Kaune – Panevėžio teatralų viešnagė

  • Teksto dydis:

Sausio 26–27 d. Nacionaliniame Kauno dramos teatre viešės Juozo Miltinio dramos teatras, pristatysiantis naujausius ir populiariausius teatro spektaklius.

Vien tik meilė valdo mus

Sausio 26 d. Kauno žiūrovai turės galimybę išvysti šiuolaikinę komediją "Basomis parke", pastatytą pagal Neilo Saimono pjesę. Spektaklio režisierius – Peteris Stoičevas (Šveicarija).

"Basomis parke" – ir juokinga, ir graudi geros nuotaikos prisodrinta šiuolaikinė komedija. Tai istorija apie meilę – jausmą, kurį žmogaus sąmonės ekspertai prilygina lengvam pamišimui. Meilei nėra amžiaus ribų, nes meilės ir laimės trokšta ne tik jauna, ką tik susituokusi pora. Jos ilgisi ir brandaus amžiaus žmonės – orios mamos, močiutės, keistuoliai kaimynai, kuriems kvailioti ir šėlti tarsi nebepritinka. Pasakojamoje istorijoje šis galingas jausmas verčia vienodai kvailioti tiek jauną porą, tiek solidžių metų sulaukusius žmones ir juos pakylėja iki žvaigždžių. Meilės užvaldyti įsimylėjėliai tampa keisti, sentimentalūs, gali laipioti stogais ar žiemą išlėkti į parką basomis.

Laužydami susiformavusius stereotipus spektaklio kūrėjai kviečia žiūrovus romantiškai pasivaikščioti kartu su vaidinimo herojais. Kas pasakė, kada reikia liautis rašius meilės laiškus? Nuo kokio amžiaus nebegražu laipioti stogais? Svajoti ir romantiškai bučiuotis Mėnulio šviesoje... Išeiti vidurnaktį į parką ir pasivaikščioti basomis...

Spektaklyje vaidina: Inga Talušytė, Deividas Rajunčius, Andrius Povilauskas, Eleonora Koriznaitė, Albinas Kėleris, Vidmantas Fijalkauskas, Gintautas Žiogas, Julius Tamošiūnas, Petras Kežys, Jonas Čepulis, Marius Cemnickas.

Beieškant sodžiaus būties gelmių

Sausio 27 d. panevėžiečiai pristatys spektaklį "Rūkas virš slėnių", sukurtą pagal Romualdo Granausko romaną. Spektaklio režisierius – Raimundas Banionis.

Naujausiame teatro spektaklyje "Rūkas virš slėnių" atveriama R.Granausko kūrinyje pavaizduota lietuviško sodžiaus būties gelmė. Istorija apima keturių kartų Lietuvos kaimo žmonių likimus. Vyresniems žiūrovams tai proga su nostalgija prisiminti savo jaunystę – medinius klasės suolus, mokyklines uniformas, pirmąją meilę. Jaunimui – vertinga istorijos ir žmogiškųjų santykių pamoka, susipažinimas su skaitomiausio 2014-ųjų metų autoriaus kūryba.

Scenoje istorija kuriama "spektaklis spektaklyje" principu: filmavimo grupė kuria siužetą apie Nausodės kaimą ir jo žmones nuo 1940-ųjų iki nepriklausomybės atgavimo. Vaizduojamu tarpukario laikotarpiu iš Amerikos grįžęs viengungis Petrošius (Albinas Kėleris) gyvenimo santaupas aukoja kilniam tikslui – pastatyti kaimo mokyklą. Pasamdo du jaunus mokytojus. Tačiau idilę lyg viesulas rūką sudarko vokiečių ir rusų okupacijos, – jos režisuoja likimus, šluoja senąsias vertybes, keičia charakterius. Idealizmas ir tradicijos nyksta kartu su valstybe. Keičiasi ir melioruojama, kolektyvizuojama Nausodė.

Mokytojų vaikas, žuvusio partizano sūnus Jonas Vyniautas, kurio gyvenimo istoriją pamatys žiūrovai, – jau kitokių laikų žmogus. Kaip Erla ir Upalis teka per ūkanotus slėnius, taip plaukia Jono ir tą pačią dieną gimusios Mildos Marijos gyvenimai. Nuo vaikystės iki brandos, nuo pirmosios meilės bučinių iki žiaurių likimo kirčių – jie greta. Bet ar kartu?

Pasirinkta spektaklio forma, pasak režisieriaus, leidžia išsakyti ir akcentuoti svarbiausias mintis apie žmogaus lemtį istorinių virsmų laikotarpiu. Sąlygiškumas suteikia galimybę jauniausiems teatro aktoriams – Rolandui Normanui ir Justinai Nemanytei – pasakoti apie Joną ir Mariją Mildą nuo pat jų vaikystės iki saulėlydžio. Spektaklyje bus galima išvysti fotografijas ir vaizdo medžiagą – realius dokumentinius vaizdus iš Lietuvos istorijos.

Lemtingas sutapimas

Įdomu tai, jog statant šį spektaklį nutiko kone mistiškas sutapimas. Kai aktorius A.Kėleris pasiūlė šį R.Granausko romaną perkelti į sceną, R.Banionis paprašė rašytojos Renatos Šerelytės Juozo Miltinio dramos teatrui sukurti inscenizaciją. Pasirodo, kad R.Granauskas, prie dešimtmetį rašytojai dovanodamas romaną "Rūkas virš slėnių", užrašė: "...mano darbų tęsėjai". Likimas?

Romaną į teatro sceną perkėlė gerai "susigrojusi" komanda – režisierius Raimundas Banionis, inscenizacijos autorė Renata Šerelytė, scenografas Sergejus Bocullo, kostiumų dailininkė Daiva Petrulytė, kompozitorius Faustas Latėnas ir Juozo Miltinio dramos teatro aktoriai – keturių kartų artistai: Albinas Kėleris, Petras Kežys, Rolandas Normanas, Justina Nemanytė, Šarūnas Januškevičius, Toma Razmislavičiūtė-Juodė, Eleonora Matulaitė, Regina Kairytė, Akvilė Vitkūnaitė, Eleonora Koriznaitė, Laimutis Sėdžius, Jonas Čepulis, Anupras Jucius, Jolita Skukauskaitė-Vaišnienė, Lolita Martinonytė, Laimutė Mališauskaitė, Povilas Adomaitis, Rimantas Teresas, Julius Tamošiūnas, Greta Vaitkevičiūtė, Erika Jovaišaitė, Rusnė Liukpetrytė, Mila Andrejeva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių