- Šarūnė Kutinskaitė-Būdavienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
-
Į Kauno turgavietes – ir maisto, ir vaisto
Ruduo diktuoja turgaus asortimentą ir miestiečių pietų stalo turinį. Dabar čia karaliauja raugintos daržovės, miško gėrybės ir pamirštos uogos.
Vietoje vaistų
Daugėjant drabužių sluoksnių, kinta ir miestiečių turgaus pirkinių krepšiai. Vasarą į juos krito salotų lapai, tik ką skinti agurkai, pomidorai ir uogos.
Rudeniui persiritus į antrą pusę, pirkėjai rankas tiesia į sodo, daržo ir miško gėrybes, kurios, jų manymu, padeda pasiruošti šaltajam sezonui, apsisaugoti nuo ligų ir sustiprinti imunitetą. Antai, ne vienas prekystalis šeštadienio rytą raudonavo ne tik nuo ridikų ir obuolių, bet ir nuo gudobelių uogų. Pastarąsias galima valgyti šviežias, jomis gardinti kitų uogų džemus, sirupus. Iš džiovintų gudobelių žiedų ar lapų išeis puiki arbata. Išradingiausieji turgaus prekeiviai pasidalijo ir kitais receptais.
„Uogas gerai nuplaukite ir nesmulkintas užpilkite degtine. Jei norite daugiau skonio ir aromato, įdėkite lazdelę cinamono ir kelis šaukštus medaus. Stiklainį su antpilu paslėpkite tamsioje, vėsioje vietoje ir laikykite apie tris savaites, periodiškai papurtydami“, – paruoštas antpilas, anot ūkininko Antano, nepamainomas vaistas tiems, kas turi problemų su širdimi. Vartojama kasdien po valgomąjį šaukštą, tinktūra teigiamai veikia kraujotaką, sumažina kraujospūdį, padeda atkurti normalų širdies ritmą.
„Anksčiau vaistinėje pirkdavau gudobelių lašiukus, o pastaruosius kelis metus pats sau darausi štai tokį antpilą. Pabandykite ir jūs“, – įsigyti krepšelį paties rankomis rinktų gudobelių uogų siūlė Antanas.
Pamiršta uoga
Savo prisirpusiu raudoniu nuo turgaus prekystalių praeivius viliojo ir putino uogos. Prekeiviai apgailestavo, kad vitaminais, mineralais ir mikroelementais praturtinta uoga nepelnytai neįvertinta. Putinus perka vyresni žmonės, kurie žino jų naudą, o štai jaunimas mieliau renkasi saldžias uogas.
Ką gaminsiu iš moliūgo? Geriau pasakykite, ko iš jo negalima pagaminti.
„Ne kartą girdėjau sakant, kad putinai turi ligoninės kvapą. Todėl jei trinsite jas, naudokite ne cukrų, o medų. Geriausiai šviesų ir švelnų, kaip liepų“, – ūkininkės iš Kauno rajono tikino, kad artėjant žiemai, putinų uogų turėtų būti kiekvieno miestiečio šaldytuve. Jos lengvina peršalimo simptomus, padeda sergant gerklės ligomis ir plaučių uždegimu.
Prisiminę ne kartą girdėtą frazę, esą maistas gali būti vaistas, miestiečiai į pintines krovė raugintas daržoves. Pastarųjų pasirinkimas išties stulbinantis. Anksčiau prekybininkai tegalėjo pasiūlyti raugintus kopūstus ir agurkus, o dabar, norėdami įtikti pirkėjų skoniui, jie pasiruošę paraugti bet ką – brokolius ir burokėlius, ropes ir kaliaropes, svogūnus ir česnakus, obuolius ir kriaušes. Kai kurie ūkininkai siūlė ir naujovių, tarkim, sausą rauginimą.
„Į maišelį reikia sudėti agurkus, druską, žoleles. Sandariai uždaryti ir palikti. Per naktį išsiskiria sultys, o agurkas būna traškus“, – apie kitokį gamybos procesą ir galutinį rezultatą pasakojo Kauno pilies ūkininkų turgelio prekeivė.
Pjausto ir šaldo
Į dažno pirkėjo pintines keliavo įspūdingi moliūgai. Vieni miestiečiai jais ruošėsi papuošti šventinį Helovino stalą, kiti virti sriubą, gardintą spirgučiais, pelėsiniu sūriu ar šaukštu riebios grietinės.
„Ką gaminsiu iš moliūgo? Geriau pasakykite, ko iš jo negalima pagaminti. Šeimą esu nustebinusi šokoladiniu moliūgo pyragu, moliūgų blyneliais ir net moliūgo sviestu. Šiandien planuoju daryti moliūgų virtinukus su grybais. Žiūrėsim, kaip patiks namiškiams“, – kaunietė Erika vylėsi, kad jos debiutinis patiekalas bus įvertintas teigiamai.
Kiekvieną šeštadienį miesto turgavietes lankanti moteris pasakojo, kad metų laikai ir pasiūla ant prekystalių koreguoja racioną. Vasarą ant pietų stalo karaliauja įvairios salotos, o rudenį jų vietą užima karšti daržovių patiekalai.
„Stengiamės viską valgyti kol šviežia. Jei kas lieka, tuomet pjaustau gabalėliais ir dedu į šaldymo kamerą. Žinau, kad taip visos daržovės, vaisiai ir uogos nepraranda savo gerųjų savybių. Marinuoti, virti ar rauginti – ne man. Jei ko reikia, nueinu į turgų ir nusiperku“, – apie savo sezoninius įpročius kalbėjo moteris.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Rangovo konkursas Kauno centriniam paštui – kitąmet1
Kauno centrinio pašto pastate veiksiantis Nacionalinis architektūros institutas (NAI) rangovo pastato rekonstrukcijai ketina ieškoti kitų metų antrąjį ketvirtį, o darbus tikisi pradėti rudenį. ...
-
Įžiebtos Vilniaus, Kauno, Klaipėdos eglės: kuri gražiausia?19
Kaunas, Vilnius ir Klaipėda jau įžiebė savo Kalėdų eglutes. Nemažai žmonių diskutuoja, kuri žaliaskarė gražiausia, kuri gal turi trūkumų. ...
-
Su meile – nuo bendruomenės: Kauno senamiestyje suspindo eglutė14
16 metų pagrindinę Kauno eglę Rotušės aikštėje kūrusi menininkė Jolanta Šmidtienė šįkart pateikė improvizaciją: padabino eglę M. Valančiaus gatvėje. ...
-
Seserų benediktinių jubiliejus: kviečia džiaugtis kartu2
„Kasdien siunčiame maldas į dangų už kiekvieną žmogų“, – sako sesuo Gabrielė, priklausanti vienuolių bendruomenei, kuri dabar mini neeilinį jubiliejų. ...
-
Pienocentrą Kaune valdanti įmonė dėl paveldosaugos pažeidimų neteks miesto paramos4
Kauno Laisvės alėjoje esančių Pienocentro rūmų savininkas dėl Kultūros paveldo departamento (KPD) nustatytų fasado tvarkybos pažeidimų neteks miesto paramos, tačiau galės jos prašyti vėl, sako savivaldybė. ...
-
Įžiebtos Vilniaus ir Kauno Kalėdų eglės: kuri žaliaskarė jums gražesnė?22
Kaunas ir Vilnius jau įžiebė savo Kalėdų egles. Kaip ir kasmet, pasipylė diskusijos, kuri žaliaskarė šiemet gražesnė. ...
-
Energijos užtenka ir mokslams, ir savanorystei1
Ringaudiškis Antanas Venskūnas – Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) studentas, savanoris, mielai kimbantis tvarkyti fortus ir aktyvus Kauno rajono gyventojas. „Kauno diena“ kviečia iš arčiau susipažinti su Rindaugų bendr...
-
Aukcionuose – populiariausi butai4
Kaunas toliau rengia nekilnojamojo turto (NT) aukcionus ir taip atsikrato nereikalingų pastatų. Šiemet aukcionuose dažniausiai pavyko parduoti butus ir gyvenamąsias patalpas. ...
-
Ukrainos fronto fotografas, vaikystę leidęs ir Kaune: svajoju apie karo pabaigą
„Ne aš pasirinkau fotografiją, o fotografija pasirinko mane“, – sakė dokumentinės fotografijos meistras iš Ukrainos Oleksandras Hliadelovas, kurio dalis vaikystės prabėgo Kaune. ...
-
Kaune užbaigtos antrojo A. Meškinio tilto statybos30
Automagistralėje ties Kaunu baigtos antrojo A. Meškinio (Kleboniškio) tilto statybos, praneša „Via Lietuva“. ...