„ConTempo“: nuo sporto salės iki bažnyčios

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio 5–11 d. vyks scenos menų festivalis „ConTempo“, šiais metais pasitinkantis šūkiu „Pasaulio scena – iš arti“.

Programos kūrėjai žiūrovus kviečia iš naujo atrasti Kauno miesto ir rajono erdves, o net 26 skirtingas vietas – bibliotekas, sporto sales, bažnyčios prieigas, skverus, fabrikus ir parkus – žada paversti šokio, teatro ir cirko scenomis. Artėjant „ConTempo“ – pirmoji galimybė pažvelgti į festivalio žemėlapį ir susipažinti su programos spektaklių erdvėmis.

Tarpukario biblioteka

„Ąžuolyno“ bibliotekos Meno ir muzikos skyriaus salėje lankytojus pasitinka medinės kesoninės lubos ir Bohemijos krištolo sietynai. Retas žino, kad čia, kaip manoma, lankėsi Antanas Smetona, būrėsi, bendravo ir vinilinių plokštelių klausėsi Kauno muzikai, o 1973 m. pradėti rengti muzikiniai antradieniai (trečiadieniai), kuriuos vedė kompozitorius Giedrius Kuprevičius.

Sovietmečiu legaliai klausytis vakarietiškos muzikos galimybių buvo labai mažai – radijas ir televizija jos beveik netransliavo, o įrašų įsigyti parduotuvėse būdavo neįmanoma. Melomanai vakarietiškos muzikos įrašus pirkdavo šešėlinėje rinkoje, o G. Kuprevičius muziką įsirašydavo naktimis iš Liuksemburgo radijo, plokštelių gaudavo iš kontrabandininkų. Muzikiniai antradieniai (trečiadieniai) buvo tokie populiarūs, kad visi norintys į salę netilpdavo, todėl įėjimą į renginius imta organizuoti naudojant kvietimus. Beje, salėje buvo eksponuojamas ir pirmasis Kaune išleistas lietuviškas spaudinys – „Regulas dėl skarbavų žmonių...“ (1848 m.).

Šioje istorija alsuojančioje salėje rugpjūčio 5–6 d. vyks „Psilikono“ teatro spektaklis „Širdys ir Kaminai“, kurio muzikinę idėją sukūrė ir gyvai atliks Arkadijus Gotesmanas – vienas ryškiausių ir savičiausių Lietuvos džiazo ir improvizacinės muzikos perkusininkų. Gyvai animuojamos lėlės drauge su archyvinėmis fotografijomis, vaizdo efektais ir teksto subtitrais kurs išskirtinę vaizdo projekciją – groteskišką reginį, lydimą gyvai atliekamos muzikos.

Įvairovė: festivalio organizatoriai atskleidžia, kur vyks pasirodymai. / A. Aleksandravičiaus nuotr.

Tarsi hipnotizuoja

Medinės grindys, devintojo dešimtmečio apdaila ir netikėtos formos, įėjus pro skardines duris ir patekus į KTU angarinę salę, nustebina ne vieną. Dar sunkiau įsivaizduoti šioje salėje ir jos prieigose kasmet sportavusius daugiau nei 2 tūkst. studentų – čia seniau vykdavo privalomos kūno kultūros pratybos, per kurias tekdavo pasiekti ne vieną ištvermės reikalaujanti normatyvą. Tiesa, studentai šioje salėje ir šiandien žaidžia tenisą, užsiima kitomis aktyviomis veiklomis.

Pirmą kartą festivalio metu šiose erdvėse pasirodymą kurs šiuolaikinio cirko menininkė Marie-Andrée Robitaille, iš Švedijos atvežanti fantazijos kupiną nuotykį „Multiverse“. Autentiškoje aplinkoje skleisis ir suksis šviesos, medžiagos ir garsai, atgis milžinai, o žiūrovai panirs į hipnotizuojančią, meditatyvią patirtį.

Net 26 skirtingas vietas – bibliotekas, sporto sales, bažnyčios prieigas, skverus, fabrikus ir parkus – žadama paversti šokio, teatro ir cirko scenomis.

Kūniška, kinetinė patirtis

KTU sporto Chemijos salėje šiandien renkasi krepšinio, rankinio ir salės futbolo mėgėjai. Būtent čia prieš maždaug 20 metų vyko aršiausios universiteto krepšinio komandų varžybos, kuriose žaidė ir krepšininkai Mantas Kalnietis, Paulius Jankūnas, Vytenis Jasikevičius, plušėjo legendiniai krepšininkai ir treneriai Henrikas Giedraitis ir Modestas Paulauskas.

Apie 180 vietų salėje festivalio „ConTempo“ metu vyks trys menininko Alexanderio Vantournhouto pasirodymai „VanThorhout“, kuriuose atlikėjas į sceną žengs kaip Toras, nešinas kūju Mjölniru. Pirmą kartą netradicinėje, sporto varžybų dvasia alsuojančioje erdvėje menininkas kurs įtemptą, fizišką, unikalią choreografinę kalbą, kuri remiasi iš šokio, kovos menų, cirko, jogos, anatomijos ir gyvūnijos pasaulio pasiskolintomis technikomis.

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Istorijos verpetai

1930 m. E. Ožeškienės gatvėje už parapijiečių surinktas aukas nutarta statyti neogotikinių formų bažnyčią. Tuomet dar nežinota, kad per ateinantį 100-metį maldos namų stilius ir paskirtis drastiškai keisis ne vieną sykį. Šis pastatas – buvęs tabako gaminių sandėlis, vėliau – milicijos mokyklos sporto centras su krepšinio sale ir valgykla, o šiandien – aktyviai veikiantys maldos namai, kuriuose šv. Mišių galima klausytis dviem – lietuvių ir anglų kalbomis.

Duris bažnyčia jau ne vienus metus atveria ir kultūros renginiams. Čia rugpjūčio 11 d. įsisuks „ConTempo“ programos spektaklis „Vērpete“, kurį atliks kūrėjai ir atlikėjai Erikas Erikssonas ir Krišjānis Santas. Sukimosi poroje principu kuriamas pasirodymas reikalauja itin didelio tikslumo, greičio ir pasitikėjimo, o kuriamas netradicinėse erdvėse, tarp istorinių evangelikų reformatų bažnyčios sienų, žiūrovus žada įtraukti į tikrą meninį verpetą.

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno marių apsuptyje

Kauno marių panorama Žiegždrių geologiniame take atsiveria iš miestiečių retai atrandamos pusės. Tai tikra geologijos pamoka po atviru dangumi, kurios metu galima tyrinėti skirtingus reljefus ar pamatyti, kur formuojasi stalaktitai. Čia vėjyje skamba ir keliautojų palikti varpeliai, kurių kasmet vis daugėja – visai kaip ir čia besilankančių žmonių.

Vaikščiojant šiuo gamtos peizažų pripildytu maršrutu, matuojant atodangas ir žingsnius, į patirtinį spektaklį-žygį „Brūzgynų eilės“ pakvies „Teatro istorijos“, vaikams ir suaugusiesiems dovanosiantys garsinę kelionę ir lietuvių poetų eilių apie šalies kraštovaizdžio grožį ir jo išmonės kupinus herojus. Spektaklio metu gamtos take atgis dailininkų sukurti meniniai objektai, kurie atgaivina, vizualizuoja eilėraščiuose slypinčias istorijas ir įtraukia žiūrovus į magišką kūrybos pasaulį.

Rugpjūčio 5–11 d. į Kauną ir Kauno rajoną jau šeštą kartą sugrįžta festivalis „ConTempo“, vėl subursiantis ryškiausius Lietuvos ir užsienio scenos menų kūrėjus. Septynias dienas truksiančioje programoje – daugiau nei 45 šokio, cirko bei teatro pasirodymai ir per 30 valandų scenos patirčių.

Festivalio programa – www.contempofestival.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių