Kauno miesto taryba po vasaros atostogų sugrįžo į posėdžių salę

Beveik du mėnesius Kauno taryba galėjo atostogauti, posėdžiai nevyko. Po pertraukos miesto politikai vėl sugrįžo dirbti Kaunui, o opozicija pareiškė norą iš pareigų atstatydinti merą.

Opozicijos pareiškimas

Prieš vykusį Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdį opozicijoje esanti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija paskelbė inicijuojanti mero Visvaldo Matijošaičio atleidimo iš pareigų procedūrą.

TS-LKD frakcijos seniūno Pauliaus Lukševičiaus teigimu, V.Matijošaitis jau anksčiau turėjo pasirinkti, ar nori būti verslininku ar politiku, o jam nevykdant pažadų dėl verslo Rusijoje nutraukimo, anot P.Lukševičiaus, opozicijos atstovams teks pradėti atstatydinimo iš pareigų procedūrą.

Tačiau jis pripažino, kad kol kas atstatydinimo procedūros dokumentai tarybos sekretoriatui dar neperduoti, nes nėra reikiamo skaičiaus parašų.

P.Lukaševičius BNS nurodė, kad raštas dėl mero atstatydinimo procedūros surašytas, jį pasirašė visi šeši Kauno TS-LKD frakcijos nariai, tačiau dokumentą bus siūloma pasirašyti ir kitoms miesto tarybos politinėms jėgoms. Parašus planuojama rinkti iki penktadienio.

Reikia trečdalio

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, inicijuoti mero atleidimą iš pareigų galima, jei jis sulaužė priesaiką arba nevykdo jam įstatymuose nustatytų įgaliojimų.

Teikimą dėl to gali siūlyti ne mažiau kaip trečdalis savivaldybės tarybos narių.

Jei konservatorių iniciatyvą palaikytų Kauno miesto taryba, dar reikėtų gauti Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išvadą, ar tikrai meras sulaužė priesaiką, nevykdė įgaliojimų. Teismui pateikus teigiamą išvadą, už mero atleidimą iš pareigų dar turėtų balsuoti ne mažiau kaip trys penktadaliai tarybos narių.

Konservatoriai Kauno miesto savivaldybės taryboje turi šešis atstovus, opoziciniai demokratai – tris iš 41 tarybos nario. Mero V.Matijošaičio vadovaujamam „Vieningam Kaunui“ taryboje atstovauja 32 politikai.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Meras atostogauja

Sutapimas, ar ne, bet opozicija ėmėsi mero atstatydinimo šiam išėjus atostogų. Šiandien vykusiame miesto tarybos posėdyje jis nedalyvavo.

Kauno mero V.Matijošaičio dienotvarkėje įrašyta, kad jis atostogauja rugsėjo 9–15 d.

Po vasaros į posėdžių salę grįžo ir ne visi miesto tarybos nariai – iš 41 tarybos nario antradienį posėdžiavo 36.

Priimti sprendimai

Antrojo pusmečio pirmajame posėdyje apsvarstyta daugiau nei pusšimtis klausimų. Rugsėjo posėdyje politikai nusprendė tęsti bendradarbiavimą su Prancūzijos miestu Grenobliu.

Taip pat šiek tiek pakoreguotas miesto biudžetas. Opozicija siūlė jau dabar pradėti svarstyti paramos priemones, skirtas gyventojų ir verslo patiriamoms išlaidoms dėl padidėjusių energetikos kainų amortizuoti ir jas įtraukti į biudžetą. Tačiau jokie konkretūs siūlymai šį kartą nesvarstyti. Tikėtina, kad politikai su aiškesne pagalbos vizija sugrįš jau į kitą posėdį.

Taip pat Kauno taryba apsvarstė, kam skirti Metų mokytojo apdovanojimą, diskutavo, kaip galima pakoreguoti Žemosios Fredos bendrąjį planą.

Į rugsėjo posėdžio darbotvarkę įtrauktas ir klausimas dėl apleistų pastatų. Pritarta atnaujintam sąrašui, vadinasi, pastatai ar teritorijos, kurios ilgą laiką neprižiūrimos, bus apmokestintos didesniais mokesčiais. Kaip įprasta, apsvarstyta nemažai klausimų, susijusių su miestui nebereikalingu NT pardavimu ar nuoma.

Kauno taryba nustatė ir įkainius tiems, kurie mieste nori verslauti, turint verslo liudijimą. Apsvarstyti ir keli klausimai, susiję su švietimu. Tarybos posėdyje pristatyta, kad šį rugsėjį Kauno bendrojo ugdymo mokyklose mokslus pradėjo 34 tūkst. mokinių. Palyginti su praėjusiais mokslo metais, mokinių mieste padaugėjo 1,5 tūkst., iš jų kiek daugiau nei 1 tūkst. mokinių yra iš Ukrainos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių