Klaipėdą apgaubė smogas

Net 20 laipsnių žemiau nulio nukrentanti temperatūra uostamiesčiui grasina oro užteršimu. Lėtai virš miesto plaukiantys tiršti smogo debesys ypač gerai matomi naktimis.

Teršalus leidžia katilinės

Atmosferos užteršimo kietosiomis dalelėmis koncentracija pastarosiomis dienomis gerokai viršijo leistiną normą.

Rytinėje Klaipėdoje, Šilutės plente, nustatytas apie 30 proc. didesnis nei leidžiama užterštumas, o centrinėje miesto dalyje dalelių koncentracija daugiau nei dvigubai viršijo leistinas normas.

"Atmosferos oro tarša galėjo padidėti dėl didesnės teršalų emisijos iš katilinių ir kitų šilumą gaminančių įrenginių, transporto", – kalbėjo Visuomenės sveikatos priežiūros centro vadovas Rimantas Giedraitis.

Rytais – juodi dūmai

Centrinėje miesto dalyje gyvenantis klaipėdietis tikino buvęs nustėręs vakar rytą išvydęs juodus debesis virš uostamiesčio.

„Gyvenu daugiaaukštyje, net puoliau fotografuoti. Tik prašvitus iš katilinių kaminų virto tiršti juodi debesys. Patekėjus saulei, vaizdas kur kas pasikeitė – dūmai jau buvo kur kas baltesni“, – kalbėjo vyriškis.

Visuomenės sveikatos centro direktorius R.Giedraitis tikino, kad itin šaltu oru miestą šildančios katilinės paprastai sunaudoja daugiau kuro.

„Juk temperatūra labai žema, todėl į krosnis metame daugiau malkų, pjuvenų, sunaudojama daugiau mazuto. O kadangi sausa ir šalta, kietosios dalelės tebetvyro ore. Jei būtų drėgmės, jos savaime sukibtų. Sausu oru dalelės nepasišalina“, – kalbėjo R.Giedraitis.

Teigiama, kad sveikatos ministro nurodymu per metus leidžiama 36 kartus fiksuoti padidintos taršos rodiklius.

Jautriausi – vaikai

„Kol vyraus tokie orai, patartina kuo mažiau būti lauke. Alergiški, silpnesnės sveikatos, turintys lėtinių kvėpavimo takų susirgimų žmonės turėtų vengti ilgų pasivaikščiojimų. Nuo oro taršos ypač kenčia centrinė miesto dalis. Taip pat nepadeda vyraujantys rytiniai ar pietų vėjai. Todėl mažų vaikų nepatartina vesti į lauką. Perspėjome mokyklas, kad nevyktų užsiėmimai atvirame ore, patariama vengti susibūrimų viešose vietose. Jei norisi į gryną orą, reikėtų važiuoti į mišką ar prie jūros“, – patarė R.Giedraitis.

Herkaus Manto gatvėje gyvenanti klaipėdietė dienraščiui skundėsi, kad degėsių kvapas jaučiasi ir būsto viduje.

„Iš ryto visame bute tvyrojo degėsių kvapas, atvėręs langą, neišvėdinsi, nes už lango – dar baisiau“, – kalbėjo mergina.

Teigiama, jog padidėjus oro užterštumui galimybė apsinuodyti – mažai tikėtina.

„Neturėtų pasitaikyti rimtų susirgimų. Tačiau jei pablogėjo sveikata, vis tiek patariame kreiptis į gydytoją. Galvos skausmai ar ašarojimas bei vėmimai neturėtų vyrauti, tačiau neatmetama, kad gali padažnėti kosulys“, – įspėjo R.Giedraitis.

Specialistai taip pat primena, jog itin pablogėjus situacijai gyventojai gali naudoti veido kaukes.


Šiame straipsnyje: oro tarša

NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas portretas
Iki išsisklaidys smogas, patariama nekvėpuoti. O jei rimtai kas galite nors vaikus išvežkite į kaimą, nes kietosios dalelės iš plaučių neišsivalo niekada. Nesuprantu, kodėl nepataria vaikčioti su respiratoriais.

Lt

Lt portretas
smirdi mieste jau seniai ,ypač pietineje miesto dalyje,seniau iš mesos kobinato buvo smarve dabar iš tų visų gamyklu kur plastmases ar dar kažką ten gamina ir nieko ,viskas normos ribose ,iškęsime ir smogą ..dujokaukes kur gauti gal kas žinote?

...

... portretas
tikrai, pietinej miesto daly smirdi jau seniai kazkokia dveseliena. Sveikatos centras turetu pasidomet, is kur tas kvapas.
VISI KOMENTARAI 10

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių