Nebeliks S. Nėries apylinkės

Per Prezidento ir Europos Parlamento (EP) rinkimus dalis kauniečių balsavo Salomėjos Nėries vardu pavadintoje apylinkėje. Tačiau Seimo rinkimuose jau bus naudojamas kitas pavadinimas.

Priminė apie kolaboravimą

Seimo narys Andrius Kupčinskas su „Kauno diena“ pasidalijo kreipimusi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl to, kad Žaliakalnyje, Aukštaičių g. 78, veikianti Kauno Gedimino sporto sveikatingumo gimnazija per rinkimus tampa S. Nėries apylinke.

Pasak politiko, ši apylinkė turi daugiau nei 4 tūkst. rinkėjų, todėl nepriimtina apylinkę vadinti S. Nėries vardu. Seimo narys atkreipė dėmesį, kad šios mokyklos pavadinimas pakeistas prieš gerą dešimtmetį, tačiau apylinkės pavadinimas liko nepakitęs iki šių dienų.

„Manome, svarbu peržiūrėti ir pakeisti apylinkės pavadinimą, atsižvelgiant į S. Nėries viešąjį ir istorinį vertinimą šiandienėje Lietuvoje bei dėl jos koloboravimo su okupantais.

S. Nėries ideologinis palikimas ir jos ryšys su totalitariniais režimais sukelia neigiamus vertinimus ir nuomones tarp daugumos šalies gyventojų. Didelė dalis visuomenės linkusi kritiškai vertinti asmenis, kurie veikė ar bendradarbiavo su okupacinėmis jėgomis. Todėl S. Nėries vardo suteikimas institucijoms kelia pagrįstų abejonių dėl šio vardo tolesnio populiarumo, viešo legitimizavimo ir regimybės sukėlimo apie nepriekaištingą meninę veiklą, pamirštant kolaboravimo aplinkybes“, – VRK adresuotame laiške dėstė A. Kupčinskas.

Jis nurodė, kad kelti apylinkės pavadinimo klausimą jį paskatino rinkėjai. „Šį prašymą pateikėme po EP rinkimų, kai kreipėsi rinkėjai, kurie buvo pasipiktinę, kad yra priversti savo pilietinę valią reikšti jiems nepriimtinu vardu pavadintoje apylinkėje“, – teigė politikas, pridūręs, kad S. Nėries vardas stipriai kvestionuojamas, todėl vienoje Kauno apylinkių šio pavadinimo neturėtų likti.

Pokyčiai: Gedimino sporto sveikatingumo gimnazijoje nuo šiol per rinkimus veiks ne S. Nėries, o Aukštaičių apylinkė. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Pokyčiai – jau geitai

Rudenį vyks Seimo rinkimai, tad kauniečiai jau eis balsuoti ne į S. Nėries, o į Aukštaičių apylinkę.

„Aukštaičių pavadinimas pasirinktas neatsitiktinai – tai pagrindinė gatvė, kurioje įsikūrusi rinkimų apylinkės komisija. Šis pokytis padės aiškiau identifikuoti apylinkės vietą ir prisidės prie patogesnio gyventojų orientavimosi, atlieps vietos gyventojų tapatybės lūkesčius.

Svarbu, kad istorinė atmintis nepasimiršta ir kasdienybės dalykuose. Esu įsitikinęs, kad tai bus naudinga visiems Aukštaičių apylinkės gyventojams ir suteiks deramo aiškumo ir paprastumo. Šis pokytis galėtų tapti pavyzdžiu ir kitoms savivaldybėms dėl atskirų gatvių ar kitų savivaldybinių objektų pavadinimų, siekiančioms išlaikyti istoriškai švarų ir sąžiningą institucijų įvaizdį“, – po teigiamo VRK sprendimo dėl apylinkės pavadinimo keitimo rašė A. Kupčinskas.

Informuos gyventojus

VRK patarėja, laikinai einanti Mokymų ir komunikacijos skyriaus vedėjo pareigas, Diana Daubarė „Kauno dienai“ patvirtino, kad dalį Kauno rinkėjų pokyčiai dėl apylinkės pavadinimo palies jau artimiausiuose rinkimuose.

„Dėl Kauno miesto S. Nėries rinkimų apylinkės pavadinimo pakeitimo 2024 m. birželio 11 d. buvo gautas Seimo narių grupės kreipimasis. Kadangi Rinkimų kodekso 18 str. 2 d. nurodyta, kad rinkimų apylinkės yra tvirtinamos ir prireikus keičiamos savivaldybės administracijos direktoriaus teikimu, VRK Seimo narių kreipimąsi persiuntė pagal kompetenciją Kauno miesto savivaldybės administracijai.

Gavus savivaldybės administracijos direktoriaus teikimą buvo pakeistas šios rinkimų apylinkės pavadinimas iš S. Nėries į Aukštaičių. Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose ši rinkimų apylinkė vadinsis Aukštaičių“, – nurodė D. Daubarė.

Aukštaičių pavadinimas pasirinktas neatsitiktinai – tai pagrindinė gatvė, kurioje įsikūrusi rinkimų apylinkės komisija.

VRK pažymėjo, kad Seimo rinkimuose nauju pavadinimu pavadintos apylinkės ribos nesikeičia. Be to, rinkėjai savo pilietinę pareigą galės atlikti jiems įprastoje vietoje – Kauno Gedimino sporto sveikatingumo gimnazijoje (Aukštaičių g. 78). Visgi, gyventojai bus informuoti, kad balsuoti reikės eiti į Aukštaičių apylinkę.

„Šios rinkimų apylinkės rinkėjai, kaip ir kiti rinkėjai, gaus kvietimus į rinkimus, kuriuose bus nurodyta jų rinkimų apylinkės pakeistas pavadinimas, adresas ir kita rinkėjams svarbi informacija apie rinkimus“, – teigė VKR atstovė.

Šios dienos duomenimis, Aukštaičių rinkimų apylinkėje yra 4 187 rinkėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O, varge,

O, varge, portretas
pasirodo daug metų Kauną valdė visiškas dvasios ligonis.

Purmaliai

Purmaliai portretas
Kupčiau tavo senelis buvo komunistas kietas.Ką pamiršai ...

Nu puiku nu

Nu puiku nu portretas
Nuostabioj, ką tik pasibaigusioj Dainų šventėj skambėjo S.Neries eilėraščių dainos o konserVatnykam px - reik toliau istoriją perdirbinėt ir poetų atmintį naikint
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių