Festivalis pradeda naują tradiciją

Klaipėdoje šiomis dienomis vyksta pirmasis Šv. Jono bažnyčios jaunimo muzikos festivalis, kuris gali išaugti į tradicinį, garsinantį mūsų miestą bei liuteronišką kultūrą. Jis suteiks gyvasties kol kas tuščiai aikštei, kurioje iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos stovėjo Šv. Jono bažnyčia.

Vienas festivalio sumanytojų evangelikų liuteronų kunigas Mindaugas Žilinskis pasakojo, kad dar pernai, minint Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-metį, kilo mintis Skulptūrų parke surengti vieną ar kelis liuteroniškąją tradiciją akcentuojančius renginius. Pernai ko nors panašaus padaryti nepavyko, užtat šiemet visos aplinkybės buvo palankios.

Jaunimo muzikos festivaliui pasirinkta tuščia aikštė, po savimi slepianti kelis šimtus metų gyvavusios bažnyčios pamatus.

Įvairiose Mažosios Lietuvos vietovėse vykstantys liuteronų kultūros dienų renginiai pasiekė ir Klaipėdą. Čia buvo suplanuota surengti Vismaro jaunimo orkestro ir Berlyno valstybinio katedros choro koncertus.

Galvodamas, kad juos galima papildyti dviem vietos atlikėjų koncertais, kunigas M. Žilinskis suprato, kad keturi koncertai – jau festivalis.

Trečiadienį vakare virš Klaipėdos vėjas ginė tamsius debesis, atrodė, kad bet kurią akimirką prapliups lyti. Žvalgydamasi į dangų Vismaro jaunimo orkestro vadovė Silke Thomas-Drabon ėmė abejoti, ar lietus nesugadins instrumentų.

Klaipėdos evangelikų liuteronų bažnyčios klebonas Reinholdas Moras pakvietė susirinkusiuosius į greta esančią bažnytėlę.

Į jos maldų salę prigužėjo daug klausytojų. Nuolatiniai šios bažnyčios lankytojai teigė, kad maždaug trečdalis susirinkusiųjų buvo ne šios parapijos žmonės.

Vismaro jaunimo orkestro nariai – įvairių instrumentinių muzikos specialybių studentai. Klaipėdoje jie grojo ne tik klasikos, bet ir šiuolaikinės populiariosios bei roko muzikos kūrinius ir net žydų liaudies melodijų interpretacijas.

„Per muziką ketiname ne tik atgaivinti užmigusį Klaipėdos senamiesčio kampelį, bet ir dar kartą priminti klaipėdiečiams apie Šv. Jono bažnyčią ir norą ją atstatyti. Aukų rinkimas šiai intencijai nėra pagrindinis festivalio tikslas. Tai tėra priemonė tikslui atstatyti bažnyčią įvykdyti. Manau, panašius dalykus šioje vietoje jau buvo galima pradėti daryti prieš porą dešimtmečių. Tikiu, kad pirmasis festivalis nebus paskutinis. Jis nebūtinai turi kaskart vykti toje pačioje vietoje. Svarbu pasėtą sėklą gerai prižiūrėti, tada galima tikėtis gero derliaus“, – kalbėjo kunigas M. Žilinskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių