Naktinė smarvė Klaipėdoje skleidžiama teisėtai

Klaipėdiečiai vėl dūsta nuo gyvenamuosiuose rajonuose naktimis sklindančios smarvės. Kontroliuojančios institucijos tikina, kad vienai įmonei šiuo metu oficialiai išduotas leidimas į atmosferą išleisti nevalytus dūmus.

Pagalbos šauksmas

Klaipėdietė Sandra, gyvenanti priešais viešbutį „Vėtrungė“, Šilutės plento, Taikos prospekto, Paryžiaus Komunos ir Kauno gatvių kvartalą vadina nelemtu „Bermudų keturkampiu“.

Esą šią teritoriją visokie pramoniniai kvapai nuolatos pasiekia tiek iš uosto, tiek iš laisvosios ekonominės zonos.

„Vakare atidariau langą, ketinau išvėdinti miegamąjį prieš eidama miegoti. Tačiau į veidą tvokstelėjo bjauri smarvė. Noriu, kad atsilieptų žmonės, kurie dar turi sąžinės ir dirba tose įmonėse, kad bent anonimiškai praneštų, kas mus nuodija“, – pasakojo Sandra.

Taršos nefiksuoja

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyr. specialistas Rimantas Giedraitis teigė, kad to, ką gamyklos į atmosferą paleidžia naktimis, niekas nefiksuoja.

„Čia tik taip atrodo, jog naktimis specialiai išleidžiami nuodingi dūmai. Dažniausiai technologiniai procesai, susiję su chemija, yra nepertraukiami ir naktį specialiai niekas oro neteršia“, – tikino R.Giedraitis.

Esą naktį tiesiog susidaro tokios klimatinės sąlygos, kai kvapai ore tampa aštresni.

Teigiama, kad specialistai žino jautrius pramoninius taškus ir pagal higienos normas juos stebi.

„Tai bendrovė „Mestila“, vandens valymo įrenginiai Dumpiuose, „Klaipėdos kartonas“, kelios uosto įmonės“, – daugiausiai stebėsenos sulaukiančius objektus vardijo R.Giedraitis.

Pasak jo, praėjusią savaitę tvyrojo pietryčių vėjas, taigi tikėtina, kad kvapai atsklido iš Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos, juo labiau kad viena čia veikiančių gamyklų yra sustabdžiusi valymo įrenginių darbą.

Nevalyti dūmai – į orą

„Mes gavome raštą, kad viena įmonė laikinai sustabdo taršos valymo įrenginių darbą ir atmosferoje gali sklisti aštresni kvapai“, – patvirtino R.Giedraitis.

Esą tokia tarša galima, jei įmonėje vyksta remontas. Pramonininkai leidimo teršti aplinką paprašė keletui dienų. Apie tai ir aplinkosaugininkai, ir higienistai buvo informuoti.

„Jie mus informavo, kad remontuos dūmų valymo įrenginį, bet tai nereiškia, kad mes jiems duodame leidimą teršti aplinką“, – tikino Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Andrius Kairys.

Technologiniuose projektuose esą yra numatytas valymo įrenginių remontas, tada į atmosferą išleidžiami iš dalies apvalyti dūmai. Bet jie turi neviršyti leistinos taršos koncentracijos.

„Dūmų valymo įrenginių darbo stabdymas galimas, bet mes reikalaujame atlikti skaičiavimus, kad nebūtų pažeistos taršos normos. Jei tokių dūmų valymo įrenginių darbo stabdymai nenumatyti išduotuose leidimuose, tokiu atveju jie turėtų gamybą sumažinti arba iš viso stabdyti“, – teigė A.Kairys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vaidas

vaidas portretas
savivaldybes pastata su visais biurokratais perkelti i laukininku rajona ,tada gal bus tvarka

Pine

Pine portretas
2020m 05 05 laukininku raj. vel smarve grauzia akis gerkle.Net kaukes nepadeda

Dalia Jagminiene

Dalia Jagminiene portretas
Neįmanoma miegoti... Pabudau nuo tokios smarvės 5 ryto... Gyvenu Laukininkų gatveje. Vasaros laikė negali lango atidaryti ir rašo kad tai norma!!!!
VISI KOMENTARAI 30

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių