Klaipėdos 772-asis gimtadienis kvies švęsti kitaip nei iki šiol

  • Teksto dydis:

Vos spėjusi atsikvėpti po jubiliejinės Jūros šventės, rugpjūčio 1-ąją Klaipėda minės 772-ąjį miesto gimtadienį. Ta proga mieste vyks daug renginių, tarp jų – Klaipėdos kultūros magistro vardų suteikimo ceremonija. Pirmąkart šis iškilmingas renginys vyks ne uždarose patalpose – Pilies muziejaus poternoje, į kurią įprastai galėdavo patekti kviestiniai asmenys, bet pačiame miesto centre – Teatro aikštėje, šalia Taravos Anikės. Jį stebėti rugpjūčio 1 d., 18 val. galės visi pageidaujantys.

„Kiekvienam klaipėdiečiui, gyvenančiam čia ar mylinčiam ją iš tolo, linkiu, kad pasididžiavimo jausmas savo miestu tik stiprėtų, kad Klaipėda įgytų dar stipresnę trauką ieškantiems mokslo, darbo vietos ar vietos gyvenimui“, – sakė Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus.

Klaipėdos kultūros magistro vardas suteikiamas menininkams ar kitiems kultūros darbuotojams už išskirtinius  nuopelnus miesto kultūrai. Šiemet šį garbingą vardą nutarta suteikti: 

• Skulptoriui Klaudijui Pūdymui – už ilgametę meninę ir kūrybinę veiklą puošiant Klaipėdos miestą ir formuojant savo darbais Klaipėdos miesto jūrinį identitetą, už kūrybą, kuri garsina Klaipėdą ir Lietuvą užsienyje;

• fotografui Broniui Vytui Karaciejui – už indėlį į Lietuvos meninės fotografijos raidą, nuoseklų ir kruopštų darbą su marinistinio landšafto bei uostamiesčio specifika;

Iki šiol Klaipėdos garbės piliečio vardas yra suteiktas 22 asmenims. Praėjusiais metais šis apdovanojimas suteiktas Vytautui Čepui.

 

• buvusiai Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos direktorei Bronislavai Lauciuvienei – už Klaipėdos miesto kultūros labui įgyvendintas veiklas, kultūros paveldo puoselėjimą, sklaidą, inovatyvius sprendimus, kurie keitė bibliotekos veiklos turinį, darė įtaką šalies viešųjų bibliotekų raidai.

Nuo 2003 m., kai buvo įsteigtas šis Klaipėdos miesto savivaldybės apdovanojimas, Klaipėdos kultūros magistro vardas suteiktas 46 klaipėdiečiams (visų jų vardai skelbiami Klaipėdos miesto savivaldybės interneto svetainėje https://www.klaipeda.lt/lt/kultura/apdovanojimai/klaipedos-miesto-kulturos-magistrai/2130/.

Tradiciškai per Klaipėdos miesto gimtadienį suteikiamas ir Klaipėdos miesto garbės piliečio vardas, skiriamas asmenims už ypatingus nuopelnus Klaipėdos miestui. Garbės pilietis apdovanojamas autoriniu darbu – Garbės piliečio ženklu, kuriame pavaizduotas miesto herbas bei įrašas su Garbės piliečio vardu ir pavarde. Kasmet Garbės piliečio vardas skiriamas vienam asmeniui. Šiemet Garbės piliečio vardas bus suteiktas tautodailininkui, Kalvystės muziejaus įkūrėjui Dionyzui Varkaliui (po mirties).

Iki šiol Klaipėdos garbės piliečio vardas yra suteiktas 22 asmenims. Praėjusiais metais šis apdovanojimas suteiktas Vytautui Čepui.

Ceremonijos metu koncertuos atlikėjai, garsinantys Klaipėdą ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje (violončelininkė Kornelija Kupšytė, jaunasis fortepijono virtuozas Aronas Ruminas, dainininkė Rasa Serra).

Po iškilmingos ceremonijos 19.30 val. Teatro aikštėje vyks šventinis koncertas „Monika Liu sveikina Klaipėdą“. Tai – muzikinė Klaipėdos miesto savivaldybės dovana uostamiesčio gyventojams ir svečiams.

Kiti miesto gimtadienio renginiai rugpjūčio 1 d.:

12 val. Klaipėdos piliavietėje (Priešpilio g. 2) bus pakelta Klaipėdos miesto vėliava. Kadangi 2024-ieji paskelbti Švyturių metais, vėliavą iškilmingai atneš ir kels su jūrine kultūra susiję žmonės – esami ir būsimi jūrininkai.

12.30 val. Karlskronos aikštėje prasidės edukacinė miesto gimtadieniui skirta popietė. Programoje – senovinės muzikos ansamblio „Hansanova“ koncertas, Viduramžių šokių programa.

Bus pristatomi senoviniai amatai bei žaidimai, prisimenami svarbiausi Klaipėdos miesto istorijos momentai, vyks bajorų kovų pasirodymas.

14 val. ant Kalvystės muziejaus pastato (Šaltkalvių g. 2) bus atidengta atminimo lenta, skirta muziejaus įkūrėjui, tautodailininkui ir restauratoriui Dionyzui Varkaliui (1934–2022).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių