Permainos Atgimimo aikštėje: koks bus raudono granito plokščių likimas?

Atgimimo aikštėje prasidėjusios permainos traukia smalsuolių žvilgsnius ir verčia klausinėti ne tik apie būsimus darbus. Ne vienas praeivis susidomėjo, koks likimas laukia raudono granito plokščių, kurios rėmino aikštės žolynus ir gėlynus.

Kad ir kaip pastaruoju metu buvo peikiama Atgimimo aikštė, ne viskas joje yra nieko verta. Granito plokštės dar ne visos buvo suskilusios.

Kasdien pro aikštę iš visų pusių praeinantys klaipėdiečiai atkreipė dėmesį, kaip kruopščiai darbininkai jas lupa nuo betoninių konstrukcijų ir krauna į krūveles. Plokštės apsukamos polietilenu ir ruošiamos saugiai išgabenti.

Praeiviai spėlioja, koks likimas laukia šių granito plokščių.

Nesenoje Lietuvos istorijoje būta įvairių atvejų. Daugelis dar prisimena, kaip remontuojant vieną centrinės Klaipėdos gatvelę išardyto grindinio akmenys iškeliavo į vieno politiko brolio sodybą. Panašiai išsivežioti buvo ir sostinės pagrindinio prospekto akmenys.

Kultūros paveldo departamento vyriausiasis specialistas Laisvūnas Kavaliauskas patikino, kad raudono granito plokštės neturi Atgimimo aikštės vertingųjų savybių statuso ir nėra įrašytos į valstybės saugomo paveldo registrą, tai yra tiesiog savivaldybės turtas. Paveldosaugininkai šiuo klausimu negali savivaldybei nurodinėti, kaip ji šiuo turtu turėtų pasirūpinti.

„Kultūros paveldo departamentas šiuo atveju neturi jokių galių. Manau, tokias plokštes būtų prasminga išsaugoti, jas galima daug kur panaudoti. Mieste tvarkoma labai daug viešųjų erdvių, kodėl gi šių plokščių nepanaudojus kokiame tokių projektų ar kuriant kokį meno kūrinį?“ – svarstė L. Kavaliauskas.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas paaiškino, kad esama sprendimo granito plokštes išsaugoti. Jos bus sandėliuojamos įmonės „Klaipėdos paslaugos“ patalpose.

Kaip šios plokštės bus panaudotos, kol kas nėra nuspręsta. Todėl nei teigti, nei neigti, kad jos atsidurs privačiose valdose, negalima.



NAUJAUSI KOMENTARAI

V

V portretas
sandėliuojamos "Klaipėdos paslaugos"patalpose. O ten padarys dingau :D

S.S.S

S.S.S portretas
jeigu konkursinėje užduotyje nebuvo parašyta, kad tai grąžintina medžiaga, tada visos medžiagos lieka rangovui.

Vėtra

Vėtra portretas
Karlskronos skvere palei tilto pylimą nukritę granito plokštės . Galima būtų su šitomis visas pakeisti.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių