Rotušės aikštėje pluša archeologai: ko ieško?

Rudenį planuojama pradėti Rotušės aikštės rekonstrukciją, tad šiuo metu atliekami paruošiamieji darbai. Juos pradėjo archeologai, kurie ieško, ar po istoriniu grindiniu nėra paslėptų lobių.

Kas atliekama?

Ne vienas kaunietis pastebėjo, kad Rotušės aikštėje, ties susikirtimu su A. Jakšto gatve, erdvę apjuosė tvoros, už kurių iškastos ir duobės. Savivaldybės atstovai „Kauno dienai“ patvirtino, kad Rotušės aikštėje darbuojasi archeologai.

„Veiksmas Rotušės aikštėje reiškia artėjantį šios reprezentacinės miesto erdvės atnaujinimą. Prieš atliekant žemės darbus istorinėse saugomose teritorijose, pirmiausia privaloma atlikti archeologinius tyrimus. Pagal parengtą tyrimų projektą archeologai ėmėsi darbo – kasinėjamos vietos, kur bus tiesiami inžineriniai tinklai“, – dienraščiui teigė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Jis nurodė, kad vėliau archeologai dirbs kartu su rangovais, dalyvaudami visame rekonstrukcijos procese. „Analogiškai darbai vyko Vilniaus gatvėje ir kitose Senamiesčio teritorijose“, – pridūrė specialistas.

A. Pakalniškis informavo, kad Rotušės aikštės rekonstrukcijai jau išduotas statybos leidimas.

„Planuojame iki rudens išrinkti rangovą, o darbus pradėti pasibaigus lauko kavinių sezonui“, – kada aikštėje pradės karaliauti statybininkai, nurodė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Darbai: archeologai kasinėja ten, kur bus tiesiamos požeminės komunikacijos. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Ryškūs pokyčiai

Po rekonstrukcijos Rotušės aikštė bus visiškai kitokia. Pasak architektų, idėją, kaip pakeisti šią Senamiesčio erdvę, diktavo įvairūs istoriniai laikotarpiai.

„Po rekonstrukcijos pasikeitusi Rotušės aikštė atskleis istorinius ir funkcinius šios miesto aikštės bruožus. Pagrindinis pokytis bus pačios aikštės erdvės suvokimas, grindžiamas senojo – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikotarpio – Kauno turgaus aikštės kontekstu.

Šis laikotarpis, kai aikštė buvo vientisa plokštuma nuo fasado iki fasado, yra išskirtinai svarbus ir pasirinktas kaip pagrindas aikštės koncepcijai. Žinoma, atsižvelgta į aikštėje nugulusius kitų laikotarpių istorinius sluoksnius, virtusius vertingosiomis savybėmis, kaip, pavyzdžiui, esamas autentiškas tašytų akmenų ir riedulių grindinys“, – yra kalbėjusi „SOMA Architects“ architektė Lina Bareikytė-Dumčiuvienė.

Ji aiškino, kad rekonstruota aikštė nebus varžoma iškiliomis kliūtimis, o pjauto granito plokštės, kurios atsiras aikštės centre ir buvusių šaligatvių zonose, savo gabaritais bus artimos grindinio akmeniui. Be to, tašyto akmens grindinys sukurs vientisą dangą, užtikrinančią laisvą judėjimą visiems aikštės lankytojams.

Rotušės aikštės rekonstrukcijai jau išduotas statybos leidimas.

„Pėsčiųjų prioritetas bus sustiprintas, kadangi esamos gatvės zonos paverčiamos daugiafunkce erdve. Automobilių eismas bus leidžiamas tik tam tikromis gatvėmis, o visa aikštė bus skirta miesto šventėms, renginiams, paviljonams, turgeliams ir kitoms pramogoms, suteikiant kauniečiams daugiau vietos laisvalaikiui. Be to, į aikštę galės plėstis lauko kavinės, kurioms bus skiriamos tam tikros zonos“, – planuojamus pokyčius vardijo architektė.

Pasak ekspertės, rekonstruojant didelis dėmesys skiriamas dangai – grindinys bus viename lygyje, be paaukštėjimų. Autentiškas tašytų akmenų ir riedulių grindinys bus išsaugotas ir perklotas ant naujo pagrindo, o naujoji granito danga, kurios įvairūs spalvos tonai parinkti taikantis prie esamos tašytų akmenų dangos, harmoningai susilies su senaisiais akmenimis. „Dangoje išryškinami vaško lydymo krosnių ir XVII a. kromų pastato pamatų kontūrai. Tai taps mažuoju muziejumi po atviru dangumi, atskleidžiančiu Kauno istoriją“, – pažymėjo L. Bareikytė-Dumčiuvienė.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Tvarkys ir prieigas

Ji dėstė, kad Šiaurės rytų dalyje, prie Jūračio Zalenso fontano, bus pertvarkyta žalioji aikštės zona, kurioje išplečiami medžių pomedžiai, medžių grupes sujungiant su želdiniais ir granito masyvo suoliukais. Prie Jėzuitų bažnyčios esantis fontanas „Laimės šulinys“ – išmontuojamas. Vietoje jo atsiras nauja vandens zona, ypač svarbi karštuoju metų sezonu.

Projekte numatyta, kad Maironio skverelio ir paminklo aplinka taip pat bus sutvarkyta, išlaikant Maironio skulptūros esamą vietą. O šalia buvusio Pašto stoties pastato įrengiama daugiau vietų ramiam laisvalaikiui, kur kauniečiai galės mėgautis pietų saule. Taip pat bus pertvarkyta Motiejaus Valančiaus skulptūros aplinka, atnaujinti apsauginiai bortai ir laiptai, esantys prie Kunigų seminarijos atodangos.

„Aikštėje bus modernizuojami tinklai, lietaus nuvedimo sistemos, numatomi nauji elektros pajungimai skirtingiems aikštės įveiklinimo scenarijams. Aikštės apšvietimas taip pat atnaujinamas, naujomis technologijomis apšviečiant ne tik patį aikštės perimetrą, bet ir svarbius ją juosiančius fasadus“, – nurodė L. Bareikytė-Dumčiuvienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Saunuoliai,Kaunas labai smarkiai pasikeite i teigiama puse,per paskutinius 5 metus. Ir toliau grazeja

Unonimaz

Unonimaz portretas
Ar granitas bus klojamas tas pats kaip Laisvėje? Kinietiškas?

Ašai

Ašai portretas
O kodėl nutylima kad aikštelėje prie pilies norima statyti nauja savivaldybe? Isardzius rotuses aikste dingsta tranzitinis privažiavimas o mokestis tai lieka tarsa dingsta o mokestis lieka
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių