Papiktino poilsiautojos elgesys: pabandžius sudrausminti – pasiuntė toli

Kėdainietė Kristina su dukra dažnai atvyksta pailsėti prie Ašarėnos tvenkinio Pelėdnagiuose. Čia ir aplinka tvarkinga, ir persirengimo kabinos, ir tualetai ir visa kita infrastruktūra sutvarkyta. Tačiau moterį šokiravo vienos poilsiautojos elgesys – ši visų akivaizdoje su ilgiausiais kotais skynė tvenkinio pakrantėje žydinčias vandens lelijas, o pabandžius sudrausminti – pasiuntė „toli toli“.

Elgesys šokiravo

Į žiniasklaidą besikreipusi jauna mama teigė buvusi šokiruota vienos poilsiautojos elgesio. Moteris visų poilsiautojų akivaizdoje skynė pakrantėje žydinčias vandens lelijas.

„Ar taip galima elgtis? Ar galima rauti su ilgiausiais kotais lelijas? Ar išvis galima plėšyti jų žiedus… Aš pabandžiau sudrausminti, tai pasiuntė toli toli mane, nuėjo ir nusiskynė. Ir dar su ilgiausiais kotais… Juk šios gėlės žydi pakrantėje, puošia visą tvenkinį. Kodėl negalime žiedais grožėtis visi, kam juos draskyti?“ – pykčio ir apmaudo neslėpė Kristina, kuri dar spėjo mobiliuoju telefonu nufotografuoti lelijas skynusią moterį.

Moterį šokiravo vienos poilsiautojos elgesys – ši visų akivaizdoje su ilgiausiais kotais skynė tvenkinio pakrantėje žydinčias vandens lelijas, o pabandžius sudrausminti – pasiuntė „toli toli“./Skaitytojos Kristinos nuotr.

Yra 3 vandens lelijų rūšys

Mokslinėje literatūroje rašoma, kad vandens lelijos yra žoliniai, daugiamečiai augalai, turintys gerai išsivysčiusius šakniastiebius ir plūduriuojančius didelius lygiakraščius lapus. Žiedai pavieniai, iškilę virš vandens. Vaisius – sultingas ąsotėlis, panašus į uogą. Lelijos auginamos ir kaip dekoratyviniai augalai. Paplitusios visame pasaulyje, žinoma apie 50 rūšių.

Iš viso Lietuvoje auga 3 rūšių vandens lelijos. Paprastoji, įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą, prie dugno prisitvirtina rizoidais. Jos šakniastiebiais ir lapais maitinasi vandens žvėreliai: vandeniniai pelėnai, bebrai, ondatros ir kt. Nyksta dėl vandens užterštumo, žiedų skynimo. Mažažiedė vandens lelija (baltoji) yra retas augalas, todėl visoje respublikoje saugotinas. Mažoji vandens lelija tinka kaip dekoratyvinis augalas vandens baseinams apželdinti bei auginti akvariumuose.

Už skynimą – baudos

Aplinkos ministerija informuoja, kad dėl nepalankių sąlygų (mažėjančio tinkamų buveinių skaičiaus) ir mažėjančių populiacijų lelijos Lietuvoje yra saugomos. Paprastosios vandens lelijos įrašytos į Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų sąrašą. Už šių vandens augalų skynimą, laužymą ar bet kokį kitą naikinimą administraciniame nusižengimų kodekse numatytos baudos nuo 30 iki 580 eurų.

Be to, šiame sąraše taip pat nustatyta, kad draudžiama skinti ir prekiauti visų rūšių vandens lelijų žiedais (ir mažažiedžių, ir paprastųjų). Baudos pagal Administracinį nusižengimų kodeksą siekia nuo 10 iki 60 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
tiktu i kompanija gulbes smaugikui, idomu, surado ir nubaude, nors netikiu kad ieskojo

to-Ruzzios rezimas vaiksto gatvese

to-Ruzzios rezimas vaiksto gatvese portretas
tu ir ESI ruskė. Nes TIK parašoje taip elgėmasi. DINK į savo dvokiančią PARAŠĄ, ten galėsi naikinti viską ir apšikti viską.

PILNA tokių

PILNA tokių portretas
DEBILIŲ Lietuvoje!!!! Už tokius dalykus yra ir Administracinė atsakomybė. Reikia rašyti pareiškimą policijai ar gyvenvietės Viešosios tvarkos skyriui. Brangiai jai kainuos tos lelijos. NEREIKIA tylėti!!!!
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių