naudoju daugeliui patiekalų ir gamybos būdų: ir gamindamas padažus, ir marinuodamas, ir kepdamas ar net virdamas. Pavyzdžiui, kai mėsa visiškai iškepa, ištraukęs ją, likusį mėsos sultinį maišau su alumi – nuostabus padažas!“ – vieną mėgstamų receptų atskleidė šefas.
Anot V. Blauzdavičiaus, alus pravers ir marinuojant mėsą – iškepta ji bus gražios karamelinės spalvos, o pati mėsa – minkšta ir švelni.
Ant bangos esantys nealkoholiniai alūs, anot šefo, puikiai tinka ir gaminti, ir atsigaivinti.
Įvairovė, kurią reikia derinti
Paklaustas, koks alus, jo nuomone, labiausiai tiktų prie vasarą grilinamų patiekalų, V. Blauzdavičius sako, kad išskirti vieną labai sunku.
„Negalėčiau išskirti vieno, nes yra daugybė skirtingų skonių. Tačiau man labiausiai patinka derinti gėrimus prie maisto. Pavyzdžiui, sunkesnis, tamsesnis alus tinka prie desertų, nors baltas alus – vienas iš mano mėgstamiausių. Tad viskas priklauso nuo nuotaikos. Viena priežastis, dėl kurios man ir patinka alus, yra didelė įvairovė, dėl kurios galima pasirinkti tinkamą alų pagal skonį ir nuotaiką“, – pasakojo V. Blauzdavičius.
Pagrindinė taisyklė
Anot šefo, ruošdamas maistą svečiams ar savo restorane, taiko vieną auksinę taisyklę.
„Mano pagrindinė taisyklė yra – ar skanu. Restorane ar gamindamas svečiams, visuomet vertinu, ar man pačiam skanu. Kartais vieno žmogaus sukurtos taisyklės gali netikti kitam. Vienas gali mėgti pieno produktus, kitas – nemėgti, vienas gali norėtis daugiau šviežių daržovių, o kitas – ne. Viskas – labai individualu“, – kalbėjo V. Blauzdavičius.
Patarimas: anot V. Blauzdavičiaus, alus pravers ir marinuojant mėsą – iškepta ji bus gražios karamelinės spalvos, o pati mėsa – minkšta ir švelni. Partnerių nuotr.
Degustavimo kultūra
Paklaustas, kaip keičiasi maisto ir gėrimų, kartu ir alaus kultūra Lietuvoje, šefas sako, kad maisto valgymo kultūra virto patirčių ir degustavimo kultūra.
„Tarp gausybės skonių nepasiklysti sunku, bet man būti išskirtiniam padeda nuoseklumas ir siekis gaminti patiekalus su pagrindiniais kokybiškais ingredientais. Tad mano pagrindinis išskirtinumas yra paprastumas. Stengiuosi naudoti kuo mažiau ingredientų, rinktis kuo paprastesnius receptus ir pasiekti kuo trumpesnį gaminimo laiką. Čia būtinas ir nuoseklumas – kasdien turi demonstruoti aukščiausio lygio rezultatus, juos derinti su geriausiais produktais ir gėrimais – tik taip išlaikysi kartelę aukščiausiame lygyje“, – sakė V. Blauzdavičius.
Nuosekliai geri rezultatai – kelias į sėkmę
Su tuo, kad paprastumas ir nuoseklumas – meistrystės ženklas, sutinka ir kalbinami gėrimų someljė.
„Švyturio“ alaus someljė Jonas Lingys sako, kad nuoseklumas būtinas norint išlaikyti kartelę aukščiausiame lygyje – tai įrodo ir aludarių jau ne vieną dešimtį metų gaminami alūs.
„Maisto ir gėrimų kultūra Lietuvoje pastaraisiais metais itin pakilo, tačiau sutikčiau, kad sėkmės raktažodžiai dažnai lieka paprastumas ir nuoseklumas. Tikras meistriškumas yra nuosekliai užtikrinti aukščiausią kokybę siauroje skonių ir kvapų juostoje“, – sakė J. Lingys.
Alaus someljė svarsto, kad iš dalies dėl to šiandien vienas populiariausių hitų – paprastas nealkoholinis „Švyturio Ekstra“ lageris.
Ant bangos esantys nealkoholiniai alūs, anot šefo, puikiai tinka ir gaminti, ir atsigaivinti.
Meistriškumas: grilio ekspertas V. Blauzdavičius ir „Švyturio“ alaus someljė J. Lingys sutaria, kad sėkmės raktažodžiai dažnai lieka paprastumas ir nuoseklumas
Patarimas: anot V. Blauzdavičiaus, alus pravers ir marinuojant mėsą – iškepta ji bus gražios karamelinės spalvos, o pati mėsa – minkšta ir švelni.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Į mokyklas grįžta sovietinė tvarka?9
Moksleivių tėvai skundžiasi ir baiminasi, kad į mokyklas grįžta jų jaunystę menantis sovietmetis. Esą mokytojai už neatvykimą į mokyklą, kai jų atžalos turi rašyti kontrolinius darbus rašo vienetus, gavę neigiamus įvertinimus vai...
-
Teismas: advokatas įrašais apie R. Miliūtei „siųstus limuzinus“ pažemino žurnalistės garbę ir orumą5
Vilniaus miesto apylinkės teismas nutarė, kad advokatas Dominykas Vanhara, socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbęs, kad žurnalistei Rita Miliūtei ministrai siųsdavo limuzinus, pažemino jos garbę ir orumą. ...
-
Vilniaus geležinkelio stotyje įrengta VIP salė2
Keleivių vežimo geležinkeliais bendrovė „LTG Link“ Vilniaus geležinkelio stotyje įrengė vadinamąją VIP salę. Vienu metu ja galės naudotis apie 30 pirmos klasės keleivių, antradienį pranešė bendrovė. ...
-
Antakalnio kapinėse Vilniuje rengiamasi statyti J. Žemaičiui-Vytautui skirtą kenotafą4
Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) sudaryta tarpinstitucinė darbo grupė koordinuoti partizanų vadui Jonui Žemaičiui-Vytautui skirto kenotafo statybos darbus. ...
-
Vilnius skelbia Kalėdų švenčių sezono pradžią: eismo ribojimai ir nemokamas viešasis transportas
Jau šį penktadienį, lapkričio 29 d., 19 val., Katedros aikštėje bus įžiebta pagrindinė sostinės Kalėdų eglė. Šventės metu prie Katedros aikštės bus eismo ribojimų, į renginį kviečiama atvykti nemokamu viešuoj...
-
Raudonasis Kryžius: praėjus parai nuo aviakatastrofos paaukota daugiau nei 13 tūkst. eurų1
Praėjus parai nuo Vilniuje įvykusios aviakatastrofos, surinkta daugiau kaip 13 tūkst. eurų aukų, skelbia Lietuvos Raudonasis Kryžius (LRK). Anot jų, platformoje aukok.lt surinkta 6,4 tūkst. eurų, o kitais būdais paaukota 7,3 tūkst. eurų. ...
-
Vilniaus rajono savivaldybė skirs 31,5 tūkst. eurų maisto paketams
Vilniaus rajono savivaldybė skirs 31,5 eurų maisto paketams, skirtiems vienišiems senyvo amžiaus gyventojams ir socialiai remtinų šeimų vaikams. ...
-
V. Benkunskas: po aviakatastrofos evakuotiems žmonėms bus pasiūlyta persikelti į socialinius būstus
Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas teigia, kad po pirmadienį Vilniuje įvykusios aviakatastrofos evakuotiems žmonėms bus siūloma persikelti į socialinius būstus. ...
-
Vilniaus oro uoste laikinai stabdomi skrydžiai1
Vilniaus oro uoste antradienį nuo 10 iki 11 val. bus uždaromas kilimo ir tūpimo takas, dėl to nevyks iki keturių skrydžių. ...
-
„Situacija – žemiau „plintuso“: apie 50 pareigūnų reikalauja pokyčių bausmių sistemoje6
Apie pusšimtis pareigūnų antradienį Nepriklausomybės aikštėje Vilniuje surengė įspėjamąją protesto akciją ir reikalavo pokyčių bausmių vykdymo sistemoje. ...