Kaune – seniausio Estijos menininkų kolektyvo paroda

Galerija „Meno parkas“ kartu su Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno fakulteto galerija kviečia į seniausiai Estijoje veikiančios menininkų grupės „Kursi koolkond“ parodą. „Ši paroda – tarsi mažas stebuklas“, – sako kaunietis menininkas Reiu Tüüras, jau 31 metus aktyvus „Kursi koolkond“ narys.

„Kursi koolkond“ – ilgiausiai Estijoje veikianti menininkų grupė, įkurta 1988 m. keturių Tartu menininkų. Nuo tada jos nariai surengė 94 kolektyvines ir šimtus personalinių parodų. Šiandien „Kursi koolkond“ kolektyve aštuoni nariai – Albertas Gulkas, Ilmaras Kruusamäe, Marko Mäetammas, Priitas Pajosas, Priitas Pangseppas, Külli Suitso, Imatas Suumannas, Reiu Tüüras – gyvenantys įvairiuose Estijos miestuose, Danijoje, Suomijoje ir Lietuvoje.

„Manau, mus vienija tai, kad mums patinka vienas kito darbai. Be to, palaikome vienas kitą ir žmogiškai. Kartais galvoju, kad tik dėl „Kursi koolkond“ vis dar esu menininkas. Būna, paskambina Ilmaras ir sako: Reiu, reikia naujų darbų, už pusmečio paroda“, – šypsosi R. Tüüras.

Priklausymas tai pačiai menininkų grupei „Kursi koolkond“ toli gražu nerodo bendros jos narių ideologijos, priešingai – tai išskirtinai individualių meistrų bendrystė. Kiekvienas iš jų turi savitą stilių ir raiškos būdą – nuo hiperrealizmo, siurrealizmo, konceptualizmo iki neopop.

Pasak R. Tüüro, nors gali atrodyti, kad tokia menininkų bendrystė – gana išskirtinis reiškinys, istoriškai jis ne naujas: „Juk ir Van Goghas norėjo draugauti su Gauguinu, ir tai – ne vienintelis tokios kūrybinės draugystės atvejis.“

Estų menininkas mano, kad labiausiai visus stebinantis faktas tikriausiai yra tai, jog menininkai, paprastai laikomi egocentriškais, jau daugiau nei 30 metų veikia kaip grupė. „Tiesiog neįtikėtina, kad menininkai ką nors veiktų kartu. Ir dar Estijoje – šalyje, kur nemėgti vienam kito yra įprasta“, – juokauja kaunietis estas dailininkas.

R. Tüüras teigimu, priklausymas grupei suteikia daugiau stiprybės kiekvienam jos nariui – lengviau organizuoti parodas, leisti monografijas, albumus, nes pasiskirstoma darbais ir lėšomis. Grupės menininkai palaiko vienas kitą ir morališkai, dorojantis su kūrybinėmis ir gyvenimiškomis krizėmis, kurių pasitaiko kiekvienam. Jis „Kursi koolkond“ prilygina senai roko grupei – nariai sensta, keičiasi, kai kurie, deja, iškeliauja anapus, tačiau kūryba išlieka paveiki.

„Meno parke“ ir VDA Kauno fakultete bus eksponuojami naujausi „Kursi koolkond“ narių darbai su nedidelėmis išimtimis. Pasak R. Tüüro, parodą organizuojantys menininkai siekia pristatyti tai, ką pastaruoju metu sukūrė geriausio.

„Deja, prieš keletą metų netekome Peeterio Alliko, vieno iš talentingiausių Estijos menininkų, jo naujų darbų nebėra. Be to, bus eksponuojami ir kai kuriems grupės nariams didelę įtaką dariusio Tartu menininko Andruso Kasemaa darbai. Ilmaro tapytas mano portretas taip pat nenaujas, bet įtraukėme jį, nes paroda vyksta Kaune“, – sako R. Tüüras.

„Paskutinė tarptautinė „Kursi koolkond“ paroda vyko prieš dešimtmetį Rygoje, šiam miestui būnant Europos kultūros sostine. Šiemet šį titulą švenčia Tartu. Mūsų paroda – tarsi simbolinis sveikinimas Kaunui, kuriame tebesigirdi Europos kultūros sostinės renginių atgarsiai“, – sako dailininkas.

„Kursi koolkond“ menininkai savo kūrybą eksponavo didelėse grupinėse parodose Italijoje (Venecija, 2007 m.), Pietų Korėjoje (Seulas, 1996 m.), Jungtinėse Amerikos Valstijose (Niujorkas, 2010 m.), Suomijoje, Norvegijoje, Latvijoje, Lietuvoje. Menininkų darbų yra daugelyje muziejų ir privačių kolekcijų Estijoje ir visame pasaulyje.


Kas? Estijos menininkų grupės „Kursi koolkond“ paroda.

Kur? VDA Kauno fakulteto erdvėse (Mutinės g. 2, II aukšte).

Kada? atidarymas spalio 11 d. 17 val.


Kur? Galerijoje „Meno parkas“

Kada? atidarymas spalio 11 d. 18.30 val. Veiks iki lapkričio 10 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių