Moksleivių krepšinio lyga pradeda naują sezoną

Lietuvos moksleivių krepšinio lyga (MKL) savo naują sezoną pradeda prasiplėtusia geografija ir didesniu komandų skaičiumi.

Kūno kultūros ir sporto departamente (KKSD) surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Vladas Garastas, MKL direktorius Dainius Čiuprinskas, AB „Kraft Foods Lietuva“ vadovaujantis direktorius Baltijos šalims Gintaras Rimšelis, šalies krepšinio sporto mokyklų treneriai ir vadovai bei dar praėjusį sezoną MKL rungtyniavęs, Europos 18-mečių čempionas, dabartinis Vilniaus „Perlo“ klubo krepšininkas Dovydas Redikas.

“22-ejus metus pats dirbau treneriu, žinau sporto mokyklų bėdas ir vargus. Jūs, vaikų treneriai, kaip galima sakyti, esate nematomo fronto kariai. Jūs surenkate grupes ir išmokote vaikus žaisti krepšinį, o galutinio rezultato nematote, nes vėliau su jūsų auklėtiniais dar dirba 3-4 specialistai. Todėl noriu jums padėkoti už jūsų didžiulį triūsą“, - į sporto mokyklų atstovus kreipėsi LKF vadovas V.Garastas.

Pasak LKF prezidento, moksleivių lygos svarba Lietuvos krepšinio hierarchijoje – milžiniška.

“MKL svarba – milžiniška. Ji – pagrindas, apačia ir pamatas. Be moksleivių krepšinio neturėtume gerų visos Lietuvos krepšinio rezultatų. Be moksleivių lygos nebūtų Lietuvos krepšinio. Reikia vaikams sudaryti kuo geresnes sąlygas, reikia rasti lėšų rengti kuo įvairesnes varžybas, ieškoti naujų jų formų“, - linkėjo V.Garastas, priminęs, kad valstybė šalies krepšiniui skiria tik 30 proc. ankstesniais metais buvusių lėšų.

MKL direktorius D.Čiuprinskas džiaugėsi, kad sunkiais laikais auga komandą skaičius, plečiasi dalyvių geografija.

“Šiemet lygoje turėsime 40-čia komandų daugiau, negu praėjusį sezoną. MKL geografija praplėtė Babtų, Vilkijos ir Pagėgių rinktinės. Kiekviename rajone, kiekvienoje komandoje galima rasti savo krepšinio žvaigždę. Šį sezoną lygoje vyks 11 čempionatų skirtų krepšinio sporto mokykloms, ir d vejos pirmenybės, kuriose kovos bendro lavinimo mokymo įstaigos. Daugiau negu 400 komandų sužais 3 tūkstančius rungtynių, kurios nuo šiol bus statistiškai apdorojamos kompiuteriais. MKL svarbą įrodo tai, kad visi Lietuvos nacionalinės vyrų rinktinės nariai žaidė moksleivių komandose, o Linas Kleiza savo metu buvo vieno čempionato naudingiausias krepšininkas“, - pabrėžė D.Čiuprinskas.

Iš nedidelio rajono miestelio kilęs jaunių Europos čempionas Dovydas Redikas MKL lyga vertina kaip trampliną į profesionalų krepšinį.

“Aš pats esu iš Kuršėnų ir niekada negalvojau, kad tapsiu krepšininku. Treneriai „tempė“, pats sunkiai dirbau, o MKL sudarė sąlygas tobulėti. MKL - geras žingsnis į profesionalias lygas ir profesionalų krepšinį. Mes Lietuvos jaunių rinkinės nariai buvome pažįstame nuo moksleivių čempionatų, buvome susižaidę, todėl ir tapome Europos čempionais“, - teigė D.Redikas.

MKL, kaip ir kiekviena veiksni organizacija susiduria ir su problemomis. Ir tai ne tik nuolatinis pinigų trūkumas.

“Mums kelia rūpesčių teisėjavimo lygis. Turime spręsti ir kovoti su buvusiomis negerovėmis. Dabr rengiame seminarus ir testus arbitrams, todėl šį sezoną moksleivių rungtynėms tikrai nevadovaus teisėjai iš gatvės“, - žadėjo D.Čiuprinskas.

Kitas MKL rūpestis – nėra tinkamų krepšinio salių.

“Ilgai Lietuvoje iš viso nevyko sporto bazių statybos, o į pastatytas moksleivių nenorima įsileisti. Tiesa, dabar rajonai tvarkosi, plečiasi. Žinoma, norėtųsi, kad būtų geriau, bet „ledai jau pajudėjo“, paaiškino MKL vadovas.

Naujos krepšinio taisyklės ir nauji aikštės išmatavimai sporto mokyklas vers skirti papildomų lėšų sutvarkyti sales pagal nuostatus.

“Reikalausime perbraižyti atitrauktą tritaškio liniją, o baudos aikštelių parametrų kaitą dar atidėsime iki kito sezono, nes tai papildomų išlaidų resursai sporto mokykloms. Beje, mūsų lygoje tiesiog vyksta ažiotažas dėl teisės pavasarį rengti finalo ketverto turnyrą“, - kalbėjo D.Čiuprinskas.

Spaudos konferencijoje buvo pratęsta LKF, MKL ir ilgamečio rėmėjo trišalė sutartis.

“Kovų alkis ir azartas mus susiejo su moksleivių lyga nuo 1995 metų. Stebina MKL augimas ir rungtynių poreikis. Mūsų investicijos, kurios siekia ne vieną milijoną litų nenuėjo veltui“, - pastebėjo AB „Kraft Foods Lietuva“ vadovaujantis direktorius Baltijos šalims Gintaras Rimšelis.


Šiame straipsnyje: MKL

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių