„Nemuno 7“ kvies išlaisvinti ir atskleisti savo kūrybiškumą

„Nemuno7“ šio sezono kultūrinę kelionę pradėjo gegužės 18 d. koncertu, kuriame pasirodė žinomi atlikėjai TEN WALLS ir SAMANTA. Ką lankytojams dar pasiūlys puikus tvarumo pavyzdys – antram gyvenimui prikeltas laivas-žemkasė?

„Gyvų pasirodymų mėgėjų vasarą laukia dar du dideli „Nemuno7“ koncertai. Artimiausias didelis koncertas numatytas liepos viduryje, trečiasis – rugsėjį. Siekdami pritraukti skirtingų auditorijų, supažindinti su skirtinga muzika, neapsistosime ties vienu stiliumi ir auditorijai pasiūlysime skirtingo įvaizdžio ir skambesio grupių. Derinimo darbai vis dar vyksta, todėl kol kas neatskleisime visų detalių. Stebėkite naujienas“, – intrigavo Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro (KRTVIC) direktorė Emilė Kaminskaitė-Sutkuvienė.

Be to, numatyta daugybė kitų mažesnių veiklų, skirtų įvairaus amžiaus lankytojams. Tai parodos, koncertai, ekskursijos ir edukacinės dirbtuvės. Pavyzdžiui, galima dalyvauti tvarumo ir meno sintezės ekskursijose, kuriose supažindinama su laivo istorija, augalais pionieriais ir laivo poveikiu vietos bendruomenei“, – pasakojo KRTVIC direktorė.

Emilė Kaminskaitė-Sutkuvienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Plėtoja tvarumo temą

Kultūros laivas „Nemuno7“, bendradarbiaudamas su Mobilia meno mokykla, jau kviečia išbandyti odos dirbinių kūrimo meną. Per edukacijas jos dalyviai turės galimybę iš nenaudojamų odos atraižų pasigaminti vienetinę apyrankę, kaklo papuošalą ar kitą suvenyrą. „Šių praktinių dirbtuvių dalyviai išlaisvins ir atskleis savo kūrybiškumą eksperimentuodami su įvairiomis tekstūromis, spalvomis ir raštais. Ne tik įgysite praktinių odos dirbinių gamybos įgūdžių, bet ir prisidėsite prie kilnaus tikslo – atliekų mažinimo ir tvarios praktikos skatinimo“, – sakė E. Kaminskaitė-Sutkuvienė.

Edukacija „Tvarumo dirbtuvės industriniame laive“ taip pat atliepia vartojimo mažinimo, alternatyvaus žaliavų panaudojimo temas. Jos dalyviai iš audinių atraižų ir skardinių galės pasigaminti antrinio dizaino suvenyrą: pieštukinę arba vazonėlį augalui.

Skaičius: šį sezoną ketinama apsiriboti trimis dideliais koncertais. / G. Meškausko nuotr.

Dėmesys šeimų laisvalaikiui

„Nemuno7“ – unikalus kultūros, technikos ir gamtos sintezės objektas, todėl KRTVIC siekia ne tik pasiūlyti turistams ką nors savito, unikalaus ir nepatirto, bet ir šviesti visuomenę, skleisti tvaraus meno idėjas, kviesti būti dalimi šio unikalaus projekto.

„Nemuno7“ vis dar ieško formato, kuris tenkintų ir vietos gyventojus, ir svečius, ir persisotinusią kultūros bendruomenę.

„Žinoma, kartu mes reprezentuojame ir kviečiame aplankyti Kauno rajoną, kuriame gamta ir tradicijos susipina su novatoriškais sprendimais. Šiuolaikinis keliautojas ieško nestandartinių objektų, įdomių aplinkų, patogios infrastruktūros, o „Nemuno7“, prisišvartavęs kurortinėje Kauno rajono dalyje, Zapyškyje, turi viską, kad atlieptų keliautojų lūkesčius“, – teigė pašnekovė.

Šiais metais daug dėmesio skiriama šeimų laisvalaikiui, mažieji ypač mėgsta lankytis šiame objekte ir viską pabandyti savomis rankomis. Čia visada rasite denio ekspoziciją, turėsite galimybę susipažinti su augalais pionieriais, galerijos erdvėje šiais metais veiks net kelios skirtingos parodos, o koncertinės programos tikrai nustebins visus, kurie apsilankys kultūros laive“, – patikino E. Kaminskaitė-Sutkuvienė.

Siekis: turistams stengiamasi pasiūlyti ko nors savito, unikalaus ir nepatirto. / L. Cesiūnaitės nuotr.

Populiarumas išaugo

Pernai „Nemuno7“ apsilankė 6,8 tūkst. žmonių, arba tris kartus daugiau nei šventiniais, projekto „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“, metais. „Šis augimas galėjo būti nulemtas mūsų atvirumo, padidėjusio renginių skaičiaus ir didesnio prieinamumo įvairioms socialinėms grupėms. Be abejo, įtakos turėjo ir tai, kad antraisiais metais „Nemuno7“ garsas toliau sklido plačiai, savo pozityvia ir unikalia žinia pritraukdamas vis naujų lankytojų, kurie šią žinią be didesnės reklamos perduodavo vis kitiems, naujiems potencialiems kūrybiškumo ir industrijos mėgėjams“, – neabejojo pašnekovė.

Spėjama, kad išaugusiems lankytojų srautams įtakos galėjo turėti ir įvairūs renginiai, išsiskyrę savo vizualumu, įvairove ir meniškumu, kurie nuo sezono atidarymo iki uždarymo visuomet buvo kokybiški ir jaukūs. „Todėl šiais metais nereikėjo daug ko keisti, tik dar labiau stiprinti vėlyvų pusryčių koncertus sekmadieniais, jaukių vakarų koncertus ir siūlyti dar įvairesnę muziką. Nors mums patiems sunku atsakyti, tačiau šiais metais norėjome išbandyti naujas sroves ir pritraukti naują auditoriją. Siekiame būti kaip Nemuno vanduo – judėti pirmyn ir niekada nesustoti“, – sakė KRTVIC direktorė.

Populiarumas: „Nemuno7“ renginiai sutraukia minias žiūrovų ir klausytojų. / G. Meškausko nuotr.

Paklausta, ar šiųmetė kultūros laivo vasara bus intensyvesnė nei pernykštė, E. Kaminskaitė-Sutkuvienė patikino, kad tikrai nebus. „Šiemet, siekdami mažiau varginti vietos bendruomenę mažais renginukais, programą perdėliojome ir apsiribosime keliais didesniais. Be abejo, esame atviri organizatoriams iš Kauno ir kitų miestų, laukiame konferencijų ir net norinčių kultūros laive rengti asmenines šventes, bet šiemet mėginsime nekelti nuolatinio triukšmo, kaip darėme praėjusiais metais. „Nemuno7“ vis dar ieško formato, kuris tenkintų ir vietos gyventojus, ir svečius, ir persisotinusią kultūros bendruomenę. Tai nėra vienadienis Kauno rajono projektas, tai nėra ir tradicinis objektas, todėl eksperimentuodami vis dar esame ieškojimų etape“, – patikino pašnekovė.


Komentaras

Paulius Visockas

Kauno rajono savivaldybės vicemeras

Trečiasis kultūros laivo „Nemuno7“, kurio uostu tapo Zapyškis, sezonas liudija, kad tai išties pasiteisinęs projektas. Dėl aplinkosauginių priežasčių netinkama naudoti žemkasė, atgimusi kaip daugiafunkcė erdvė, suteikia galimybę lankytojui ne tik susipažinti su istoriniu kontekstu, bet ir patirti naujų meno, kūrybos ir kultūros formų. Vienas iš „Nemuno7“ tikslų – ne tik išsaugoti istorinį paveldą, bet ir suteikti jam naują aktualų vaidmenį nūdienoje. Kitas, kaip tvarumo projekto, – ekologinio sąmoningumo didinimas, tam ir skirtos šiųmetės edukacijos. Svarbiausia, kad veikla plėtojama ieškant pusiausvyros visuomenėje, gamtoje ir mene.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių