NT plėtotojai Klaipėdoje neskuba statyti naujos statybos butų

  • Teksto dydis:

Naujų didesnių projektų Klaipėdos naujos statybos daugiabučių pirminėje rinkoje kol kas nenusimato, todėl pasiūloje ir toliau dominuos vidutinės klasės būsto projektai. Jei būsto pirkimai uostamiestyje neatsigaus bent du pirmuosius šių metų ketvirčius, nekilnojamojo turto (NT) plėtotojų nuolaidos pirkėjams neturėtų būti tik epizodinės, prognozuoja didžiausią NT brokerių tinklą Baltijos šalyse valdanti agentūra „Capital“.

Naujos statybos butų pasiūla Klaipėdoje per 2014 metų IV ketvirtį sumažėjo 5 %, nes NT plėtotojai nepasiūlė rinkai nei vieno naujo projekto. Rinkoje šiuo metu yra 672 nauji butai, iš jų – 176 ekonominės klasės butai, 473 – vidutinės ir 23 prestižinės klasės butai. Per visus 2014 metus Klaipėdoje pirkėjams buvo pasiūlyti iš viso 294 naujos statybos butai. Ekonominės klasės butų pasiūla siekė 59 butus (2 projektai), vidutinės – 222 butus (6 projektai), prestižinės – 13 butų (1 projektas).  Prestižinės klasės būsto pasiūla Klaipėdoje išsilaiko istorinėse žemumose.

Didžiausia pasiūla (38 % visos naujų butų pasiūlos) yra Pempininkuose (252 butai), Mažajame kaimelyje (atitinkamai 28 % ir 189 butai) ir Žardupiuose (16 % ir 107 butai).

„Pasiūlos struktūroje niekas nesikeičia. Naujų didesnių projektų Klaipėdoje nenusimato, todėl pasiūloje ir toliau dominuos vidutinės klasės būsto projektai“, – tendencijas NT rinkoje komentuoja „Capital“ biuro Klaipėdoje direktorė Aušra Galvydytė.

Parduotų ir rezervuotų butų kiekis rinkoje 2014 metų IV ketvirtį, palyginti su III ketvirčiu, krito 49 %, o lyginant su 2013 metų III ketvirčiu buvo realizuota butų 12,8 % mažiau. Ekonominės ir vidutinės klasės butų realizacija paskutinį 2014 metų ketvirtį smuko atitinkamai 58 % ir 44 %. Prestižinės klasės butų pardavimas išliko tame pačiame lygyje.

„Plėtotojai Klaipėdoje vis dar neišnaudoja situacijos pasiūlyti rinkai trūkstamo produkto – ekonominės klasės butų. Nepaisant to, kad ekonominės klasės butų pasiūla yra beveik triskart mažesnė, jų likvidumas yra gerokai didesnis nei vidutinės klasės butų“, – pažymi A. Galvydytė.

Per 2014 metus iš viso buvo parduoti 287 butai (2013 metais – 236). Pernai buvo realizuoti 102 ekonominės klasės butai, 178 vidutinės klasės ir tik 7 prestižinės klasės butai. Didžiausią paklausą (35 % rinkos) 2014 metų IV ketvirtyje turėjo butai miesto centre (12 butų) ir Tauralaukyje (17,6 % rinkos ir 6 butai), taip pat butai Žvejybos uoste (14,7 % rinkos ir 5 butai).

Pasak „Capital“ biuro Klaipėdoje direktorės, didžiausią įtaką paklausai šiuo metu daro euro įvedimas, gyventojai linkę kiek atidėti būsto pirkimą tikintis kainų nuolaidų.

„2014-ųjų IV ketvirčio rezultatai parodė, kad nuolaidos kol kas yra labai epizodinės, parkavimo vietos kainos dydžio. Labiausiai tikėtinas scenarijus, kad rinkos aktyvumas išliks žemas bent vieną-du ketvirčius, po kurių pirkimas turėtų atsigauti, tačiau vargu ar sieks 2014 metų I pusmečio euforinį lygį“, – sako A. Galvydytė.

Ekonominės klasės butų Klaipėdoje vidutinė kaina 2014 metų IV ketvirčio pabaigoje siekė 1.122 eurų/kv. m., vidutinės klasės – 1.263 eurų/kv. m., prestižinės klasės – 1.818 eurų/kv. m. Bendras pasiūloje esančių butų vieno kvadratinio metro kainos vidurkis siekia 1.251 eurų/kv.m. Bendro kainos vidurkio pokytis per IV ketvirtį ir metus ūgtelėjo atitinkamai 2,8 % ir 5,8 %.

Brangiausi butai šiuo metu yra Giruliuose (1.592-1.883 eurų/kv. m.), centre (955-2.728 eurų/kv. m.) ir Melnragėje (1.332-1.477 eurų/kv. m.). Pigiausius butus galima rasti Žvejybos uoste (797-1.195 eurų/kv.m.), Paupiuose (923-1.072 eurų/kv. m.) ir Žardupiuose (1.054-1.300 eurų/kv. m.).

„Jei pažvelgtume į projektus, kainos 2014 metų IV ketvirtį išliko stabilios. Plėtotojai atsispyrė pagundai pasiūlyti pirkėjams žymesnių nuolaidų. Kaip keisis kainos, priklausys nuo pirkėjų, kiek jie bus kantrūs laukti potencialios kainų korekcijos. Jei pirkimai neatsigaus bent du ketvirčius, nuolaidos neturėtų būti tik epizodinės“, – teigia „Capital“ biuro Klaipėdoje direktorė.

Pasak jos, pirkėjai niekur nedingo, jų yra pakankamai palaikyti rinkos aktyvumą, kuris tenkintų projektų plėtotojus.

„Tad dabar bus žaidžiamas kantrybės žaidimas, kurį, tikėtina, turėtų laimėti plėtotojai, nes šį kartą, skirtingai nei 2007-ųjų, mes neturime prasidedančios ekonominės krizės, kuri veiktų pirkėjų lūkesčius“, – sako A. Galvydytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to deficit

to deficit portretas
Aš irgi noriu gyventi prie vandenyno kranto su puikiu vaizdu ir baseinas ir didelis plotas ir kad kaimynų aplink daug nebūtų ir visa tai kad būtų po 1 Eurą už kv.m. Taip nebūna. Logika paprasta: žemės kaina plius statybos kainos. Jei žemė brangi, statyti kelių butų namus neapsimoka...

deficit

deficit portretas
Klaipedoje truksta mazu kompaktisku namu , kur pvz butu tik 20 butu:) visi kolukiai aplinkui, ir begalo neidomu ir neperspektyvu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių