„YouTube“ vaizdų Pakistanas neblokuoja

Pakistane trečiadienio vakarą nebebuvo blokuojamas populiarus vaizdo įrašų portalas "YouTube", prie kurio prieiga buvo uždrausta, kilus visuomenės pasipiktinimui dėl "šventvagiško" turinio.

"YouTube" nebeblokuojamas, tačiau prieiti prie šventvagiško turinio Pakistane nebus galima", - Pakistano telekomunikacijų valdybos (PTA) pareigūnas Khurramas Mehranas sakė naujienų agentūrai AFP.

Pakistano vidaus reikalų ministras Rehmanas Malikas anksčiau sakė, kad jo šalyje socialinio tinklo "Facebook" ir "YouTube" blokavimas bus atšauktas per kelias artimiausias dienas.

Praeitą savaitę PTA uždraudė prieigą prie "Facebook", "YouTube" ir kai kurių kitų portalų, taip pat apribojo internetinės enciklopedijos "Wikipedia" naudojimą dėl, kaip pranešama, "gausėjančio šventvagiško turinio".

R.Malikas trečiadienį sakė, kad tinklalapiai su "šventvagišku" turiniu tebebus blokuojami, tačiau prieiga prie populiarių portalų, tarp jų "Facebook" ir "YouTube" vėl bus leidžiama po kelių dienų.

"Šį reikalą šiandien aptarėme (ministrų) kabineto posėdyje. Sakiau kolegoms, kad blokuoti tuos tinklalapius nėra teisinga, - ministras sakė AFP. - Sakiau, kad blokuoti reikia tik konkrečius tinklalapius su šventvagiška medžiaga, o ne visus portalus".

Vėliau paskelbtame vyriausybės pranešime "griežtai smerkiamos" pranašą Mahometą vaizduojančios karikatūros, o atitinkamoms tarnyboms nurodoma pasirūpinti, kad tokia medžiaga Pakistane nebūtų prieinama internetu.

Vieno "Facebook" vartotojo paskelbta kampanija "Visi piešia Mahometą", kuria esą siekta propaguoti "saviraiškos laisvę", sukėlė didelį pasipiktinimą tarp islamo aktyvistų šioje Pietų Azijos šalyje, turinčioje 170 mln. gyventojų.

Islamas griežtai draudžia bet kokius šios monoteistinės religijos pranašo atvaizdus, nes laiko juos šventvagyste.

Pastarasis skandalas priminė apie protestų bangą musulmonų pasaulyje, kilusią 2006 metais, kai keli Europos laikraščiai išspausdino Mahometą vaizduojančias karikatūras.

Paraginus religinėms organizacijoms, keli tūkstančiai pakistaniečių išėjo protestuoti į gatves.

Kilus pasipiktinimo bangai, Pakistano vyriausybė blokavo prieigą prie šimtų tinklalapių, kad nebūtų galima pasiekti "šventvagiškos" medžiagos. Tarp jų buvo užblokuoti Jungtinėse Valstijose įsikūrę itin populiarūs portalai "Facebook" ir "YouTube".

Pakistano rytinio miesto Lahoro teismas nurodė blokuoti "Facebook" bent iki gegužės 31 dienos, kol bus išnagrinėta islamo teisininkų pateikta peticija.

Pakistanas taip pat trumpai blokavo "YouTube" 2008 metų vasarį, kilus panašiam protestui dėl pranašą Mahometą vaizduojančių karikatūrų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių