Prieš oro taršą – mažai ginklų

Klaipėdiečiai šiomis dienomis turėtų vengti būti lauke, nes tai gali pakenkti jų sveikatai. Jau beveik savaitę uostamiestyje oro užterštumas kietosiomis dalelėmis gerokai viršija normą.

Įsivyravo sausra

Prognozuojama, kad situacija nepagerės ir artimiausiomis dienomis.

Oro užterštumas buvo užfiksuotas jau praėjusį ketvirtadienį. Penktadienį kietųjų dalelių koncentracija jau buvo normali, tačiau savaitgalį ir šią savaitę ji vėl padidėjo ir viršija leidžiamą normą. Vakar rytinėje miesto dalyje kietųjų dalelių vidutinė paros koncentracija buvo 77197 mikrogramai kubiniame metre (leidžiama 50), centrinėje – 57,16.

Pagrindinis oro taršos šaltinis – nevalytos gatvės ir iš statybviečių kylantys dulkių kamuoliai.

Oro tarša sustiprėjo ir todėl, kad jau kurį laiką uostamiestyje nėra kritulių. Pastarąjį kartą lijo tik balandžio 9 d.

"Kol nepalis, taip ir bus. Galbūt gali šiek tiek padėti gatvių valymas ir laistymas. Vėliau situacija taps geresnė, nes sužaliuos želdiniai, kurie dalį kietųjų dalelių koncentracijos sugeria", – sakė Jūrinių tyrimų centro Aplinkos kokybės kontrolės skyriaus vedėja Aida Garšvienė.

Oro taršai įtakos turėjo ir tai, kad įsivyravus sausiems orams, miesto gatvės nebuvo laistomos, todėl jose esantis sudžiūvęs purvas ir kilo į orą.

Bendrovei "Specialus autotransportas" savivaldybę laistyti gatves įsakė tik nuo praėjusio savaitgalio.

Iki tol magistralinės miesto gatvės buvo tik 2–3 kartus per savaitę šluojamos ir plaunami jų pakraščiai.

Taupyti neketina

"Viso miesto palaistyti, matyt, neįmanoma. Be to, mano žiniomis, "Specialaus autotransporto" technika yra šiek tiek apgedusi. Tačiau jie žadėjo kuo greičiau susitvarkyti ir gatves laistyti. Mes tikrai netaupysime. Neverta, nes reikia saugoti žmonių kvėpavimo takus", – sakė Klaipėdos meras Rimantas Taraškevičius.

Tačiau bendrovės "Specialus autotransportas" generalinis direktorius Ramūnas Balčiauskas teigė, kad technika tikrai nėra sugedusi, o gatvės nebuvo laistomos tol, kol negautas savivaldybės užsakymas.

Vakar aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas paragino visas didžiųjų miestų savivaldybės rasti pinigų, kad gatvės būtų pastoviai laistomos.

Kiek tokia paslauga kainuos Klaipėdos savivaldybės biudžetui – neskelbiama, nes tai esą komercinė paslaptis.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius pastarosiomis dienomis ėmė atidžiau kontroliuoti ir statybvietes, kad šios būtų laistomos ir iš jų sunkvežimiai į miestą neišvažiuotų purvinais ratais.

Lis tik šeštadienio naktį

Nors tarsi išsigelbėjimo nuo miestą dusinančių, ore esančių kietųjų dalelių laukiama lietaus, artimiausiomis dienomis jis neprognozuojamas.

Anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus vadovo Lionginio Pakščio, lietaus galima tikėtis tik naktį iš šeštadienio į sekmadienį. Ir jis bus nedidelis.

"Nuo penktadienio orai turėtų atvėsti, vėjas pasisuks iš šiaurės, šiaurės vakarų, todėl oras bus šiek tiek pravėdintas",– sakė L.Pakštys.

Šiandien ir rytoj dar tikimasi 10–21 laipsnio šilumos. Penktadienį ir savaitgalį termometro stulpeliai pakils tik iki 13 laipsnių.


Šiame straipsnyje: oro tarša

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių