Medicinos darbuotojų dieną Karo medicinos tarnyboje atidaryta išskirtinė paroda

Balandžio 27-ąją Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos kiemelyje iškilminga karių rikiuote paminėta Medicinos darbuotojų diena bei atidaryta Vytauto Didžiojo karo muziejaus paroda „PRO VITA už gyvybę“.

Renginio metu medicinos darbuotojus, karius ir darbuotojus pasveikino Karo medicinos tarnybos vadas plk. ltn. Raimundas Blavieščiūnas bei Vytauto didžiojo karo muziejaus direktorė Rita Malinauskienė, o parodos „PRO VITA už gyvybę“ autorius Vytauto didžiojo karo muziejaus Karybos istorijos skyriaus muziejininkas Povilas Barštaitis atidarymo proga papasakojo apie karo mediciną, siekiančią net Antikos laikus.

Parodoje „PRO VITA už gyvybę“ pristatoma karo medicinos istorija nuo Antikos laikų iki XX a. Joje išskiriami svarbiausi šios srities pokyčiai, lėmę karo medicinos „pergales“ prieš karių žaizdas ir ligas. Taip pat pabrėžiami besikuriančios pirmosios Lietuvos Respublikos karo medikų nuopelnai, svariai prisidėję prie sėkmingų nepriklausomybės kovų.

Karo medicinos tarnybos kiemelyje prie Dr. Jono Basanavičiaus paminklo atidarytą parodą galės išvysti ne tik sveikatą pasitikrinti atvyksiantys kariai, bet ir kauniečiai bei miesto svečiai. Informacija apie parodos lankymą ir išankstinė registracija bus paskelbta Vytauto Didžiojo karo muziejaus „Facebook“ paskyroje.

Vyr. srž. M. Kolbino nuotr.

Balandžio 27 d. minima Medicinos darbuotojų diena. Nors šios dienos paminėjimo ištakos siekia net 1918 metus, oficialiai ji įteisinta tik 2004-aisiais Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro Juozo Oleko iniciatyva. Jis pasiūlė šia diena papildyti Atmintinų dienų sąrašą. Lietuvos medicinos darbuotojų šventė skirta šalies medikams: gydytojams, slaugytojams ir visiems, savo gyvenimą paskyrusiems sveikesnei visuomenei kurti.

Balandžio 27-oji pasirinkta neatsitiktinai – 1918 m. Lietuvos Valstybės Tarybos sprendimu buvo įkurta Sveikatos komisija. Garbė rūpintis savo šalies žmonių sveikatos apsauga tuo metu buvo patikėta tautos patriarchui daktarui Jonui Basanavičiui. Simboliška, kad Karo medicinos tarnyba pavadinta būtent Dr. Jono Basanavičiaus vardu. Sveikatos komisijos nariais taip pat buvo inžinierius profesorius Steponas Kairys, kunigas Justinas Staugaitis. Vėliau prie jų veiklos prisijungė daktaras Jurgis Alekna.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Reikes pamatyti gyvai ta paroda

seniau tai šundaktariai

seniau tai šundaktariai  portretas
dirbo matyt išėjo i atsarga .ir darbuotojai mandagesni dabar ankšciau kaip i šuni žiuredavo .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių