Klaipėdoje šurmuliuoja Joninių šventė

Klaipėdoje įsibėgėjo Joninių šventė. Trumpiausią ir magiškiausią metų naktį klaipėdiečiai ir miesto svečiai leidžia aktyviai ir įdomiai – pina vainikus, užsiima būrimais iš žolelių, gamina įvairius suvenyrus ir papuošalus, šoka bei dainuoja.

Vieni veiksmą stebi susėdę ant suolų netoli scenos, kiti – per didžiulį ekraną, pasitiesę pledus arba drabužius ant Jono kalnelio, dar kiti – tiesiai iš Dangės upės, plaukdami vandens dviračiu. Nors nuo šventės pradžios praėjo kelios valandos, į ją vis dar traukia šimtai žmonių, daugelis užsuka eidami ir iš Džiazo festivalio. Jame taip pat šiandien buvo sveikinamas muzikantas, vardu Johnas, tai – užsienietiškas Jono vardo atitikmuo.

Aidint lietuviškoms dainoms, drąsiausiai į prieš sceną esančią šokių aikštelę žengia jauniausi šokėjai, ypač merginos – šoka ratu susikibusios už rankų, kai kurios pasipuošusios pačių pintais gėlių vainikais. Prie jų prisijungia ir mažiausieji klaipėdiečiai, kuriems šokti padeda tėveliai.

Kai šokių aikštelėje pasirodo tautiniais drabužiais apsivilkę šventės dalyviai, į šokių sūkurį įtraukiami visi – nuo jauniausio iki vyriausio.

Aplink sceną, palipus laiptais aukštyn, sustatytose palapinėse tebevyksta dirbtuvės: vainikų pynimo ir baltiškų simbolių papuošalų gamybos. Čia taip pat aktyviausiai dirba jaunimas, nors netrūksta ir vyresniųjų.

Tačiau daugiausia renginio dalyvių akys krypsta į sceną ir ten šokančius bei dainuojančius muzikantus – liaudiškų šokių kolektyvo „Aušrinė“ ir folkloro ansamblio „Kuršių ainiai“ parengtą etnochoreografinę kompoziciją „Vasarvidžio regėjimai“, ansamblius – „Martvežiai“, „Kuršių ainiai“, „Alka“, „Senoliai“.

Iki pat vidurnakčio Jono kalnelyje vyksta Joninių jomarkas. Pirkėjams siūloma įsigyti gardžių žolelių arbatų, medaus, sūrio, duonos, gardžių kepinių, tušu ant medžio paišytų kūrinių, gintarinių papuošalų, vaško žvakių.

Jomarke taip pat pardavinėjami meduoliai, sausainiai, saldumynai, prieskoniai. Yra ir stalų, prie kurių susėdus galima užkąsti šašlykų, dešrelių, paragauti sriubos, atsigerti giros ir kitų gaiviųjų gėrimų.

Šventės metu ypatingas dėmesys dar bus skiriamas Jonams ir Janinoms, sutemus užsiliepsnos šventinis laužas. Iki tol Joninių nakties energiją dovanos svečiai iš Estijos – „Trad.Attack!“. Tai trijų jaunų atlikėjų grupė, kurios muzikoje – tradicinių estų liaudies dainų, folkloro ir šiuolaikinės muzikos ritmai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virginija

Virginija portretas
Buvau. Nusivyliau. Garsas tragiškas, ant pylimo sėdintiems, ką kalbėjo vedančioji, beveik nieko nesigirdėjo, tik vėliau kažkiek pareguliavo. Neseniai Vasaros estradoje buvo Lietuvos vakarų krašto dainų šventė, va ten tai vedėja buvo, o čia.. Žodžiu, organizatoriai, darykit išvadas.

ant kitų metų

ant kitų metų portretas
reikės pasigaminti paparčio žiedą ir užkasti kur netoliese. Pažiūrėsim, kiek atsiras įdiotų

muzikantas

muzikantas portretas
Gražu kad šventė sugrįžo į Jono kalnelį. Susidarė dvi Jonų salos. Viena ant pylimo su alumi ir prekybos taškais o kita salos viduje . Nesiseka Jono šventei su vedėjais. Vakar vedėja murkė sau po nosim. žavėjosi pati savimi kaip ji kalba per paskaitą Ir taip 30 min. Gerb. organizatoriai pasikvieskite kaimynus iš Latvijos ir jie parodys kaip reikia ruošti nuotaikingas Jonines. Iki kitų metų.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių